Objavljeno: 31.12.2018 11:00

Samsung z drugačnim uporabniškim vmesnikom

Samsungovi androidni telefoni imajo lastno preobleko, ki se je nekoč imenovala TouchWiz UI, leta 2016 se je s telefoni Galaxy S7 preimenovala v Experience UI, najnovejša preobleka za nadgradnjo na Android 9 pa se imenuje One UI. Katera je ključna novost? Podpora velikim telefonom.

Za Experience UI smo lahko zapisali, da je preobleka »lažja«, Samsung telefoni so z njo postali manj drugačni od Googlovega originala, manj »drugačne« so postale tudi Samsungove aplikacije, ki so prednameščene. Še več, če se uporabnik tako odloči, mu slednjih sploh ni treba več namestiti.

Eden ciljev novega One UI naj bi bili bolj urejeni sklopi nastavitev, kar pozdravljamo, ključno pa naj bi bilo lažje upravljanje s telefoni, ki so vedno večji in vedno bolj visoki. Kar nekaj uporabnikov se namreč izogiba velikim telefonom, ker jih je z eno roko zelo težko uporabljati. One UI se tega loteva tako, da so sistemske nastavitve izpisane v spodnjem delu zaslona, medtem ko je zgornji uporabljen za naslov oz. predstavitev nastavitve. Podobno so redizajnirane tudi Samsungove aplikacije Clock, Messages, Dialer, Contacts in Calendar. Če jih ne uporabljamo, bistvenih razlik torej ne bo.

Še vedno pa lahko uporabite trik zmanjševanja zaslona (One-handed mode), ki je v Samsungovih telefonih prisoten že kar nekaj časa. Vklopite ga v nastavitvah (uporabite iskalnik po nastavitvah, sicer ga bo težko najti) in si zaslon po potrebi zmanjšajte s trojnim »klikom« na tipko home ali z diagonalnim potegom prsta.

Ali pa si namestite aplikacijo One-Handed mode, ki načeloma deluje na vseh androidnih telefonih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji