Objavljeno: 22.11.2007

Sunova alternativa Sambi

Pri družbi Sun so razvili novo rešitev za oponašanje datotečnega sistema Microsoftovega okolja Windows v okolju, ki po trditvah razvijalcev podjetja deluje bolje kot priljubljeni odprtokodni paket Samba. Program OpenSolaris CIFS Server uporablja protokol Common Internet File System (CIFS), s katerim lahko izmenjuje podatke med strežniku Unix in računalniki z okoljem Windows. Svojo pot so pri Sunu ubrali zato, ker želijo z rešitvijo ponuditi boljšo alternativo za pomnilniške sisteme, ki so združljivi s številnimi operacijskimi sistemi na trgu.

OpenSolaris CIFS Server je tesno povezan z osnovnim operacijskem sistemu in deluje na nivoju jedra sistema, medtem ko Samba deluje na uporabniškem nivoju v operacijskem sistemu. Tesno se povezuje s spodaj ležečimi datotečnimi sistemi ZFS in NFS, v primerjavi s Sambo pa omogoča nekatere novosti, kot je popolna emulacija atributov datotek in možnost definiranja uporabnikov ter pravic nad datotekami na enak način kot v okolju Windows.

Analitiki menijo, da se je Sun odločil za tak korak tudi zato, ker je Samba predemet večletnega spora glede intelektualnih pravic glede uporabe CIFS med Microsoftom in odprtokodno skupnostjo. Čeprav eksplicitno ni nikjer navedeno je povsem mogoče, da je Sun v okviru strateškega sodelovanja z družbo iz Redmonda podpisal poseben dogovor o možnosti uporabe protokola CIFS, kar pa žal javno ni znano. Novi strežnik je na voljo v najnovejši različici OpenSolarisa, Sun pa obljublja, da bo izdelek v bodoče še izboljšal.

http://www.sun.com

http://www.opensolaris.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji