• Kanada dovoljuje zasebno piratstvo

    Kanadska policija bo prenehala iskati in kaznovati uporabnike svetovnega spleta, ki na nelegalen način preko interneta prenašajo avtorske vsebine, vendar le pod pogojem, da jih bodo uporabljali za zasebno rabo.

    Objavljeno: 12.11.2007
  • Microsoft Hyper-V

    Microsoft je letošnji IT Forum izkoristil predvsem za najavo cele palete izdelkov, tako ali drugače povezanih v virtualizacijo v poslovnih okoljih. Uradne napovedi izida prihodnje različice Windows server 2008 sicer še nismo dočakali, vendar je ta po besedah Microsoftovega podpredsednika za strežniške rešitve, Boba Kellya, še vedno v načrtu za februar 2008, skupaj z SQL Serverjem 2008 in Visual Studiom 2008. Smo pa zato dočakali uradno predstavitev virtualizacijskih tehnologij na strežniku, ki so dobile uradno ime Hyper-V. Tehnologije, ki so nastajale pod kodnim imenom "Viridian", bodo našle svoj dom v kar štirih različicah prihajajočega Windows Server 2008, ki so: Standard, Enterprise in Datacenter Edition ob tem pa bo na voljo tudi samostojna različica, namenjena zgolj gostovanju navideznih strežnikov, poimenovana Hyper-V Server. Microsoftova tehnologija Hyper-V zahteva strojno podporo za virtualizacijo, ki je del zadnje generacije 64-bitnih procesorjev tako iz Intela kot AMD. Prve tri strežniške različice Windows Server 2008 bodo na voljo tudi brez hipervizorja, v tem primeru ne morejo biti gostitelj za virtualne strežnike, so pa seveda lahko gostje na virtualizacijski podlagi zmogljivejših različic, to družino pa dopolnjujeta še Web Edition in Itanium Edition.

    Objavljeno: 12.11.2007
  • TechEd - IT Forum

    V Barceloni se je danes začel drugi del največjega Mirosoftovega dogodka v Evropi - TechEd ITForum. Več kot 5000 udeležencev, med njimi okrog 40 Slovencev, bo v naslednjih dneh spoznavalo novosti iz ponudbe te največje programske hiše na svetu, poseben poudarek pa bo namenjen rešitvam za virtualizacijo, ki je ta trenutek ena najbolj vročih področij računalništva sploh.

    Objavljeno: 12.11.2007
  • OpenDocument Foundation je preteklost

    Potem ko se je organizacija OpenDocument Foundation odločila za prenehanje podpore zapisu OpenDocument Format (ODF) v korist razmeroma neznanega zapisa Compound Document Formatu (CDF), je zdaj storila še odločnejši korak.

    Objavljeno: 12.11.2007
  • Rabljeni računalniki z novim OS

    Microsoft je najavil program za ponudnike rabljenih računalnikov, po katerem bodo lahko na obnovljene sisteme lahko naložili novo kopijo operacijskega sistema Windows XP. Ponudniki rabljenih računalnikov sicer lahko na sistem namestijo izvod sistema, ki je prišel prvotno z računalnikom ali poskušajo dobiti kopijo podatkov in kodo od samega proizvajalca računalnika, vendar je to v večini primerov pri rabljenih računalnikih zelo težko zagotoviti. Originalna kopija programske opreme je običajno izgubljena, pridobivanje nadomestnih kod prek proizvajalca pa zelo zamudna. Po novem predlogu Microsofta bodo ponudniki lahko kupili novo kopijo Windows XP, ki bo celo nekoliko cenejša od tistega, kar je proizvajalec računalnika prvotno plačal Microsoftu. Doslej so morali plačevati polno ceno okolja Windows XP.

    Objavljeno: 11.11.2007
  • HP opušča proizvodnjo fotoaparatov

    Hewlett-Packard je sporočil, da bo prenehal z razvojem, proizvodnjo in distribucijo digitalnih fotoaparatov. Namesto tega se bodo osredotočili na razvoj in trženje foto tiskalnikov in spletnih servisov za tikanje fotografij. Ime Hewlett-Packard se sicer ne umika povsem iz izdelkov digitalne fotografije, saj trenutno iščejo licenčnega partnerja, ki bi razvijal in prodajal fotoaparate z znamko Hewlett-Packard. HP na področju digitalnih fotoaparatov ni nikoli dosegel vidnejšega uspeha, na srednjem in nižjem segmentu, kjer so bili prisotni z izdelki, pa je trenutno prava bitka za kupce, cene pa nenehno drsijo. Nekateri analitiki menijo, da je bil korak pričakovan, HP pa bo zaradi odločitve v četrtletju imel dodatnih 30 milijonov dolarjev stroškov.

    Objavljeno: 11.11.2007
  • iPhone je pristal v Evropi

    Apple je začel s prodajo priljubljenih telefonov tudi v Evropi. Trgovine so vrata odprla 9.novembra in doživele podoben naval ljudi, kot se je v začetku poletja zgodil v ZDA. Nemški operater je tako do popoldneva prvega dne prodal kar 10.000 modelov iPhone, podatke za Veliko Britanijo, kjer so hkrati opremili 1300 trgovin, pa še čakajo. Zaradi začetnega mrzličnega nakupovanja so omejili možnost nakupa na dva telefona na osebo. Podob no kot v ZDA so iPhoni v obeh prvih evropskih trgih zaklenjeni na enega operaterja - v primeru Velike Britanije na O2, v Nemčiji pa na T-Mobile. Konec novembra bo prodaja stekla tudi v Franciji, kjer pa bo zanimivo spremljati dogajanje zaradi lokalne zakonodaje, ki ponudnike obvezuje, da morajo telefone odkleniti najkasneje 6 mesecev po nakupu, če kupec tako želi. iPhone naj bi nato postopoma prišel tudi v druge države Evrope, hitrost pa bo odvisna od tega, kako hitro jih bodo lahko proizvajali.

    Objavljeno: 10.11.2007
  • Windows Live je na voljo

    Microsoft je uradno predstavil končno različico spletnih storitev Windows Live, ki združujejo različna orodja za osebno rabo in hrambo podatkov na spletu. Nove spletne storitve so posredno tudi odgovor na strategijo družbe Google, ki funkcionalnosti nekaterih doslej pomožnih orodij nadomešča s spletnimi storitvami. Microsoft pričakuje, da bodo v naslednjih dveh mesecih pritegnili okoli 10 milijonov uporabnikov, saj so storitve Windows Live brezplačne. Poleg tega načrtujejo tudi nadaljnjo širitev nabora orodij, ki bodo dosegljiva prek spleta,

    Objavljeno: 10.11.2007
  • Grafični procesor za znanstvene izračune

    Podjetje AMD je predstavil nov izdelek z imenom FireStream 9170, ki prinaša zmogljivost sodobnih grafičnih procesorjev na področje zahtevnih znanstvenih izračunov. Za razliko od navadnih grafičnih procesorjev, na katerih temelji FireStream, tu procesne zmogljivosti niso uporabljene za izračun in prikaz grafične slike, temveč zgolj za čim hitrejšo izvedbo računskih operacij. Novost bo prišla prav znanstvenikom, ki si pri svojem delu ne morejo privoščiti dragih super računalnikov.

    Objavljeno: 9.11.2007
  • Toshiba za ljubitelje iger

    Toshiba je predstavil nov prenosni računalnik, ki je še posebej zanimiv za ljubitelje iger. Novi model Satellite WXW ima domala vse sestavne dele optimizirane na način, da lahko kar največ iztisne iz računalniških iger. V pomoč so procesor Intel Core 2 Duo T7700 (2,4 GHz), 4 GB RAM, dva diska velikosti 160 GB povezana v polje RAID, predvsem pa dve kartici Nvidia GeForce 8600 GT, ki delujeta v navezavi prek povezave SLI. Za nameček ima prenosnik vgrajen 17-palčni zaslon širokega tipa z ločljivostjo 1680 x 1050 pik. Začetek prodaje je na Japonskem, kjer bo stal okvirno 1.900 evrov, brez dvoma pa ga bodo nestrpno čakali tudi drugod.

    Objavljeno: 9.11.2007
  • Spletni Photoshop še letos

    Adobe bo do konca leta 2007 predstavil javno razvojno različico programa Photoshop Express, ki ni nič manj kot spletna različica priljubljenega programa za obdelavo fotografij Photoshop. S tem Adobe potrjuje svoje načrte, s katerimi naj bi v nekaj letih programsko opremo v obliki paketov, ki jih namestimo na osebne računalnike, nadomestili s spletnimi storitvami, ki jih bodo nudili pretežno prek partnerske mreže, v tem primeru spletnih servisov za obdelavo, hrambo, objavo in razvijanje fotografij, kot so Shutterfly in Photobucket. Adobe je že nekaj časa na različnih dogodkih prikazoval demonstracije spletnega programa, napisanega v Adobe Flashu in arhitekturi AIR, ki so ga zdaj poimenovali Photoshop Express. Po funkcionalnosti naj bi končna različica bila nekje med sedanjo različico Photoshopa, ki bo še naprej ostala v programu in bo namenjena profesionalni rabi, ter programom Photoshop Elements, ki je namenjena domači rabi. Prav slednji program naj bi ob morebitnem uspehu spletnega programa postopoma ukinili. Končna različica spletnega programa za obdelavo fotografij naj bi bila na voljo v prvi polovici 2008.

    Objavljeno: 9.11.2007
  • Spletni in večpredstavni Sony Ericssoni

    Sony Ericcson je predstavil štiri nove mobilne telefone polne večpredstavnih funkcij za različno globoke žepe, dodatno pa tudi prvi USB vmesnik z modemom za mobilna omrežja.

    Objavljeno: 8.11.2007
  • Windows Essential Business Server

    Microsoft je razkril nekatere podrobnosti o novem strežniškemu izdelku namenjenemu srednje velikim podjetjem, s katerim bodo dopolnili družino izdelkov Windows Server 2008. Strežniški komplet z imenom Windows Essential Business Server, ki je nastajal pod delovnim imenom Centro, bo namenjen podjetjem s tja od 25 do 250 računalniki, poleg operacijskega sistema Windows Server 2008 pa bodo v komplet vključeni tudi drugi strežniški izdelki.

    Objavljeno: 8.11.2007
  • BlackBerry za mala podjetja

    Podjetje Research In Motion (RIM), ki proizvaja priljubljene mobilne telefone BlackBerry, je predstavilo nov strežniški izdelek, ki je namenjen manjšim podjetjem. BlackBerry Professional Software omogoča sinhronizacijo elektronske pošte, imenikov, nalog in koledarjev s priljubljenimi strežniškimi sistemi v podjetjih, kot sta Microsoft Exchange in Lotus Notes. Izdelek je narejen tako, da je primeren tudi za najmanjša podjetja, saj osnovni paket omogoča vključitev že petih uporabnikov. Temu tržnemu segmentu so prilagodili tudi možnost, da programsko opremo namestimo na isti strežnik kot programski strežnik za elektronsko pošto, medtem ko so dosedanje različice zahtevale ločeno strojno opremo.

    Objavljeno: 8.11.2007
  • Testni center - Enterprise Engineering Center

    Monitorjev poročevalec se trenutno nahaja v Redmondu, v Microsoftovem kampusu, na predstavitvi novega strežnika Windows Server 2008.

    Objavljeno: 7.11.2007
  • Najcenejši prenosnik že v redni proizvodnji

    Po številnih zapletih in zamudah je v začetku novembra končno stekla masovna proizvodnja prenosnih računalnikov XO organizacije One Laptop Per Child (OLPC), ki ima ambicijo zagotoviti poceni ali celo brezplačne prenosnike za otroke v manj razvitih državah. Prvi proizvajalec je tajvanska družba Quanta, proizvodnja pa je stekla v obratih na Kitajskem. Prenosni računalnik, ki temelji na izvirnem konceptu in za zdaj izključno odprtokodni, brezplačni programski opremi, so na začetku pobude, katere avtor je ugledni profesor Nicholas Negroponte iz univerze MIT, cenili zgolj na 100 dolarjev, kar je izjemno nizka cena glede na današnje cene sestavnih delov. V fazi razvoja te meje niso dosegli, saj je končna cena bližje 200 dolarjem.

    Objavljeno: 7.11.2007
  • Standard za računalniške navdušence

    Nvidia je skupaj s skupino partnerjev predstavila nov standardni komunikacijski vmesnik Enthusiast System Architecture (ESA), s katerim bodo lahko med sabo komunicirali različni deli računalnika, na primer pametna ohišja, napajalniki in sistemi za vodno ter zračno hlajenje v računalnikih. Vmesnik bo omogočal spremljanje delovanja teh podsistemov v realnem času, š bolj pomembno pa programsko krmiljenje in spreminjanja nastavitev na enoten način. Doslej je vsak proizvajalec to počel prek lastnega vmesnika, kar je onemogočalo programsko krmiljenje teh pomembnih podsklopov, denimo neposredno iz računalniških iger.

    Objavljeno: 7.11.2007
  • Nove delovne postaje HP

    Hewlett-Packard je predstavil novo generacijo delovnih postaj namenjenih najzahtevnejšim računskim nalogam, ki računalniškemu oblikovanju. Med vsemi modeli največ pozornosti zbuja model HP XW8600, ki uporablja procesorje Intel Xeon, od katerih ima vsak po štiri jedra, s čimer si lahko prisluži oznako najzmogljivejšega sistema za osebno rabo, ki temelji na Intelovi arhitekturi. Za grafiko skrbijo grafični procesorji družbe nVidia Quadro, ki premorejo od 256 do 512 MB RAM, omisliti pa si je mogoče več kartic na sistem. Za najbolj zahtevne uporabnike je moč računalnik opremiti s tja do 128 GB RAM in skupno 5 TB pomnilniškega prostora na petih diskih, kolikor jih lahko spravimo v delovno postajo. Za razširitve skrbi tehnologija PCI Express Gen 2.0, ki skupno s sistemskim naborom Intel 5400 zagotavlja največjo možno prepustnost podatkov v sistemu. Poleg najzmogljivejšega modela je HP predstavil tudi nekoliko manj zmogljiv delovne postaje HP XW6600, ki nudijo do 32 GB RAM in do 3 TB diskovja. Cene se v ZDA pričnejo pri 1.200 dolarjih, končajo pa krepko višje.

    Objavljeno: 7.11.2007
  • Flash disk za strežnike

    Samsung je prvi proizvajalec, ki je predstavil disk sestavljen iz pomnilnikov Flash RAM, ki je namenjen za najzmogljivejše delovne postaje in strežnike, saj ga odlikuje predvsem visoka hitrost prenosa podatkov. Nekateri proizvajalci že vgrajujejo diske s pomnilniki Flash RAM v svoje izdelke, vendar doslej zgolj v prenosne računalnike. Samsungov disk FlashSSD pa je prvi, ki podpira polno zmogljivost vmesnika Serial ATA II, saj omogoča branje podatkov s hitrostjo 120 MB/s in pisanje s hitrostjo 100 MB/s. V prodaji bo najprej na voljo z velikostjo 64 GB, kasneje načrtujejo tudi večje velikosti, na voljo pa bo tako v ohišju 2,5 kot 1,8-palčnega diska. Visoko hitrost, ki izkorišča hitrost vmesnika SATA II s 3 Gb/s, so pri Samsungu dosegli z uporabo pomnilnikov NAND narejenih v najsodobnejši 50-nm arhitekturi. Poleg hitrosti bo disk odlikovala tudi nizka poraba energije, saj bo za delovanje porabil le 1,9 W, kar je pol manj od tipičnih diskov za prenosnike in le desetinega tistega, kar porabio diski za strežnike s hitrostjo vretnja 15.000 vrtljajev na minuto.

    Objavljeno: 6.11.2007
  • Uporabniki SaaA preskakujejo IT

    Pri analitski družbi Gartner ugotavljajo, da končni uporabnike programsko opremo kot storitve (SaaS) skoraj praviloma izbirajo in kupujejo mimo lastnih služb IT. Raziskava opravljena med uporabniki rešitev SaaS je namreč pokazala, da so skoraj tri četrtine vseh pogodb na tem področju sklenili neposredno managerji na različnih položajih v podjetjih, pogosto brez soglasja ali cel vedenja internih IT služb. Pri Gartnerju menijo, da SaaS ne prinaša zgolj spremembo v načinu implementacije, uporabe in vzdrževanja programskih rešitev, temveč tudi velike spremembe v načinu in navadah nakupovanja.

    Objavljeno: 6.11.2007
  • Dell krepi položaj na področju pomnilniških sistemov

    Podjetje Dell je objavilo namero za prevzem družbe EqualLogic, ponudnika SAN rešitev, ki temeljijo na standardu iSCSI. Za razmeroma mlado družbo, ki je nastala leta 2003 in ima relativno malo kupcev (3200) po celem svetu, so pri Dellu pripravljeni odšteti kar 1,4 milijarde dolarjev. Z nakupom želijo predvsem okrepiti svojo položaj na področju pomnilniških sistemov, verjamejo pa da sta ključ do uspeha virtualizacija pomnilniških sistemov in povezljivost strežnikov prek vmesnika iSCSI, ki omogoča nižje stroške lastništva, kot klasične (FC) SAN povezave. Obe tehnični storitvi sta tudi glavna nit izdelkov družbe EqualLogic. Z nakupom naj bi Dell ohranil sedanjo partnersko mrežo in tržno znamko EqualLogic, tehnologijo pa naj bi uporabili tudi pri naslednji generaciji lastnih pomnilniških sistemov PowerVault.

    Objavljeno: 6.11.2007
  • Blackberry najbolj priljubljen

    Podjetje J.D. Powers, ki se sicer ukvarja z raziskavami javnega mnenja, je opravilo analizo zadovoljstva uporabnikov nad svojimi pametnimi telefoni, po katerem se je izkazalo, da so najbolj zadovoljni lastniki telefonov Blackberry. Različne telefone in proizvajalce so ocenjevali po šestih kriterijih in sicer enostavnosti uporabe, operacijskem sistemu, oblikovanju, kakovosti zvoka, trajanju akumulatorja in naboru priloženih programov. Blackberry je povsod odnesel visoke ocene, najbolj pa izstopa po hitrosti oziroma odzivnosti operacijskega sistema in trajanju akumulatorja.

    Objavljeno: 5.11.2007
  • HD video tudi na DVD

    Bitka med standardoma Blu-ray in HD DVD je vsak dan ostrejša, zato se morajo proizvajalci opreme potruditi z izvirnimi idejami, predvsem pa konkurenčnim cenami, da bi ohranili možnost za uspeh pri kupcih. Toshiba je v ta namen na Japonskem predstavila najnovejšo generacijo videorekorderjev z imenom Vardia, ki omogočajo snemanje posnetkov v visoki ločljivosti na različne tipe nosilcev. Novi zapisovalnik Vardia RD-A301 lahko posnetke v visoki ločljivosti snema na interni disk velikosti 300 GB, na optične nosilce HD-DVD in prvič celo na navadne nosilce DVD oziroma DVD-RAM. Pri tem uporablja zapis MPEG-4 AVC/H.264, ki omogoča snemanje do dveh ur posnetkov visoki ločljivosti na navaden nosilec DVD. Seveda lahko na DVDje snemamo tudi v manj varčnem zapisu MPEG-2.

    Objavljeno: 5.11.2007
  • Google pripravlja platformo Android za telefone

    Google naj bi v kratkem predstavil svojo dolgo pričakovano platformo za mobilne telefone in aplikacije, ki bo temeljila na odprti kodi, odprtih standardih, konkurirala pa naj bi sedanjim ponudnikom platform za telefone, kot so Apple, Symbian in Microsoft. Projekt z delovnim imenom "Android" menda vključuje popolno rešitev za proizvajalce mobilnih telefonov, vključno z odprtokodnim operacijskim sistemom, uporabniškim vmesnikom, posredniškim sistemom in aplikacijami, med katerimi bo tudi telefonom prilagojen brskalnik. Glavni poudarek platforme Android naj bi bila preprostejša izgradnja mobilnih aplikacij, zlasti tistih, ki uporabljajo spletne storitve. Kakšna bo povezava z obstoječim naborov spletnih programov družbe Google, bo pokazal šele čas.

    Objavljeno: 5.11.2007
  • Time: izum leta je iPhone

    Revija Time je za izum leta 2007 izbrala Applov mobilni telefon iPhone, ki je v preteklih dneh postal prava uspešnica, ki z velikim naskokom podira prodajne rekorde prvih iPodov.

    Objavljeno: 4.11.2007
  • Lenovo se poslavlja od znamke IBM

    Kitajski Lenovo se je po nekaj izjemno uspešnih četrtletjih odločil za kljub vsemu nekoliko presenetljiv korak, in sicer bo dve leti pred načrtovanim rokom opustil blagovno znamko IBM.

    Objavljeno: 4.11.2007
  • HD Photo bo JPEG XR

    Mednarodna organizacija Joint Photographic Experts Group, ki je razvila standard JPEG, je Microsoftov zapis HD Photo sprejela kot standard JPEG XR, ki utegne postati zgodovinski naslednik današnjega JPEG.

    Objavljeno: 3.11.2007
  • OpenDocument Foundation zapušča ODF

    Organizacija OpenDocument Foundation se je odločila za prenehanje podpore zapisu OpenDocument Format (ODF) organizacije OASIS in se je raje zatekla k razmeroma neznanemu Compound Document Formatu (CDF).

    Objavljeno: 3.11.2007
  • Seagate bo vračal denar

    Največji izdelovalec trdih diskov je sklenil izvensodno poravnavo, v skladu s katero mora vsem uporabnikom, ki so diske kupili v obdobju od 22. marca do konca leta 2006, povrniti del stroškov ali jim ponuditi brezplačno programsko opremo.

    Objavljeno: 2.11.2007
  • Google raste na krilih novosti

    Potem ko je Google možnost dostopa do elektronske pošte v predalih Gmail preko protokola IMAP postopno uvedel za vse svoje uporabnike, zdaj nekoliko prenavlja tudi uporabniški vmesnik.

    Objavljeno: 2.11.2007
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji