Objavljeno: 20.11.2007

Amazon Kindle

Največji spletni prodajalec knjig, družba Amazon.com, je predstavila svoj prvi bralnik elektronskih knjig. Amazon Kindle, kot je izdelku ime, ima podobno zgradbo kot dosedanji bralniki elektronskih knjig (denimo Sony Reader), v primerjavi s katerimi pa nudi večji zaslon za prikazovanje slik. Kindle uporablja tehnologijo elektronskega črnila, ki ga je razvila družba E-Ink. Zaslon je trenutno črno-beli, obstaja pa že delujoč prototip, ki omogoča barvni prikaz. Ta pride na vrsto v prihodnosti. Zaslon za branje ne potrebuje dodatne osvetlitve, zato je bralnik zelo varčen glede porabe energije. Amazon navaja, da eno polnjenje zadostuje za več dni uporabe, celo tja do cel teden.

Naprava tehta manj kot 300 gramov, manj kot tipična papirna knjiga, elektronske knjige pa je v ZDA mogoče naročiti neposredno prek brezžičnega omrežja Amazon Whispernet, ki temelji na mobilnem omrežju Sprint EVDO. V bralniku je dovolj pomnilnika za okoli 200 knjig, razširiti pa ga je mogoče s karticami SD. Za povezavo z osebnimi računalniki služi vmesnik USB. Bralnik v ZDA stane 400 dolarjev.

Kindle ima vgrajeno tudi alfanumerično tipkovnico, ki pa ima nekoliko manjše tipke in nestandardno razporejene tipke, zato ni namenjena intenzivnemu tipkanju, kot na osebnih računalnikih. Vgrajen je tudi predvajalnik zvonih posnetkov (MP3) in nekoliko okrnjeni spletni brskalnik, ki pa se odreže dobro zgolj s preprostimi spletnimi stranmi, zlasti takimi brez dodatkov, kot je Flash. Programska oprema omogoča postavljati zaznamke v elektronskih besedilih, s tipkovnico pa lahko dodajamo tudi zapiske, ki jih lahko nato izvozimo v osebni računalnik. Kindle si za vsako knjigo zapomni, kjer je uporabnik nehal brati in besedilo ponovno odpre na zadnje prebrani strani.

Amazon je hkrati z bralnikom obogatil tudi ponudbo knjig v elektronski obliki. Posamezna knjiga stane v povprečju 10 dolarjev, v zbirki pa je čez 90.000 naslovov, med katerimi tudi okoli 90% trenutnih uspešnic. Da bi se kupci lažje odločali, Amazon nudi za brezplačno preizkušnjo prvo poglavje vsake knjige.

Poleg knjig Amazon ponuja tudi elektronski dostop do dnevnikov in revij. Dnevnike zna Kindle samodejno naložiti čez noč, tak da uporabnika sveža izdaja že čaka zjutraj na voljo. Naročnine na dnevnike, kot so New York Times, The Wasington Post, Wall Street Journal in Le Monde stanejo od 6 do 15 dolarjev mesečno, za revije pa je potrebno odšteti 1,25 do 3,5 dolarjev.

Za nameček Amazon na bralniku omogoča dostop do zelo priljubljenih blogov, kot so Slashdot, The Onion in BoingBoing. Za dostop do teh vsebin Amazon računa približno dolar mesečno, saj je oblika prilagojena za lažje branje na bralniku Kindle. Žal uporabnik ne more sam dodajati virov RSS, ki jih Amazon ni predvidel.

http://www.amazon.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji