Objavljeno: 23.12.2018 09:00

Majhno tipalo za odkrivanje velikih zdravstvenih težav

Pri podjetju IBM so razvili tipalo, ki se nosi na prstu, kjer zaznava uporabnikov oprijem ter iz pridobljenih podatkov s pomočjo umetne inteligence odkriva resnejše bolezni.

Izguba moči v rokah je v medicini pomemben kazalec, ki lahko razkrije Parkinsonovo bolezen, možganske težave ali celo šepajoče srce, zato so pri podjetju IBM razvili tipalo, ki se nosi na prstu in beleži moč uporabnikovega oprijema. Zbrane podatke tipalo pošlje povezani pametni uri Apple Watch, ki jih s pomočjo pametne inteligence analizira ter opozori na anomalije.

Delovanje naveze je natančno, tipalo med drugim zazna deformacijo nohta pri pobiranju predmetov, odpiranje škatlice z zdravili, obračanje ključa in pisanje s prstom, medtem ko je ura z analizo sposobna ujeti več znakov Parkinsonove bolezni, napake v delovanju možganov in odpovedovanje motoričnih sposobnosti.

Čeprav so tipalo prvenstveno razvili za odkrivanje Parkinsonove bolezni, je primeren tudi za zaznavanje drugih bolezni in zmožen slediti uspešnosti njihovega zdravljenja. Izkazal se je tudi že v vlogi komunikacijskega orodja za tetraplegike. Kdaj bo tipalo nared za množično uporabo, ni znano.

fYyPx8jw_3k

IBM

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji