• Fotoaparat na ročni pogon

    Sony je predstavil zanimiv koncept digitalnega fotoaparata, ki za delovanje ne potrebuje akumulatorjev ali baterij, temveč ga za slikanje ročno "navijemo". Naprava, ki ni čisto nič podobna fotoaparatu, še najbolj spominja na krožno rezilo za rezanje pizze, podoben pa je tudi princip delovanja. Vrteči kolešček premikamo po površini sem ter tja okoli 15 sekund, s čimer ustvarimo dovolj energije, da lahko z napravo naredimo en digitalni posnetek. Žal koncept nima vgrajenega zaslona LCD, tako da lahko uspešnost slikanja preverimo šele, ko napravo priključimo na računalnik in nanj prenesemo posnetke.

    Objavljeno: 17.12.2007
  • SLI povezava s tremi karticami

    Podjetje Nvidia je razširilo že doslej znano tehnologijo SLI, ki odslej omogoča priključitev treh grafičnih kartic za doseganje vrhunskih grafičnih zmogljivosti v osebnih računalnikih. Novosti bodo seveda veseli predvsem najbolj zagrizeni uporabniki računalniških iger, ki pa bodo morali za ta užitek tudi globoko seči v žep. Tristezni SLI za delovanje uporablja sistemski nabor Nvidia nForce 680 SLI MCP in tri grafične kartice GeForce 8800 GTX ali GeForce 8800 Ultra, s čimer dosežemo okoli 2,8-kratno hitrost grafike v primerjavi za rabo samo ene grafične kartice. Drugače povedano sistem je sposoben procesirati več kot 110 gigatexlov na sekundo, upravlja pa lahko ve kot 2 GB grafičnega pomnilnika. Samo grafične kartice bodo stale okoli 1.800 dolarjev, ne smemo pa pozabiti na ustrezen napajalnik (priporočajo 1,2 kW!!!) in primerno ventilirano ohišje. Pričakujte ceno sistema, ki bo večkratnik cene navadnih računalnikov.

    Objavljeno: 17.12.2007
  • Inovativni akumulatorji s hitrim polnjenjem

    Toshiba je predstavila nov tip akumulatorjev, ki jih je mogoče napolniti do 90% zmogljivosti v manj kot petih minutah. Novi akumulatorji imenovani Super Charge ion Battery (SCiB) so namenjeni sicer pretežno industrijski rabi, največ pa stavijo za rabo v novi generaciji električno gnanih vozil, kot so električna kolesa, motocikli, viličarji, mini dostavniki. Kasneje načrtujejo tudi rabo v hibridnih osebnih avtomobilih, kjer bo hitro polnjenje akumulatorjev še kako prišlo prav. Poleg hitrega napajanja nove akumulatorje krasi tudi dolga življenjska doba, saj Toshiba napoveduje bolj ali manj konstantno zmogljivost za dobo vsaj desetih let. Za zdaj uporaba v elektronskih napravah ni načrtovana, pri Toshibi pa vseeno ne izključujejo možnosti, da bi tehnologijo uporabili tudi v malih prenosnih napravah.

    Objavljeno: 17.12.2007
  • Podeljene nagrade Netko

    Znani so dobitniki nagrad netko za najboljše spletne strani v Sloveniji. V letu 2007 je med predstavitvami podjetij s področij industrije, storitev, trgovine in financ zmagala Visoka poslovna šola Doba Maribor (www.vpsm.si).

    Objavljeno: 16.12.2007
  • Googlova alternativa Wikipediji?

    Google je ta teden začel s pripravo nove storitve "knol", ki bo služila kot splošen vir znanja, zato jo nekateri že predstavljajo kot alternativo uveljavljeni spletni enciklopediji Wikipediji.

    Objavljeno: 15.12.2007
  • Windows Server 2008 RC1

    Microsoft je izdal drugega kandidata za izdajo nove različice svojega strežnika, ki se imenuje Windows Server 2008 RC1 in ne RC2, kot običajno. Septebrska različica je namreč nosila oznako RC0.

    Objavljeno: 14.12.2007
  • Nizozemci na odprto kodo

    Iz nizozemskega ministrstva za gospodarstvo so sporočili, da so vladnim službam postavili rok za prehod na odprtokodno programsko opremo do aprila prihodnje leto.

    Objavljeno: 14.12.2007
  • Prihaja BlackBerry 9000

    Na spletu so se pojavili prvi tehnični podatki o novi generaciji poslovnih mobilnikov BlackBerry, ki so zaenkrat še nepotrjeni, pokrepljeni pa so tudi z domnevno fotografijo.

    Objavljeno: 14.12.2007
  • Opera se pritožuje zoper Microsoft

    Norveški izdelovalec alternativnega spletnega brskalnika Opera, ki je priljubljen predvsem pri zahtevnejših uporabnikih, je pri Evropski komisiji vložil pritožbo proti Microsoftu.

    Objavljeno: 13.12.2007
  • 128 GB SSD v množično proizvodnjo

    O prodoru diskov brez gibljivih delov kot nadomestkov za običajne trde diske z vrtljivimi ploščami in bralnimi glavami se je začelo spet nekoliko glasneje govoriti in obširneje pisati.

    Objavljeno: 13.12.2007
  • Vransko ima brezplačen WiFi

    Občina Vransko je naselje Vransko v celoti pokrila z brezplačnimi e-točkami in tako prebivalcem in obiskovalcem kraja zagotovila brezplačno brezžično širokopasovno povezavo na internet.

    Objavljeno: 13.12.2007
  • Prvi popravki za Office so tu

    Microsoft je predčasno predstavil prvi paket popravkov za pisarniško zbirko Office 2007, ki je na voljo vsaj mesec dni pred predvidenim rokom, ki je bil postavljen v začetek leta 2008.

    Objavljeno: 12.12.2007
  • Prihodnje leto dva nova iPhona?

    Analitiki investicijske banke Goldman Sachs so po srečanju s ključnimi Applovimi dobavitelji sestavnih delov zaključili, da se v letu 2008 obetata dve posodobitvi iPhona in nova različica Apple TV.

    Objavljeno: 12.12.2007
  • Umetna inteligenca, ki krade

    Ruski hekerji so izdelali programsko opremo, ki se z uporabniki pogovarja preko protokolov za neposredno sporočanje in to počne tako prepričljivo, da uporabniki mislijo, da gre v resnici za živo osebo.

    Objavljeno: 12.12.2007
  • AMD v hudi krizi

    Da AMD na posluje pretirano dobro, je znano že dlje časa, saj mu Intel že nekaj poslovni četrtletij zapovrstjo z novimi in novimi procesorji ne pusti dihati, AMD pa mu ne uspe učinkovito odgovoriti.

    Objavljeno: 11.12.2007
  • Acer olimpijski partner

    Tajvansko podjetje Acer, ki mu v zadnjem obdobju uspeva veliki preboj na trgu prenosnih računalnikov, je z Mednarodnim olimpijskim komitejem dosegel dogovor o sodelovanju.

    Objavljeno: 11.12.2007
  • Vse več spletnih nakupov

    iPROM in Valicon sta objavila rezultate spomladanske raziskave spletnih nakupovalnih navad Slovenk in Slovencev, ki se je je udeležilo več kot 8.000 anketirancev.

    Objavljeno: 11.12.2007
  • OLPC na poti h kupcem

    Prvi naročniki nizkocenovnega prenosnika XO, ki so se za nakup odločili v okviru programa Give 1 Get 1, lahko že danes ali jutri pričakujejo pošiljke s prenosniki na svojih domovih.

    Objavljeno: 10.12.2007
  • Serija N kmalu z novim paradnim konjem?

    Že velikokrat doslej se je zgodilo, da vloga za kak patent (ne)namenoma še pred odobritvijo pride v javnost in vzbuja takšna in drgačne ugibanja. Tokrat se je patentni zahtevek "izmuznil" Nokii.

    Objavljeno: 10.12.2007
  • Dellov tablični računalnik

    Dell vstopa na področje prenosnih računalnikov z zaslonom občutljivim na dotik, ki bo vgrajen v nov model Latitude XT. Računalnik bo imel 12,1-palčni zaslon in procesor Intel Core Duo v energijsko najvarčnejši različici ULV (Ultra Low Voltage) s taktom 1,2 GHz. Pomnilnik bo velik 1 ali 2 GB, vgrajeni pa bodo vmesniki bluetooth, Wi-FI in celo WiMAX. Posebnost tabličnega prenosnika bo brez dvoma možnost izbire med zaslonom z običajno tehnologijo LCD in takim, ki ima zadenjsko osvetlitev LED. Prav tako bo mogoče izbirati med navadnimi diski in diski Flash RAM velikosti 32 in 64 GB. Celota bo skupaj z akumulatorjem tehtala 1,8 kg, računalnik pa bo na voljo z operacijskimi sistemi Windows XP TabletPC Edition ali okoljem Windows Vista.

    Objavljeno: 8.12.2007
  • Grafična kartica z 1 GB pomnilnikom

    Podjetje Asus je predstavilo prvo grafično kartico za neprofesionalno rabo, ki ima vgrajenega kar 1 GB grafičnega pomnilnika GDDR3. Najnovejša kartica EN8800GT/HTDP/1G temelji na grafičnem procesorju Nvidia GeForce 8800GT, dodatni pomnilnik pa naj bi nudil okoli 10% hitreje delovanje pri najbolj zahtevnih igrah z vmesnikom DirectX 10. V redni prodaji naj bi stala okoli 300 dolarjev.

    Objavljeno: 8.12.2007
  • Mobitelov m:stik že na voljo

    Pred časom smo že pisali o novi storitvi m:stik družbe Mobitel. Danes je družba na novinarski konferenci prikazala praktično uporabo m:stika, hkrati pa so javnosti posredovali tudi cene uporabe nove storitve.

    Objavljeno: 7.12.2007
  • Ali Apple načrtuje prenosnik brez diska?

    V približevanju tradicionalnega sejma Macworld Expo so se okrepile govorice o novih izdelkih, ki jih bo predstavil Apple v začetku januarja. Med najbolj zanesljivimi je namig, da bo Apple predstavil nov prenosni računalnik z 12-palčnim zaslonom, ki ne bo imel vgrajenega tradicionalnega diska, temveč bo uporabljal za hrambo podatkov pomnilnik Flash RAM. Zaradi tega naj bi bil po nekaterih podatkih kar za 50% tanjši in tudi nekaj lažji od sedanjih najmanjših prenosnikov družbe Apple. Vprašanje pa ostaja, kako velik pomnilnik Flash RAM bo imel prenosnik in kako bo to vplivalo na ceno izdelka. Nekateri proizvajalci, kot je denimo Dell, že ponujajo v svojih prenosnikih diske Flash RAM, vendar je cena zato občutno višja. V povprečju je treba za 64 GB velik "disk" odšteti kar okoli 950 dolarjev več, kot za prenosnike s tradicionalnimi diski, ki se danes gibljejo okoli velikosti 160 GB. Precej je tudi pričakovanj, da bo Apple na sejmu razkril podrobnosti o drugi generaciji telefonov iPhone, ki bodo po napovedih podpirali hitrejša omrežja 3G.

    Objavljeno: 7.12.2007
  • Windows Vista SP1

    Microsoft je objavil prvega končnega kandidata (RC1) močno pričakovanega kompleta popravkov za operacijski sistem Windows Vista. Prihajajoči komplet popravkov SP1 je v tej obliki na voljo naročnikom na Microsoftove spletne servise MSDN in TechNet, kasneje pa bo na voljo tudi za javni prenos. Nova različica prinaša tudi nekatere spremembe v primerjavi z dosedanjimi kompleti popravkov, ki so bili na voljo manjšemu krogu preizkuševalcev. Celoten komplet je denimo okoli 30% manjši po velikosti, manj pa potrebuje tudi prostora za namestitev. Obenem pospravi za sabo nepotrebne datoteke, ko je potrjena uspešnost namestitve v računalnik. Microsoft upraviteljem, ki ne želijo nameščati popravkov na računalnike v omrežju na samodejen način (prek servisa Microsoft Update), ponuja novo orodje za blokiranje tovrstnih prenosov. Kljub temu, da je RC1 kompleta SP1 domala dokončna koda popravkov, Microsoft načrtuje uradno objavo šele v prvem četrtletju 2008.

    Objavljeno: 7.12.2007
  • Optične povezave v procesorjih

    IBM je razvil novo tehnologijo, ki bi lahko nekega dne električne povezave med jedri v procesorjih nadomestila z optičnimi. Številna podjetja, med katerima tudi IBM in Intel že kako desetletje raziskujejo možnost uporabe optičnih povezav v elektronskih komponentah, s čimer bi dosegli večjo hitrost prenosa, zanesljivost in manjšo porabo energijo. Toda doslej so bili vsi prototipi preveliki za praktično uporabo v sodobnih elektronskih vezjih. IBM-ova nova naprava, imenovana Mach-Zehnder elektro-optični modulator, pa je več kot stokrat manjša od sedanjih poskusov, zato so razvijalci optimistični glede praktičnosti rabe v bodočih računalniških komponentah.

    Objavljeno: 7.12.2007
  • Tušmobilovi iPhoni ob posodobitvi odpovejo!

    Izvedeli smo, da so Tušmobilovi iPhoni programsko odklenjeni s pomočjo znane metode, ki se je že pred časom pojavila na spletu, torej se po nadgradnji na novejšo programsko opremo spet zaklenejo.

    Objavljeno: 6.12.2007
  • PDF je standard ISO

    Mednarodna organizacija ISO je domala soglasno izglasovala, da je znani zapis Adobe PDF (Portable Document Format) postal mednarodni standard ISO 32000. Adobe je predlog dal v začetku leta, potrditev pa se nanaša na različico PDF 1.7. V preteklosti je ISO že potrdil posamezne podskupine zapisa PDF, večinoma za zelo specializirane namene, tokrat pa so potrdili celoten zapis, ki ga uporabljajo številni programi ne glede na proizvajalca in platformo. Novi standard ISO 32000 bo služil tudi kot okvir, v katerem bodo združili vse dosedanje standarde na tem področju.

    Objavljeno: 6.12.2007
  • SAP na Apple iPhonu

    Nemško podjetje SAP je objavilo novo različico programske opreme za upravljanje odnosov s strankami SAP CRM 2007, ki med drugim omogoča uporabo delov novega paketa na mobilnih telefonih Apple iPhone. Ena glavnih novostih nove različice paketa CRM je nov uporabniški vmesnik zasnovan na tehnologija Web 2.0, SAP pa je pripravil tudi različico optimizirano za mobilne telefone iPhone. Uporabniki bodo tako lahko v vsakem trenutku dostopali do poslovnih kontaktov, informacij o poslovnih priložnostih in zgodovino transakcij s posameznimi strankami.

    Objavljeno: 6.12.2007
  • Novi Samsungi

    Samsung je predstavil dva nova digitalna fotoaparata spodnjega cenovnega razreda, ki bosta kupce poskušala prepričati s prijetnim videzom in bogatim naborom lastnosti, predvsem pa s ceno. Nova modela S760 in S860 nudita ločljivost 7 oziroma 8 milijonov pik, oba pa imata tudi objektiv s 3x optičnim zumom. Vgrajeni so 2,4-palčni zaslon LCD za ogled fotografij, algoritem za stabilizacijo slike, za nameček pa tudi algoritem za razpoznavo človeških obrazov. Obetajo se zelo ugodne cene v rangu 110 oziroma 120 evrov.

    Objavljeno: 6.12.2007
  • Brezžična večpredstavnost doma

    NEC je na Japonskem prikazal prototip nove platforme za brezžični dostop do večpredstavnih vsebin hranjenih v centralnem hišnem strežniku. Skupino izdelkov tvori centralni strežnik, ki hrani večpredstavne datotek, med drugim pa omogoča tudi dostop do osebnih računalnikov v domačem omrežju. NEC predvideva, da bodo do strežnika Lui lahko dostopali precej različni odjemalci. Na začetku so prikazali dve možnosti - mali prenosni računalnik z 10,6-palčnim zaslonom in ločljivostjo 1280 x 720 pik, drugi pa je miniaturni računalnik s 4,1-palčnim zaslonom, ki z drsno tipkovnico nekoliko spominja na Sonyev mini PC računalnik Vaio UX.

    Objavljeno: 5.12.2007
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji