Objavljeno: 15.11.2007

Windows Server 2008 Technical Workshop

Med 5. in 7. novembrom je Microsoft v svojem kampusu pri Seattlu organiziral tehnično delavnico namenjeno novinarjem z vsega sveta. Udeležilo se je je približno 80 novinarjev iz 26 držav, med njimi smo bili tudi mi. Namen delavnice je bila podrobna tehnična predstavitev novosti, ki jih bo prinesla nova različica strežnika Windows Server 2008.

Trenutno je največji uporabnik novega Windows Serverja 2008 kar Microsoft sam, saj je nadgradil že večino svojih strežnikov. Tudi njihove spletne strani že tečejo na IIS 7, ki je del novega strežnika. Poleg predstavitve ključnih novosti, so na kratko predstavili tudi novi Windows SQL Server 2008 in Visual Studio 2008, ki bosta uradno izšla na isti dan kot Windows Server 2008 (konec februarja v Los Angelesu).

Microsoft je pri razvoju novega strežnika največ pozornosti posvetil pet ključnim sklopom tehnologij. To so splet, virtualizacija, varnost, upravljanje in zanesljivost. Na področju spleta se nam obeta kar nekaj novosti. Predstavili so nov spletni strežnik IIS 7, ki bo ponujal možnost modularnega nameščanja. To pomeni, da bomo določili, v kakšen namen ga želimo uporabljati in namestili se bodo samo potrebni moduli. S tem želijo povečati stopnjo varnosti. Tudi na področju upravljanja spletnega strežnika bo lažje, saj bomo lahko npr. vse nastavitve določenega spletnega mesta zapisali v XML datoteko. Nastavitve bo tako možno na enostaven način, kar s kopiranjem datoteke, prenašati na druga spletna mesta (končno!). Poleg naštetega bo prinesel IIS 7 tudi večjo podporo PHP-ju, saj naj bi se skripte prek hitrega CGI vmesnika po novem izvajale veliko bolj učinkovito.

Pomembna novost bo virtualizacija operacijskih sistemov, ki pa bo na voljo šele 180 dni po uradni izdaji. Glavna značilnost pa je, da ta ne bo delovala kot gost v sistemu, temveč bo integrirana neposredno v sistem sam, podobno kot to že poznamo pri strežnikih VMware ESX ali Linux XEN. Zaradi tehničnih zmogljivostih, ki jih prinašajo 64-bitni procesorji, bo možno virtualizacijo poganjati le v tem okolju. Virtualizacijska tehnologija bo v celoti izkoriščala procesorje, ki jo strojno podpirajo ( Intelov VT in AMD-V). Pomembne novosti bodo tudi na področju terminalskih storitev. Uporabniki bomo lahko do gostujočih programov dostopali prek centraliziranega spletnega mesta z uporabo varnega protokola HTTPS, kar bo omogočala storitev Terminal Services Getaway. Poleg tega bomo pri zagonu gostujočega programa dobili občutek, da smo jo zagnali lokalno, saj se bo njeno okno popolnoma «zlilo« z našim lokalnim operacijskim sistemom.

Veliko je bilo povedanega tudi o varnosti. Nova tehnologija NAP (Network Access Protection) bo omogočala preverjanje sistemskih zahtev računalnikov, ki se bodo priključili na omrežje. Sistemske zahteve bomo določili mi in v primeru, da jih nek računalnik ne bo dosegal, mu strežnik ne bo omogočil dostopa. Tehnologija NAP bo sama popravila sistemske pomanjkljivosti priključenega računalnika. Npr. če bomo v sistemskih zahtevah določili, da morajo imeti vsi priključeni računalniki vklopljen požarni zid, bo računalnikom, ki tega ne bodo imeli, strežnik to omogočil samodejno. Naj pri varnosti omenimo še dve tehnologiji Read-Only Domain Controller (RODC) in tehnologijo šifriranja podatkov na disku, BitLock. Slednjo poznamo že iz Viste. RODC pa je nova in bo namenjena situacijam, ko ni mogoče zagotoviti dovolj visoke stopnje varnosti v oddaljenih poslovnih enotah podjetja. V takih primerih je pogosto nastala težava, da je lahko tisti, ki je fizično odtujil strežnik, prišel do varnostno občutljivih podatkov, kot so npr. gesla. RODC pa bo to preprečeval tako, da bo omogočal le enosmerno posodabljanje sprememb v Active Directoriju.

Za tiste administratorje, ki ne bodo želeli upravljati strežnika z grafičnim uporabniškim vmesnikom, bo na voljo novo napredno terminalsko okno PowerShell, ki bo omogočalo upravljanje strežnika z vsemi nameščenimi programi prek ukazne vrstice. Naj omenimo še možnost učinkovite izrabe električne energije, ki omogoča, podobno kot pri notesnikih, izklapljanje delov strojne opreme, ki niso v uporabi. Microsoft se je začel zavedati pomena varčevanja z električno energijo.

Zadnji sklop tehnologij je namenjen zanesljivemu delovanju sistema. V ta namen so predstavili nov tip namestitve strežnika, Server Core. Ta bo iz namestitve izpustila vse grafične vmesnike. Tako bo celotno upravljanje možno izključno prek ukaznih vrstic, podobno kot to poznamo iz »unixoidnih« operacijskih sistemov. Na ta način bomo dobili najmanjšo in najbolj varno možno namestitev strežnika. Žal pa to pomeni, da ne bomo mogli namestiti vlog, ki bodo kakorkoli odvisne od strežniškega grafičnega vmesnika. Za večjo zanesljivost in prožnost so v strežnik vgradili podporo novi generaciji omrežnih storitev. Eden izmed njih bo nov protokol za izmenjavo datotek SMB 2.0, ki je nadgradnja obstoječega protokola SMB 1.0 in bo omogočal občutno pohitritev prenosa. Ta se bo poznala predvsem pri prenosu večjih datotek. Naj na koncu omenimo še možnost lažje izdelave gruč s pomočjo vgrajenih orodij in čarovnikov. Prej je bilo za isto opravilo potrebno relativno veliko časa in pa veliko znanja, sedaj pa bomo lahko to storili v nekaj minutah.

V sklopu predavanj smo si ogledali tudi testni center EEC, ki ni namenjen zgolj testiranju Microsoftovih programskih rešitev, temveč je na voljo vsem podjetjem. Z opremo vredno več kot 40 milijonov dolarjev je možno izvajati zelo kompleksne simulacije. Čas testiranja programske in strojne opreme, se s pomočjo tega centra skrajša z nekaj mesecev na le nekaj tednov.

Več o novem strežniku pa v eni naslednjih številk Monitorja, ko bomo Windows Server 2008 tudi preizkusili.

http://www.microsoft.com/servers

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji