Oglasno sporočilo

Je Huawei Mate 20 Pro najboljši Androidni telefon?

Objavljeno: 23.11.2018 12:00 | Teme: huawei

Tri kamere, izredno hiter procesor, 4200 mAh baterija, zaobljen zaslon AMOLED, ki sega od roba do roba, vodoodpornost, hitro in brezžično polnjenje, bralnik prstnih odtisov, ki je vgrajen kar v zaslon. In ena od boljših zaščit pred grožnjami, ki danes prežijo v spletu. 

S popularizacijo in vedno bolj množično uporabo pametnih telefonov so se razširile tudi varnostne grožnje. Od nekdaj nam je nekako samoumevna uporaba protivirusnih programov, gesel in požarnih zidov na računalnikih, na telefonih pa te kulture še nismo povsem posvojili. Pa bi jo morali. Vedno več je namreč nevarnosti, ki pretijo uporabnikom pametnih telefonov, stremijo pa predvsem h kraji podatkov. Zato je zelo pomembno, da ustrezno zaščitite svoj telefon in s tem njegovo vsebino. Eno najboljših zaščit v tem trenutku ponuja telefon Huawei Mate 20 Pro.

Nameščajte le uradne aplikacije

Največ škodljive programske opreme, ki lahko ogrozi delovanje vašega telefona ali vam ukrade podatke, se nahaja v nepreverjenih aplikacijah iz neznanih virov. Takšnim aplikacijam se zato raje izognite, nameščajte pa le uradne iz zaupanja vrednih virov, kot je na primer Googlova digitalna trgovina Play. Če obvezno potrebujete aplikacijo, ki je plačljiva, a niste pripravljeni odšteti zahtevanega zneska, poiščite alternativo med brezplačnimi. Skoraj vedno se najde. Nikakor pa ne iščite te aplikacije pri virih, ki jo ponujajo brezplačno, če ti niso uradno potrjeni s strani razvijalca. S tem si boste nakopali le težave.

Drži, da se sem ter tja tudi v trgovino Play prikrade kakšna zlonamerna aplikacija, a to je bolj izjema kot pravilo, v večini primerov pa gre pri tem za bolj butične aplikacije, ki se ne prikazujejo na prvih straneh. Prav tako Google ves čas intenzivno dela na tem, da bi bila njihova digitalna trgovina kolikor se le da varna, v dodatno pomoč pri tem pa vam je tudi storitev Google Play Protect, ki jo lahko vklopite na vašem androidnem telefonu. Če jo vklopite, bo ob namestitvi določene aplikacije samodejno pregledala vaš telefon za morebitno škodljivo programsko kodo.

Redno posodabljajte programsko opremo

Drug pomemben korak, ki se navezuje na prvega, predstavljajo posodobitve samega operacijskega sistema in nameščenih aplikacij. Redne posodobitve ne le zmanjšajo možnost okužbe z virusom, ampak poskrbijo tudi za stabilno delovanje vašega telefona. Android, ki je danes prevladujoči operacijski sistem na pametnih telefonih, je namreč odprtokodna platforma in se ves čas nadgrajuje. Posodobitve zakrpajo odkrite luknje, poskrbijo za boljšo kompatibilnost z aplikacijami, dodajo nove funkcionalnosti in nemalokrat tudi pohitrijo delovanje telefona. Zato za telefone velja povsem enako pravilo, kot za računalnike – redno posodabljajte programsko opremo.

Namestite protivirusno zaščito

V pomoč pri zaščiti pred virusi in drugimi digitalnimi škodljivci vam so vam lahko tudi namenske protivirusne aplikacije. V trgovini Play jih najdete precej, najbolje pa je poseči po preverjenih in najbolj uveljavljenih imenih, kot so AVG, Avast, Norton, ESET, Kaspersky in drugi. Nekateri telefoni, kot je na primer novi Huaweijev paradni konj Mate 20 Pro, pa imajo takšno zaščito integrirano že sistemsko, tako da vam praktično ni treba storiti ničesar. Morda le to, da vsake toliko ročno poženete pregled telefona za virusi.

Povezujte se le na preverjena omrežja Wi-Fi

Večina funkcionalnosti pametnih telefonov sloni na internetni povezavi. Bodisi mobilni bodisi v brezžičnem omrežju Wi-Fi. Domovi in podjetja ima danes v veliki že vzpostavljena brezžična omrežja, saj internetno povezavo zahteva vedno več naprav. Nanjo se navadno s telefonom priklopimo vsakič, ko se lahko, saj na ta način privarčujemo dragocene mobilne podatke. Ni pa to vedno najboljša izbira, saj niso vsa brezžična omrežja varna. Zlasti to velja za javna in enostavno dostopna omrežja. Takšnih se raje izognite. Če pa se že povezujete na brezžična omrežja na javnih prostorih, pa na njih niti pod razno ne uporabljajte bančnih in drugih pomembnih storitev, pri katerih bi zloraba lahko povzročila veliko škode.

Onemogočite dostop do svojega telefona

V zgornjih vrsticah smo se dotaknili predvsem digitalnih nevarnosti, ki lahko vaš telefon in podatke na njem ogrozijo na daljavo. Nikakor pa ne gre zanemariti morebitnih fizičnih posegov in nepridipravov, ki vam lahko odtujijo telefon z mize ali žepa. Hitro se lahko zgodi, da ga pozabite na mizi v restavraciji ali na kakšnem drugem javnem mestu, in če je njegov najditelj nepridiprav, lahko hitro dobi vpogled v vaše digitalno življenje. Telefon imejte zato vedno pri sebi, obvezno pa ga tudi zaščitite z ustreznimi varnostnimi mehanizmi.

Kode PIN in vzorce poznamo že nekaj časa, z razvojem tehnologije pa so prišle tudi nove metode zaščite, med katerimi sta glavna čitalec prstnih odtisov in sistem za prepoznavo obraza. Oba omenjena sistema predstavljata visoko stopnjo zaščite, če sta le narejena dobro. Velik premik na tem področju je naredil Huawei, ki sicer velja za eno najhitreje rastočih imen na področju mobilne telefonije. V zadnjem letu se namreč lahko med vsemi proizvajalci prav Huawei pohvali z največjo rastjo prodaje telefonov, saj so jih prodali dobrih 30 % več kot leto prej. Seveda predvsem na račun kakovostne izdelave in inovativnih funkcij, med katere spadajo tudi varnostne.

Telefon s tehnologijo naslednje generacije

Novi Huawei Mate 20 Pro na tem področju orje ledino s čitalnikom prstnih odtisov, ki je vgrajen kar v sam zaslon, ter naprednim sistemom za prepoznavo obraza, ki deluje na osnovi 3D-kamere, ki zmore zaznati globino, infrardeče kamere, infrardečega projektorja in senzorja bližine. Sistem pri registraciji ustvari podroben 3D virtualni odtis uporabnikovega obraza sestavljen iz 30.000 točk, kar pomeni, da ga je praktično nemogoče prinesti okoli. Možnost napačnega odčitavanja je namreč manjša od 1 : 1.000.000. Poleg tega pa je zaradi tako dodelanega sistema tudi zelo odziven, saj telefon odklene v 0,6 sekunde, če mu pokažete pravi obraz.

Še ena posebnost sistema je tudi, da se ves čas uči. Bolj pogosto ga boste uporabljali, hitreje in bolj natančno bo deloval. V enačbi prepoznave namreč delujeta posebna nevronska mreža in umetna inteligenca, ki se z vsakim skeniranjem uči vaših obraznih potez. Tako vas bo sistem prepoznal tudi, če si boste pustili rasti brado, če si na glavo poveznete kapo in ko se vam bodo čez leta na obrazu nabrale starostne gube.

Naj umetna inteligenca misli namesto vas

Umetna inteligenca na podlagi katere deluje Mate 20 Pro pa priskoči na pomoč tudi na drugih področjih. Pri uporabniški izkušnji se najbolj odraža pri optimizaciji delovanja telefona in fotografiji.

Poglejmo najprej prvo postavko. Naši telefoni so vsakodnevno podvrženi ogromni količini različnih opravil. Nalaganjem slik na družbena omrežja, igranju iger, poslušanju glasbe, obdelavi video posnetkov, pisanju sporočil, fotografiranju in tako naprej. Vsa ta opravila sčasoma zasičijo delovni pomnilnik telefona, zaradi česar lahko ta čez čas postane manj odziven. Umetna inteligenca, ki se na Matu 20 Pro nahaja v dvojni nevronski procesni enoti, pa poskrbi, da do tega ne prihaja in da telefon pri vseh opravilih deluje optimalno brez zatikanja. V ozadju namreč ves čas samodejno razporeja razpoložljive sistemske vire (moč procesorja, pomnilnik, …) med aktivnimi opravili, vsa dalj časa neaktivna opravila pa v ozadju samodejno zapira. Pri tem se tudi uči uporabnikovih navad, tako da zna sčasoma predvideti katere aplikacije uporabnik najpogosteje uporablja in kdaj. Takšna optimizacija pa blagodejno vpliva tudi na avtonomijo baterije. Na ta način že tako veliki bateriji s kapaciteto 4200 miliamper ur zagotovi še daljšo avtonomijo, ki ob običajni uporabi telefona sega vse do dveh dni.

Kot že rečeno pa umetna inteligenca priskoči na pomoč tudi pri fotografiji. Sposobna je namreč prepoznati različne scene in jim samodejno prilagoditi nastavitvene parametre, tako da lahko tudi popoln začetnik zajame optimalno fotografijo. Pri fotografiranju portretov pomaga izostriti obraze in zamegliti ozadje, pri fotografiranju sončnega zahoda poudari živahnost barv, nočne fotografije osvetli do te mere, da so objekti razločno vidni in tako naprej. Prav tako pa poskrbi za ostro fotografijo pri makro posnetkih na zelo kratki razdalji.

Mate 20 Pro tako ni le neosvojljiva varnostna trdnjava, ampak vsestranski asistent, ki vam bo olajšal marsikatero opravil. Do živega pa mu ne bosta prišla niti voda in prah, saj se ponaša s certifikatom ustreznosti standardu IP68.
  
Huawei Mate 20 Pro je na zadnjem testu revije Monitor prejel nagrado za najboljši vrhunski telefon tega trenutka.


Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

Komentarji

boyyce | 25.12.2018 | 15:08

Previdnost pri teh telefonih zatiči ob zaslonu lahko počijo in lahko zaslon se vam uvije ven

Matjaž Klančar | 27.12.2018 | 09:16

Imate kakšno fotografijo tega fenomena?

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki