Novice

 • Največja biometrična baza na svetu ranljiva

  Največjo biometrično podatkovno bazo na svetu ima Indija, v njej pa je shranjenih več kot milijarda zapisov. Gre za bazo Aadhaar, ki vsebuje fotografije, prstne odtise, posnetke mrežnice (retina) in druge osebne podatke Indijcev. Sedaj pa so ugotovili, da podatke iz te baze odtekajo in jih je mogoče kupiti že za 500 rupij (sedem evrov) po osebi.

  Objavljeno: 5.1.2018 16:00več
 • Procesor-gate: Apple potrdil ranljivost v skoraj vseh izdelkih, vsi proizvajalci hitijo s popravki

  Tretji dan po razkritju velike varnostne ranljivosti v praktično vseh modernih procesorjih prihajajo na dan nove podrobnosti. Apple je v sporočilu za javnost potrdil, da se ranljivost tiče skoraj vseh njihovih izdelkov, zato so že pripravili prve popravke: iOS 11.2, macOS 10.13.2 in tvOS 11.2. Edini izdelki, ki jih ni treba zaradi ranljivosti posodobiti, so ure Apple Watch in watchOS.

  Objavljeno: 5.1.2018 01:00več
 • Intel zmanjšuje pomen ranljivosti procesorjev, medtem pa je njegov direktor prodal delnice družbe

  Afera z varnostno ranljivostjo procesorjev, kot kaže ne samo Intelovih, dobiva vse večje razsežnosti. Prav neverjetno je, koliko nasprotujočih izjav, tudi uradnih, je bilo mogoče prebrati po razkritju ranljivosti in najbrž bo potrebno še nekaj časa, da se izkristalizira dejanska resnica.

  Objavljeno: 4.1.2018več
 • Intelov procesor z vgrajeno AMD-jevo grafiko

  To, kar se je še pred leti zdelo nemogoče, postaja resničnost. Intel in AMD sta bila zgodovinsko gledano vedno neposredna tekmeca, včasih celo sovražnika. Toda zdaj sta ugotovila, da je čas za sodelovanje, prvi rezultat pa bo novi procesor za prenosnike računalnike, ki bo imel v sebi vgrajeno prilagojeno različico grafičnega procesorja AMD Radeon RX Vega M.

  Objavljeno: 3.1.2018 01:00več
 • Resna napaka v Intelovih procesorjih!

  Kot kaže, je na pomolu še eden velik škandal, ki bo prizadel praktično vse računalniške izdelke z vgrajenimi procesorji družbe Intel. Po pisanju portala The Register so v arhitekturi in dizajnu mikroprocesorjev odkrili zelo resno varnostno pomanjkljivost, ki bi lahko zlonamernim programom in hekerjem potencialno omogoči vpogled v vsebino zaščitenega pomnilnika, ki ga uporablja jedro. Normalni programi do tega pomnilnika ne bi smeli nikoli dostopati.

  Objavljeno: 3.1.2018več
 • Startup Oben pripravlja digitalnega dvojčka oseb

  Mlado podjetje Oben (po nemški besedi »nad«) si je zadalo cilj, da bo razvilo tehnologijo, s katero lahko v navideznem svetu upodobi kogarkoli, z natančno reprodukcijo videza in glasu. Vse skupaj bo povezano z algoritmi umetne inteligence, ki bodo omogočali interakcijo z digitalnim dvojčkom PAI (Personal AI), na podoben način, kot to danes počnemo z digitalnimi pomočnicami.

  Objavljeno: 2.1.2018 01:00več
 • LG pripravlja 88-palčni zaslon OLED ločljivosti 8K

  Vstop v novo leto je obenem preddverje za vsakoletni sejem zabavne elektronike CES, tedaj pa se zbudijo veliki proizvajalci, ki skušajo s tehnološkimi dosežki primamiti pozornost javnosti. LG bo tako letos na CES pripeljal zaslon/televizor, ki se ponaša s novim rekordom: gre za največji televizor s tehnologijo OLED, ki za nameček ponuja ločljivost 8K.

  Objavljeno: 2.1.2018 01:00več
 • Applove novosti v letu 2018

  Začetek novega leta je najbrž dober trenutek za napoved novosti, ki jih načrtuje Apple v prihajajočih mesecih. Sodeč po dosedanjih informacijah se nam obeta še eno predvidljivo leto, prežeto pretežno z nadgradnjami izdelkov, ki jih že poznamo vrsto let, a bodo ti po vseh verjetnosti (in izkušnjah) vseeno pritegnil nov val kupcev. Velikih novosti in revolucionarnih izdelkov ne gre pričakovati. Ali pač?

  Objavljeno: 1.1.2018 01:00več
 • Koledar novosti med telefoni v letu 2018

  Proizvajalci elektronskih komponent za mobilne telefone običajno vedo o prihajajočih telefonih precej več in precej prej kot javnost. Iz Kitajske tako prihaja namig o datumih prihodov novih izdelkov priznanih proizvajalcev, ki je ušel iz krogov blizu proizvajalca Qualcomm. V javnost je namreč pricurljal seznam telefonov, ki bodo opremljeni z novim procesorjem Snapdragon 845.

  Objavljeno: 1.1.2018 01:00več
 • Nove brezžične tehnologije za upravljanje z energijo

  Internet stvari oziroma »Internet of Things« (IoT) je izraz za poimenovanje omrežja raznolikih naprav (stvari), ki zbirajo, sprejemajo in pošiljajo podatke, komunikacija pa se izvaja preko obstoječega medmrežja.

  Objavljeno: 1.1.2018več