• Holywood podpira kopiranje filmov

    Filmski studio 20th Century Fox bo začel prodajati filme na nosilcih DVD, ki jih bo mogoče prekopirati na osebne računalnike in mobilne predvajalnike. Prvi tak film bo "Umri pokončno 4", ki bo poleg filma v DVD obliki vseboval še dva posnetka v zapisu Microsoft Windows Media Video (WMV) - enega za predvajanje na osebnem računalniku, drugega na prenosni napravi. Film vsebujejo Microsoftovo tehnologijo za zaščito avtorskih pravic (DRM), kar seveda pomeni, da bodo (vsaj za zdaj) delovali samo na osebnih računalnikih z okoljem Windows (XP ali Vista) ter mobilnih predvajalnikih združljivih z iniciativo "PlaysForSure".

    Objavljeno: 23.11.2007
  • OLED televizor že v prodaji

    Sony je držal obljubo in pričel s prodajo prvega televizorja s tehnologijo Organic Electroluminescence Display (OLED). Nov televizor z imenom Sony XEN-1 krasi zelo ostra slika s širokim zornim kotom, zaslon pa je na najtanjšem delu debel samo 3 milimetre. Prvi televizor OLED ima diagonalo komaj 11 palcev, zmore prikazati ločljivost 960 x 540 pik, celota pa tehta le 2 kg in porabi komaj 45 wattov električne energije. Kontrastno razmerje je milijon proti ena. V prodajalnah je zanj treba odšteti okoli 1250 evrov. Kljub spodbudnemu dosežku pa je v celotni zgodbi tudi nekaj minusov. Sony navaja življenjsko dobo televizorja le 30.000 ur, kar je približno polovica tistega, kar nudijo današnji televizorji LCD. Prav tako bo XEN-1 razmeroma težko videti vsepovsod, saj Sony obljublja proizvodnjo le okoli 2.000 primerkov na mesec, oziroma 25.000 na leto. Za primerjavo, Sony bo v letošnjem letu izdelal okoli 10 milijonov televizorjev LCD.

    Objavljeno: 23.11.2007
  • Angleški škandal z izgubljenimi CDji

    Velika Britanija so sooča z novim velikim primerom pomanjkljivega varovanja osebnih podatkov, pri katerem so kot kaže izgubili in ogrozili osebne podatke o okoli 25 milijonih otočanov. Zaplet je nastal, ko je mlajši uslužbenec davčnega urada prek navadne pošte poslal dva CDja s podatki, pošiljka pa ni nikoli prišla na cilj. Na ploščah so bili podatki povezani z otroškimi dodatki, poleg podatkov o osebah pa naj bi bili na njih tudi podrobnosti o bančnih računih in zneskih izplačil. Policija za zdaj sicer sumi, da gre najbrž zgolj za izgubo, ne pa krajo podatkov, toda javna pozornost bo vsekakor vplivala na iskanje izgubljenih podatkov in njihovo nadaljnjo usodo. Kako občutljivo vprašanje je varovanje osebnih podatkov dokazuje tudi dejstvo, da je takoj po objavi javnega sporočila odstopil vodja davčnega urada, javnosti pa se je (za zdaj zgolj opravičil) sam finančni minister Velike Britanije.

    Objavljeno: 22.11.2007
  • Cisco vodi, Juniper in Nortel rasteta

    Raziskava med proizvajalci omrežne opreme, opravljena s strani družbe Synergy Research Group, je pokazala, da področje usmerjevalnikov še naprej raste hitreje od povprečja v računalniški industriji. V tretjem četrtletju 2007 so tako proizvajalci opreme prodali za okoli 3,3 milijarde dolarjev usmerjevalnikov, kar je celih 21% več od leta 2006. Največje zasluge ima čedalje večje povpraševanje s strani ponudnikov internetnih storitev, kjer rast prodaje dosega skoraj 30%. Nobeno presenečenje ni, da na tem področju še naprej vodi podjetje Cisco, ki obvladuje dve tretjini trga. Toda manjši ponudniki so v preteklem obdobju rasli še hitreje kot številka ena na tem področju. Med temi omenjajo zlasti družbi Nortel in Juniper, slednji pa za analitike predstavlja presenečenje, saj je uspel na najbolj zahtevnem področju, usmerjevalnikih za internetno hrbtenico, povečati prometa za 16%, kar je največ med vsemi ponudniki opreme.

    Objavljeno: 22.11.2007
  • Sunova alternativa Sambi

    Pri družbi Sun so razvili novo rešitev za oponašanje datotečnega sistema Microsoftovega okolja Windows v okolju, ki po trditvah razvijalcev podjetja deluje bolje kot priljubljeni odprtokodni paket Samba. Program OpenSolaris CIFS Server uporablja protokol Common Internet File System (CIFS), s katerim lahko izmenjuje podatke med strežniku Unix in računalniki z okoljem Windows. Svojo pot so pri Sunu ubrali zato, ker želijo z rešitvijo ponuditi boljšo alternativo za pomnilniške sisteme, ki so združljivi s številnimi operacijskimi sistemi na trgu.

    Objavljeno: 22.11.2007
  • APEK po štirih letih izdal odločbo

    Ta mesec je začela veljati odločba Agencije za pošto in telekomunikacije, ki nalaga Telekomu, da na trgu medoperaterskega širokopasovnega dostopa drugim operaterjem ponuditi storitve po cenovni metodologiji "maloprodajna cena minus", ter da da se mora z drugimi operaterji pogajati "v dobri veri". Odločba nalaga Telekomu, da mora biti cena Telekomove storitve za operaterje na veleprodajnem trgu nižja kot Telekomova cena na maloprodajnem trgu in da se mora z drugimi operaterji pogajati in tudi sklepati pogodbe. APEK je takšno odločbo, ki naj bi alternativnim ponudnikom omogočala lažji vstop na trg širokopasovnega dostopa, sicer napovedoval že vsaj od leta 2003 dalje. Danes, ko odločba zadeva največ 5 % trga širokopasovnega dostopa do interneta (dostop z bitnim tokom), se lahko sprašujemo o smiselnosti te odločbe (in o hitrosti delovanja APEKa). Prepoved tako imenovanih "cenovnih škarij" (zaradi katerih so bili ostro kaznovani nacionalni operaterji v Franciji, Italiji, Španiji in Nemčiji) izhaja sicer tudi iz Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, vendar slovenski Urad za varstvo konkurence postopka (še) ni uvedel, čeprav je menda za Telekomove cenovne škarje vedel.

    Objavljeno: 21.11.2007
  • Firefox 3.0 Beta 1

    Razvoj nove generacije brskalnika Firefox 3.0 je doživel nov mejnik z objavo prve javne razvojne različice. To pomeni, da je program dosegel stopnjo stabilnosti za širšo vsakdanjo rabo. Tej razvojni različici naj bi predvidoma sledili še dve, zadnja nekje v prvem kvartalu 2008. Končna različica je za zdaj nejasno postavljena v sredino leta 2008.

    Objavljeno: 21.11.2007
  • Vodafone toži T-Mobile zaradi iPhonov

    Angleška telekomunikacijska družba Vodafone toži nemškega operaterja T-Mobile, ker prodaja mobilne telefone Apple iPhone zaklenjene na svoj omrežje za najmanj 24 mesecev. S tem se je začela bitka, ki so jo mnogi napovedovali ob prihodu telefonov iPhone v Evropo. Medtem, ko Apple v ZDA podobno strategijo skupaj s partnerjem AT&T uveljavlja že nekaj časa dokaj uspešno, je zakonodaja v EU precej bolj restriktivna, v nekaterih državah pa še posebej ostra. Vodafone se specifično sklicuje na nemški zakon o konkurenci, ki naj bi bil kršen z zaklepanjem telefonov, ki ga T-Mobile povrh vsega prodaja za ceno 400 evrov, torej brez subvencioniranja, kar sicer običajno delajo operaterji. Vodafone zahteva, da T-Mobile odklene telefone in jih prodaja take za enako ali nižjo ceno kot sedaj. Zanimivo, da v tožbo niso vključili družbe Apple, ki je v resnici glavni idejni vodja takega sistema zaklepanja. Sodišče je v prvem krogu izdalo začasno odredbo o ustavitvi prodaje, vendar T-Mobile za zdaj še ni ustavil prodaje.

    Objavljeno: 21.11.2007
  • AMD Phenom zaokrožuje platformo Spider

    AMD je predstavil svoje prve procesorje s štirimi jedri za namizne računalnike, ki so jim nadali ime Phenom. Skupaj z novim sistemskim naborom AMD 7-Series so tako zaključili novo platformo z imenom Spider, ki zbližuje grafične procesorje s centralnim delom računalnika. Glavne stične točke vseh treh novosti so nova tehnologije CrossFireX, ki omogoča priključitev do štirih grafičnih kartic prek posebnega vodila, PCI Express Generation 2.0, ki omogoča hitrejši prenos med perifernimi napravami in centralnim sistemom ter vodilo HyperTransport 3.0, s katerim zmore novi procesor Phenom podatke prenašati s hitrostmi do 14,4 GB/s.

    Objavljeno: 20.11.2007
  • Amazon Kindle

    Največji spletni prodajalec knjig, družba Amazon.com, je predstavila svoj prvi bralnik elektronskih knjig. Amazon Kindle, kot je izdelku ime, ima podobno zgradbo kot dosedanji bralniki elektronskih knjig (denimo Sony Reader), v primerjavi s katerimi pa nudi večji zaslon za prikazovanje slik. Kindle uporablja tehnologijo elektronskega črnila, ki ga je razvila družba E-Ink. Zaslon je trenutno črno-beli, obstaja pa že delujoč prototip, ki omogoča barvni prikaz. Ta pride na vrsto v prihodnosti. Zaslon za branje ne potrebuje dodatne osvetlitve, zato je bralnik zelo varčen glede porabe energije. Amazon navaja, da eno polnjenje zadostuje za več dni uporabe, celo tja do cel teden.

    Objavljeno: 20.11.2007
  • Fujitsu Siemens Visit 2007

    Japonsko-nemško podjetje Fujitsu Siemens Computers je organiziralo tradicionalni sejem, namenjen poslovnim partnerjem ter medijem. Prireditev je, tako kot lani, potekala v bližini njihove tovarne v nemškem mestu Augsburg. Poleg FSC so se predstavila tudi partnerska podjetja, od Microsofta in Novella do podjetja Oracle, SAP, Symantec, prisotna pa sta bila tudi velikana na področju procesorjev, Intel in AMD.

    Objavljeno: 19.11.2007
  • ATI Radeon HD 3800

    AMD je predstavil novo generacijo grafičnih kartic ATI Radeon HD 3800, ki obljublja višjo grafično zmogljivost, zlasti v kombinaciji z prihajajočimi štirijedrnimi procesorji AMD Phenom. Grafični in centralni procesor tvorita platformo z delovnim imenom Spider, ki jo je AMD predstavil kot temelj sinergij med dvema najbolj kompleksnimi deloma današnjih računalnikov. Hkrati je to prva etapa na poti k integraciji grafičnega procesorja v centralno procesno enoto, kar bo ugledalo luč sveta leta 2009 v okviru projekta "Fusion".

    Objavljeno: 19.11.2007
  • Zaslon proti umazaniji

    Raziskovalci podjetja LG.Philips so izdelali zaslon LCD, ki je precej bolj odporen na prah, prstne odtise in celo barvilo pisal, kot današnji izdelki. Proizvajalci zaslone LCD običajno zaključujejo s slojem, ki polarizira svetlobo slike in s tem omogoča širši zorni kot ter vidnost pri večji svetlobi. Toda ta sloj zaslona je običajen prav "magnet" za prah, prsten odtise in olja, obenem ga je težko očistiti. Da bi preprečili mazanje zaslonov, zlasti pri prenosnikih, proizvajalci pri nekaterih izdelkih dodajajo še en sloj, ki je odporen na zgoraj naštete nevšečnosti, vendar to precej podraži izdelavo zaslona in zmanjšuje zorni kot slike. Pri LG.Philipsu so s posebno tehnologijo uspeli združiti oba tipa zaključne zaščite v en sam sloj. Po trditvah predstavnikov podjetja je snov podobna tisti, ki jo srečamo pri teflonskih ponvah, kjer se hrana ne sprijema nanjo med kuhanjem. Nov tip zaslona bo tako mogoče preprosto očistiti s krpo, celo v primeru, če smo nanj pisali s pisalom. Na začetku načrtujejo proizvodnjo 15,4-palčnega zaslona za prenosnike, v prodaji pa bo v prvi polovici leta 2008. Kasneje pridejo na vrsto druge izvedbe in velikosti.

    Objavljeno: 19.11.2007
  • Makedonija gre na Ubuntu

    Makedonsko ministrstvo za šolstvo in znanost se je odločilo za nakup 20.000 računalnikov kitajskega izdelovalca Haier, ki bodo imeli nameščen operacijski sistem Edubuntu Linux 7.04.

    Objavljeno: 18.11.2007
  • Trojanski konj v Maxtorjevih diskih

    Približno 1.800 zunanjih Seagatovih trdih diskov z blagovno znamko Maxtor je bilo že ob prodaji okuženih s trojanskim konjem, ki je zasebne podatke uporabnikov pošiljal nazaj na Kitajsko.

    Objavljeno: 18.11.2007
  • Dell XPS ONE

    V Dellovi spletni trgovini se je ravno pravi čas pred prazniki začel prodajati računalnik XPS ONE, ki po vzoru Applovega iMaca v enem ohišju združuje tako zaslon kot tudi centralno enoto.

    Objavljeno: 17.11.2007
  • Eee je tu

    Asus Eee PC je po prvih ocenah ob začetku prodaje eden izmed bolj obetavnih ultralahkih prenosnikov doslej, saj kljub vsega 7-palčnem zaslonu in le 890 gramom omogoča dostojno opravljanje pisarniškega dela.

    Objavljeno: 17.11.2007
  • PlayStation spet po poteh stare slave

    Potem ko je Nintendo zaradi premajhnih kapacitet postal žrtev lastnega uspeha pri prodaji igralnih konzol Wii, je priložnost odlično izkoristil Sony, saj je podvojil tedenske prodaje konzol PlayStation 3 v ZDA.

    Objavljeno: 17.11.2007
  • Final Cut Express 4

    Apple je predstavil novo različico orodja za obdelavo videoposnetkov Final Cut Express 4, ki je okrnjena in cenejša različica profesionalnega programa Final Cut Pro.

    Objavljeno: 16.11.2007
  • Total TV – vsi programi, vsepovsod

    Štirinajstega novembra je z oddajanjem programa pričel Total TV, podjetje ki oddaja kabelsko televizijo preko satelita. Vsaj tako pravijo. No, ja, če imamo lahko brezžično kabelsko televizijo (Lastovka TV), imamo lahko tudi satelitsko. V resnici gre za zelo enostavno reč – zakupili so pasovno širino na satelitu, podpisali pogodbe s slovenskimi in tujimi televizijami in sedaj prek satelita oddajajo paket programov, ki jih običajno srečamo pri kabelskih operaterjih. Da programa ne gleda kar vsak, je oddajanje zakodirano, odkodiramo pa ga lahko samo z njihovim satelitskim sprejemnikom.

    Objavljeno: 16.11.2007
  • Mobitelov m:stik

    Mobitel je predstavil rešitev m:stik, ki omogoča uporabo glasovnih in video-pogovorov ter pisanje sporočil SMS in MMS na računalnikih ob uporabi običajne telefonske številke mobilnega telefona.

    Objavljeno: 16.11.2007
  • iPhone tudi na Kitajskem

    Kljub temu da ni najbolj znan je China Mobile največji mobilni operater, kar je povsem razumljivo, če dodamo, da deluje na Kitajskem. Zato tudi ne čudi, da se Apple s podjetjem že dogovarja o sodelovanju.

    Objavljeno: 15.11.2007
  • Samsungovih 8 megapik

    Samsung Electro-Mechanics je predstavil novo tipalo CMOS za mobilne telefone z ločljivostjo 8 megapik (3264×2444), ki omogoča izdelavo 27.64 × 20.73 cm velikih slik pri ločljivosti 300 dpi.

    Objavljeno: 15.11.2007
  • Windows Server 2008 Technical Workshop

    Med 5. in 7. novembrom je Microsoft v svojem kampusu pri Seattlu organiziral tehnično delavnico namenjeno novinarjem z vsega sveta. Udeležilo se je je približno 80 novinarjev iz 26 držav, med njimi smo bili tudi mi. Namen delavnice je bila podrobna tehnična predstavitev novosti, ki jih bo prinesla nova različica strežnika Windows Server 2008.

    Objavljeno: 15.11.2007
  • Trikrat Nokia

    Nokia N82 je mobilni telefon višjega cenovnega razreda, ki je po zmogljivosti primerjliv z N95, ohišje pa je manjše in brez pomične tipkovnice. Podpira HSDPA in vsebuje A-GPS z Nokia Maps.

    Objavljeno: 14.11.2007
  • Apple naj bi pripravljal lahki prenosnik

    Govorice o skrivnem razvoju lahkega prenosnika v Applovih logih so že stare, AppleInsider pa se je dokopal do informacij, da naj bi tak prenosnik dočakali na januarski MacWorld Expo and Conference.

    Objavljeno: 14.11.2007
  • Nov seznam TOP500

    Kalifornijski BlueGene/L System, ki sta ga skupaj razvila IBM in ameriško ministrstvo za energetiko, že od leta 2004 drži prvo mesto med najhitrejšimi superračunalniki na svetu.

    Objavljeno: 14.11.2007
  • Intel s hafnijem na 45nm

    Intel je nedavno predstavil družino 16 visoko zmogljivih procesorjev, ki jih odlikuje popolnoma nova, 45 nm tehnologija s tranzistorskimi vrati iz hafnija (Hf).

    Objavljeno: 13.11.2007
  • IT Forum : Microsoft System Center

    Na zelo vročem področju virtualizacije skuša Microsoft prodreti s celovitim pristopom. Poleg sodobnih virtualizacijskih metod (hipervizorja, Hyper-V), ki bo del prihajajočega Windows Server 2008, ponuja tudi zelo zmogljiva orodja za vzdrževanje tako fizičnih, kot virtualiziranih sistemov. Na IT Forumu je bila tako najavljena družina izdelkov za upravljanje Microsoft System Center, ki so bila izdelana po viziji "dinamičnega IT", Microsoftovega termina so sodobna, hitro prilagodljiva računalniška okolja. Izdelki družine System Center omogočajo optimizacijo najrazličnejših scenarijev pri rabi računalniške opreme, kot so: namestitev strežnikov in aplikacij, upravljanje konfiguracij in skladnosti s priporočili, izdelava in restavracija zaščitnih kopij ter seveda celoten nadzor nad virtualizacijo.

    Objavljeno: 13.11.2007
  • Android SDK že na voljo

    Google je prejšnji teden najavljeno programsko platformo Android za mobilne telefone prvič predstavil javnosti in za brezplačen prenos ponudil paket za razvijalce.

    Objavljeno: 13.11.2007
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji