Novice

 • Fotoaparat na ročni pogon

  Sony je predstavil zanimiv koncept digitalnega fotoaparata, ki za delovanje ne potrebuje akumulatorjev ali baterij, temveč ga za slikanje ročno "navijemo". Naprava, ki ni čisto nič podobna fotoaparatu, še najbolj spominja na krožno rezilo za rezanje pizze, podoben pa je tudi princip delovanja. Vrteči kolešček premikamo po površini sem ter tja okoli 15 sekund, s čimer ustvarimo dovolj energije, da lahko z napravo naredimo en digitalni posnetek. Žal koncept nima vgrajenega zaslona LCD, tako da lahko uspešnost slikanja preverimo šele, ko napravo priključimo na računalnik in nanj prenesemo posnetke.

  Objavljeno: 17.12.2007več
 • SLI povezava s tremi karticami

  Podjetje Nvidia je razširilo že doslej znano tehnologijo SLI, ki odslej omogoča priključitev treh grafičnih kartic za doseganje vrhunskih grafičnih zmogljivosti v osebnih računalnikih. Novosti bodo seveda veseli predvsem najbolj zagrizeni uporabniki računalniških iger, ki pa bodo morali za ta užitek tudi globoko seči v žep. Tristezni SLI za delovanje uporablja sistemski nabor Nvidia nForce 680 SLI MCP in tri grafične kartice GeForce 8800 GTX ali GeForce 8800 Ultra, s čimer dosežemo okoli 2,8-kratno hitrost grafike v primerjavi za rabo samo ene grafične kartice. Drugače povedano sistem je sposoben procesirati več kot 110 gigatexlov na sekundo, upravlja pa lahko ve kot 2 GB grafičnega pomnilnika. Samo grafične kartice bodo stale okoli 1.800 dolarjev, ne smemo pa pozabiti na ustrezen napajalnik (priporočajo 1,2 kW!!!) in primerno ventilirano ohišje. Pričakujte ceno sistema, ki bo večkratnik cene navadnih računalnikov.

  Objavljeno: 17.12.2007več
 • Inovativni akumulatorji s hitrim polnjenjem

  Toshiba je predstavila nov tip akumulatorjev, ki jih je mogoče napolniti do 90% zmogljivosti v manj kot petih minutah. Novi akumulatorji imenovani Super Charge ion Battery (SCiB) so namenjeni sicer pretežno industrijski rabi, največ pa stavijo za rabo v novi generaciji električno gnanih vozil, kot so električna kolesa, motocikli, viličarji, mini dostavniki. Kasneje načrtujejo tudi rabo v hibridnih osebnih avtomobilih, kjer bo hitro polnjenje akumulatorjev še kako prišlo prav. Poleg hitrega napajanja nove akumulatorje krasi tudi dolga življenjska doba, saj Toshiba napoveduje bolj ali manj konstantno zmogljivost za dobo vsaj desetih let. Za zdaj uporaba v elektronskih napravah ni načrtovana, pri Toshibi pa vseeno ne izključujejo možnosti, da bi tehnologijo uporabili tudi v malih prenosnih napravah.

  Objavljeno: 17.12.2007več
 • Podeljene nagrade Netko

  Znani so dobitniki nagrad netko za najboljše spletne strani v Sloveniji. V letu 2007 je med predstavitvami podjetij s področij industrije, storitev, trgovine in financ zmagala Visoka poslovna šola Doba Maribor (www.vpsm.si).

  Objavljeno: 16.12.2007več
 • Googlova alternativa Wikipediji?

  Google je ta teden začel s pripravo nove storitve "knol", ki bo služila kot splošen vir znanja, zato jo nekateri že predstavljajo kot alternativo uveljavljeni spletni enciklopediji Wikipediji.

  Objavljeno: 15.12.2007več
 • Windows Server 2008 RC1

  Microsoft je izdal drugega kandidata za izdajo nove različice svojega strežnika, ki se imenuje Windows Server 2008 RC1 in ne RC2, kot običajno. Septebrska različica je namreč nosila oznako RC0.

  Objavljeno: 14.12.2007več
 • Nizozemci na odprto kodo

  Iz nizozemskega ministrstva za gospodarstvo so sporočili, da so vladnim službam postavili rok za prehod na odprtokodno programsko opremo do aprila prihodnje leto.

  Objavljeno: 14.12.2007več
 • Prihaja BlackBerry 9000

  Na spletu so se pojavili prvi tehnični podatki o novi generaciji poslovnih mobilnikov BlackBerry, ki so zaenkrat še nepotrjeni, pokrepljeni pa so tudi z domnevno fotografijo.

  Objavljeno: 14.12.2007več
 • Opera se pritožuje zoper Microsoft

  Norveški izdelovalec alternativnega spletnega brskalnika Opera, ki je priljubljen predvsem pri zahtevnejših uporabnikih, je pri Evropski komisiji vložil pritožbo proti Microsoftu.

  Objavljeno: 13.12.2007več
 • 128 GB SSD v množično proizvodnjo

  O prodoru diskov brez gibljivih delov kot nadomestkov za običajne trde diske z vrtljivimi ploščami in bralnimi glavami se je začelo spet nekoliko glasneje govoriti in obširneje pisati.

  Objavljeno: 13.12.2007več