Novice

 • Nanotehnologija v akumulatorjih

  Raziskovalci univerze v Standfordu pod vodstvom asistenta Yi Cuija so vložili patentni zahtevek za prenovljeno vrsto litij-ionskih akumulatorjev in se z izdelovalci že dogovarjajo za začetek proizvodnje.

  Objavljeno: 26.12.2007več
 • Bodo BlackBerryji dobili novo tipkovnico?

  Kanadsko podjetje Research In Motion je na patentni urad naslovilo s skico opremljen zahtevek za nov patent tipkovnice, ki ima za razliko od dosedanjih tipke razvrščene pod kotom.

  Objavljeno: 26.12.2007več
 • Toshiba in Sharp bosta sodelovala

  Toshiba bo v prihodnje za izdelavo televizorjev LCD uporabljala zaslone znamke Sharp, so sporočili predstavniki obeh podjetij, ki sta tako sklenili zavezništvo na pomembnem trgu.

  Objavljeno: 25.12.2007več
 • 4 GB pomnilnika za večino prenosnikov

  Večji izdelovalci prenosnih računalnikov, med drugim HP, Dell in Toshiba, naj bi že v prvem četrtletju prihodnjega leta namesto sedanjega 1 GB pomnilnika glavnino prenosnikov opremljali s 4 GB.

  Objavljeno: 25.12.2007več
 • GNU Octave 3.0

  Po 11. letih razvoja od različice 2.0 naprej je izšel GNU Octave 3.0 - nova izdaja brezplačnega programskega orodja za numerično matematiko, ki je v zelo veliki meri združljiv z legendarnim Matlabom.

  Objavljeno: 24.12.2007več
 • Britanski dvor na YouTube

  Svoj kanal na spletni strani YouTube je odprl britanski kraljevi dvor, ki s tem korakom obeležuje 50. obletnico prvega televizijskega voščila kraljice Elizabete II., ki je bilo posneto za božič leta 1957.

  Objavljeno: 24.12.2007več
 • Mozilla Weave

  Organizacija Mozilla je predstavila novo spletno storitev imenovano Weave, ki omogoča hrambo ključnih podatkov iz spletnega brskalnika, kot so zaznamki in gesla, na gostovanem spletnem strežniku, pri čemer so velik poudarek posvetili varnosti in zaupnosti podatkov. Uporabniki lahko natančno nadzorujejo, kdo ima dostop do spletnih storitev in katere podatke želijo souporabljati skupaj z drugimi uporabniki. Na začetku bo Mozilla nudila nekaj osnovnih storitev, pričakujejo pa, da bodo drugi proizvajalci dodatkov za spletne brskalnike Waves uporabljali za hrambo drugih koristnih podatkov za uporabnike. Waves namreč temelji na odprtih standardih in je nadgradljiv za hrambo poljubnih informacij. Waves je obenem prva spletna storitev, ki je ustvarjena za prihajajoči Firefox 3.0, saj podpira le brskalnike te različice.

  Objavljeno: 23.12.2007več
 • Norton 360 2.0

  Symantec je omogočil javni dostop do razvojne različice nove generacije skupine orodij za varnost pretežno v domačih računalnikih z imenom Norton 360. Različica 2.0 prinaša temeljito prenovljeno zaščito spletnih brskalnikov (Internet Explorer, Firefox), ki preprečuje poskuse napadov tudi v primeru neznanih zlonamernih programov. Norton Identity Safe omogoča varno hranjenje gesel in samodejno izpolnjevanje obrazcev, tesno pa sodeluje z že doslej vgrajenimi orodji za boj proti kraji identitet.

  Objavljeno: 22.12.2007več
 • HD video kamera za 150 evrov

  Vse kaže, da bomo kmalu preplavljeni z video kamerami, ki bodo ponujale možnost snemanja video posnetkov v visoki ločljivosti za bistveno manj denarja, kot današnji izdelki. Na Japonskem je lokalno podjetje Exemode tako pričelo s prodajo video kamere DV580HD, ki nudi snemanje video posnetkov v ločljivosti 1280 x 720 pik, kar sicer ni polna ločljivost HD, vendar občuten korak naprej v kakovosti glede na video posnetke v navadni ločljvosti. Video kamera snema posnetke v zapisu h264, shranjuje pa jih bodisi v notranji pomnilnik velikosti 32 GB ali pa na kartice SD/SDHC. Preračunano iz japonskih jenov je cena kamera le nekaj višje od 150 evrov.

  Objavljeno: 21.12.2007več
 • Zunanji Flash RAM disk

  Diski s pomnilniki Flash RAM so vse bolj priljubljeni kot nadomestilo za klasične diske z magnetnimi površinami. Med tem, ko je večina današnjih izdelkov namenjena za vgradnjo v prenosnike, je podjetje Buffalo Technology začelo prodajati podoben izdelek, ki ga je mogoče priključiti na poljuben računalnik prek vmesnika USB. Nov model SHD-UHRS je zelo majhna zunanja naprava, velikosti kreditne kartice in tehta le 60 gramov, pri čemer se napaja prek vmesnika USB. Kljub majhni velikosti pa nudi prostor za kar 100 GB podatkov, več kot pri tipičnih ključih USB. Cena je velikosti primerna, saj je treba za zunanji disk odšteti okoli 615 evrov.

  Objavljeno: 21.12.2007več