• Apple prevetril prenosnike

    Apple je na zanj neobičajno tih način prenovil ponudbo prenosnih računalnikov MacBook, ki zdaj vsebujejo novo, četrto različico platforme Centrino, doslej dostopno le v prenosnikih MacBook Pro.

    Objavljeno: 1.11.2007
  • 2,5-palčni disk s 320 GB

    Western Digital je predstavil 2,5-palčni trdi disk za prenosne računalnike s kapaciteto 320 GB, ki je že na prodaj in sicer po zelo dostopni ceni 200 dolarjev. Poleg velike kapacitete ga odlikuje tudi tiho delovanje.

    Objavljeno: 1.11.2007
  • Spet trije mobilni operaterji

    Tušmobil je danes začel s trženjem storitev in paketov mobilne telefonije, ki jih je napovedal že pred skoraj letom in pol, ko je kupil GSM frekvence in del infrastrukture družbe Western Wireless International.

    Objavljeno: 31.10.2007
  • Prenosnik za 100 dolarjev stane 200

    Organizacija One Laptop per Child Foundation, ki jo je ustanovil profesor na slavni univerzi MIT Nicholas Negroponte, je začela zbirati naročila za množično nabavo prenosnikov XO, ki stanejo 200 dolarjev.

    Objavljeno: 31.10.2007
  • Dva milijona Leopardov v prvem vikendu

    Novi Applov operacijski sistem Mac OS X 10.5 Leopard bi utegnil postati velika prodajna uspešnica, saj je bilo prvi konec tedna prodanih že 2 milijona kopij, kar je veliko več kot v preteklosti.

    Objavljeno: 30.10.2007
  • 16-kratna hitrost pisanja na dva sloja

    Notranja vgradna enota Samsung Super-WriteMaster SH-S203N je po zagotovilih izdelovalca najhitrejši zapisovalec dvoslojnih plošč DVD, saj premore kar 16-kratno hitrost zapisovanja.

    Objavljeno: 30.10.2007
  • Hulu gre nad YouTube

    Televizijske hiše so bile konec lanskega leta še daleč od dogovora o skupni spletni storitvi za predvajanje videovsebin, danes pa je le napočil čas za javno predstavitev prve različice njihove alternative YouTubu.

    Objavljeno: 30.10.2007
  • 10. Univerzitetni programerski maraton končan

    Na Fakulteti za matematiko in fiziko se je končalo 10. finale Univerzitetnega programerskega maratona, ki je namenjen predvsem študentom univerz v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem.

    Objavljeno: 29.10.2007
  • T-mobilova senca

    T-Mobile Shadow ali HTC Juno je novi pametni telefon, ki ga izdeluje HTC, trži pa T-Mobile. Ob dvoletni vezavi naročniškega razmerja bo naprodaj od srede naprej za 150 ali 200 dolarjev - odvisno od podatkovnega paketa.

    Objavljeno: 29.10.2007
  • Samsung shranil 8 GB na čip

    Samsung je predstavil pomnilniški čip NAND flash s kapaciteto 64Gb (8GB), ki je izdelan v 30-nanometrskem tehnološkem postopku in bo omogočal izdelavo kartic s kapaciteto 128 GB ter pol-terabajtnih negibljivih diskov.

    Objavljeno: 29.10.2007
  • Nov standard za digitalne knjige

    Na obzorju se pojavlja nov standardni zapis za elektronske knjige, revije in druge publikacije, ki ga utegne podpreti širok krog založnikov. Nabor specifikacij s skupnim imenom .epub podpira namreč organizacija International Digital Publishing Forum (IDPF), ki združuje veliko število ameriških in mednarodnih založnikov ter drugih ponudnikov, ki sodelujejo v pripravi navadnih in elektronskih publikacij. Specifikacija .epub je odprti standard, ki temelji na zapisih XML, sestavljajo pa ga trije podstandardi, Open Publication Structure (OPS), Open Packaging Format (OPF) in Open Container Format (OCF), ki določajo strukturo in fizični zapis publikacij.

    Objavljeno: 28.10.2007
  • Gmail podpira tudi IMAP

    Google je dokaj na tiho začel ponujati dostop do elektronske pošte Gmail prek protokola IMAP (Internet Message Access Protocol), kar omogoča precej bolj univerzalen dostop kot doslej do storitev spletne pošte v običajnih odjemalcih, kot je denimo Microsoft Outloook. V primerjavi z dosedanjo podporo za protokol POP3 (Post Office Protocol) podpora za IMAP omogoča sinhronizacijo pošte z različnimi odjemalci, pri čemer se spremembe narejene na enem mestu odražajo tudi drugod. Zaradi tega bodo novega protokola veseli zlasti lastniki mobilnih telefonov, ki bodo lahko elektronsko pošto sinhronizirali tako na telefonu, kot osebnem računalniku.

    Objavljeno: 28.10.2007
  • Nov razpored za slovensko tipkovnico

    Kot kaže se nam obeta spremenjen razpored slovenskih črk na računalniških tipkovnicah.

    Objavljeno: 27.10.2007
  • Apple MaxOS X 10.5 že v prodaji

    Apple je 26. oktobra začel s prodajo že šeste različice operacijskega sistema Mac OS X, ki je bil doslej znan pod razvojnim imenom Leopard. Začetek prodaje so v ZDA zopet pospremile dolge čakalne vrste pred trgovinami družbe Apple, kjer so navdušenci čakali na svoj primerek programa tudi po več ur, v New Yorku pa celo pod dežnikom. Nov operacijski sistem prinaša več kot 300 novosti, med katerimi so najbolj zanimive orodje za varnostno kopiranje Time Machine, izbirnik namizij Spaces, orodje za hitre predoglede Quick Look, prenovljeni brskalnik Safari ter programa iChat in Mail, ki imajo zdaj enoten uporabniški vmesnik. Za nov operacijski sistem je treba v ZDA odšteti 130 dolarjev, za družinski paketa petih pa 200 dolarjev.

    Objavljeno: 27.10.2007
  • Konica Minolta ponovno v ospredju

    Podjetje Konica Minolta Slovenija je 25. oktobra 2007 v Koloseju predstavilo najnovejše laserske tiskalnike in večnamenske naprave, ki bodo kupcem na voljo v prihajajočih mesecih. Novinci se večinoma uvrščajo v razreda srednje in zelo zmogljivih tiskalnikov namenjenih srednje velikim ter velikim podjetjem.

    Objavljeno: 27.10.2007
  • 10. linux dan

    Tokratni jubilejni 10. Linux dan se je zgodil v četrtek, 25. oktobra 2007, v ambientu ljubljanskega gradu. Do sedaj je bil to vsebinsko najbolj bogat »letnik«, v grajskem okolju pa se je zbralo približno 120 udeležencev, ki so lahko svoje znanje dopolnjevali na trinajstih predavanjih in treh delavnicah.

    Objavljeno: 26.10.2007
  • Apple in Microsoft z rezultati v zvezdah

    Apple je zaključil še eno četrtletje, ki bo po rezultatih zapisano v zvezde. V treh mesecih so denimo prodali 1,4 milijona telefonov iPhone, kar je bistveno več od najbolj optimističnih napovedi. Skupno je to družbi Apple prineslo prihodek v višini 6,22 milijarde dolarjev in dobiček 904 milijone dolarjev, kar je več od napovedi analitikov. Presenečenje je tudi dejstvo, da se je prodaja računalnikov Mac povečala za kar 34%, kar je precej več nad povprečjem v industriji.

    Objavljeno: 26.10.2007
  • Sony Cyber-shot DSC-T2

    Sony ima nov model digitalnega fotoaparata, ki se lahko pohvali z majhnimi dimenzijami in precej velikim pomnilnikom, ki je že vgrajen v fotoaparat. Cyber-shot DSC-T2 premore ločljivost 8,1 milijonov pik, posebnost pa je brez dvoma pomnilnik velikosti 4 GB, ki v dobršni meri odpravlja potrebo po pomnilniških karticah. Kljub temu fotoaparat premore režo za kartice Memory Stick Duo. Fotoaparat meri 8,6 x 5,6 x 2 cm in tehta le 129 gramov, krasi pa ga velik, 2,7-palčni zaslon LCD na zadnji strani, ki je povrh vsega občutljiv na dotik. Cyber-shot DSC-T2 namreč premore programsko opremo, s katero je mogoče opravljati osnovne popravke fotografij neposredno na fotoaparatu. Med zanimivostmi so še algoritem za razpoznavo obrazov in nasmeškov, premore pa tudi zanimivo občutljivost (ISO 3200) za kompaktni fotoaparat. V prodaji bo od decembra, v ZDA za ceno okoli 350 dolarjev.

    Objavljeno: 26.10.2007
  • NEC nadzoruje zorni kot

    Japonski NEC je prikazal tehnologijo, s katero lahko programsko nadzorujejo zorni kot na zaslonih LCD. Na željo uporabnika bi lahko tako tak zaslon omejil zorni kot na podatke in onemogočil sosedom vpogled na podatke na zaslonu, kar je pogosto nezaželeno v aplikacijah, kot so bankomati, avtomatske blagajne in drugi javni informacijski sistemi. Sistem bi lahko tudi povečal zasebnost pri rabi prenosnikov, denimo na vožnji v letalu. Sistem deluje na podlagi polarizacije svetlobe, ki je sicer namenjena zadenjski osvetlitvi zaslonov. S posebnim stikalom lahko usmerjajo svetlobo, ki je lahko nekoliko bolj difuzna (širok zorni kot) oziroma ozko usmerjena (ozek zorni kot), s čimer dosežejo želeni rezultat. Pri NEC razvijajo celo posebno programsko opremo, ki bi znala samodejno razbrati, kdaj gre za občutljive podatke in pri tem sama poskrbela za preklop med širokim in ozkim zornim kotom. Za zdaj še ni znano, kdaj bo nova tehnologija prišla v redno prodajo.

    Objavljeno: 26.10.2007
  • Urad za varstvo konkurence ponovno po Telekomu

    Urad za varstvo konkurence (UVK) je ta teden izdal odločbo, v kateri ugotavlja, da je Telekom Slovenije zlorabljal prevladujoči položaj na veleprodajnem trgu govorne telefonije za zagotavljanje ozkopasovnega dostopa do interneta končnim uporabnikom, s tem da je od 28.04.1998 do 10.02.2000 družbi ABM neutemeljeno zavračal vključitev številke 32-370 iz posebne skupine 0880. UVK je hkrati drugi dve zahtevi družbe ABM glede ugotavljanja zlorabe Telekoma Slovenije zavrnil.

    Objavljeno: 25.10.2007
  • 100-krat hitrejši brezžični prenos

    IBM skupaj s tajvanskim podjetjem MediaTek razvija novo tehnologijo, s katero bo mogoče po brezžični povezavi v domačem okolju prenašati tudi najbolj zahtevne vsebine, kot so video posnetki v najvišji ločljivosti HD brez uporabe kompresije podatkov. Nova brezžična tehnologija z imenom mmwave deluje v frekvenčnem področju, ki je precej višje (60 GHz) od današnjih brezžičnih vmesnikov Wi-Fi, s čemer pričakujejo, da bodo dosegli hitrosti prenosa, ki so vsaj 100-krat višje od današnjih standardnih 54 Mb/s. Dosedanji testi so denimo omogočili prenos 10 GB datotek v manj kot petih sekundah. IBM in MediaTek načrtujeta, da bo vezje dovolj poceni za vgradnjo v izdelke zabavne elektronike, kot so video predvajalniki, prenosne večpredstavne naprave in televizorji. S tem bi na učinkovit odpravili potrebo po uporabi kabelskih povezav v domačem okolju.

    Objavljeno: 25.10.2007
  • Microsoft kupuje delež v Facebooku

    Microsoft je kot kaže zmagovalec bitke za delež v spletnem servisu Facebook, kjer so se za strateško partnerstvo spopadli neposredno z družbo Google. Čeprav je bil Facebook še nedavno zelo blizu družbe Google, je Microsoft uspel zagotoviti manjšinski delež (1,6%) v mladi družbi, za katerega bodo plačali 240 milijonov dolarjev. Še bolj kot podatek o poslovnem povezovanju preseneča podatek, da je s tem manjšinskim deležem vrednost servisa Facebook narasla na neverjetnih 15 milijard dolarjev. Glavni razlog za poslovno sodelovanje je spletno oglaševanje, saj si Microsoft obeta nov vir prihodkov z oglaševanjem na spletnih straneh Facebooka.

    Objavljeno: 25.10.2007
  • Outsourcing v ZDA upada, Evropi narašča

    Podjetje TPI je opravilo analizo trga zunanjega izvajanja storitev (outsourcing), ki kaže, da se razmere na tem trgu storitev precej spreminjajo. Zdaj je že jasno, da se število pogodb z vrednostjo nad 50 milijonov dolarjev za zunanje izvajanje IT storitev v ZDA manjša, saj je bilo v tretjem četrtletju 2007 za 16% manjše od leta pred tem. Za razliko od tega, pa je trg zunanjega izvajanja v Evropi in Aziji precej v porastu. V Evropi so tako v prvih devetih mesecih letošnjega leta sklenili za 26 milijard dolarjev pogodb v primerjavi z 22 milijoni dolarjev v letu 2006. Skupno tako Evropa predstavlja že več kot polovico vseh novih pogodb storitev zunanjega izvajanja na letni ravni. Tudi za prihodnje leti napovedujejo hitro rast, še hitreje pa naj bi rasel trg v Aziji in Pacifiku.

    Objavljeno: 25.10.2007
  • Trend Micro Internet Security 2008

    Trend Micro je predstavil novo različico kompleta rešitev za zaščito osebnih računalnikov, ki je namenjena pretežno posameznikom in domači rabi. Paket Internet Security 2008 je nadgradnja različice 2007, medtem ko je Internet Security Pro povsem nov paket, ki ga v prejšnjih letih še ni bilo v ponudbi. Novi kompleti nudijo zaščito pred vsemi vrstami napadov, pa naj gre za viruse, vohunske programe, snemalnike tipkanja ali zlorabe pri kraji identitet.

    Objavljeno: 24.10.2007
  • Xbox 360 Arcade

    Microsoft je predstavil, novo, cenejšo različico igralne konzole Xbox 360, s katero želijo spodbuditi prodajo v pripravi na prednovoletno nakupovalno mrzlico. Xbox 360 Arcade, kot se imenuje nov komplet, se od dosedanjega osnovnega sistema razlikuje po temu, da nima vgrajenega 20 GB velikega diska, temveč podatke zapisuje le na pomnilniške kartice. Po drugi strani pa ima Xbox 360 Arcade že v osnovi vgrajen vmesnik HDMI, s katerim lahko igre prikažemo na sodobnih LCD in plazemskih televizorji v visoki ločljivosti. Za nameček je Microsoft v komplet priložil pet iger, ki jih je doslej ponujal prek servisa Xbox Live Arcade.

    Objavljeno: 24.10.2007
  • Wal-Mart pričakuje 287 milijonov USD prihrankov zaradi RFID

    Največje trgovsko podjetje na svetu, ameriški Wal-Mart še vedno pričakuje od tehnologije pametnih oznak RFID hitro povrnitev investicij in pozitivne poslovne učinke, kljub nekaterim težavam, ki so jih imeli v začetnih fazah implementacije nove tehnologije. Wal-Mart, ki je pionir na področju implementacije RFID je imel v projektih zastoje, ki so povzročili zamudo pri izvedbi projektov. Zaradi tega niso dosegli časovnih rokov za prvo fazo projekta, v kateri naj bi RFID implementirali v skupno 12 od 137 distribucijskih centrov in v prvih 1.000 trgovskih centrih. So pa na dobri poti, da zaključijo projekt z zamudi, saj je bilo doslej implementiranih 975 trgovskih centrov.

    Objavljeno: 24.10.2007
  • Microsoft se je priklonil EU

    Predstavniki Evropske Komisije in Microsofta so sporočili, da je Microsoft končno sprejel in pristal na ukrepe, ki so jih določili v protimonopolni tožbi iz leta 2004. Kot je znano, je Microsoft doslej izkoriščal vse pravne možnosti za zamik sodnih določil, zaradi česar so lani poleg osnovne kazni v višini 497 milijonov evrov lani dobili opomin v višini še nadaljnjih 280 milijonov dolarjev. Microsoft je specifično ugodil trem zahtevam, ki jih določilo sodišče. Po prvi bodo razvijalcem izdelkov z odprto kodo omogočili dostop do ključnih delov operacijskih sistemov Windows, s čimer bodo ti lahko zgradili zdržljive izdelke. Za dostop do teh informacij bodo zaračunali precej manj, predvsem kot fiksen znesek v višini 10.000 evrov. Poleg tega naj bi drastično znižali licenčnino za patente, kjer bodo drugi uporabniki plačali odslej 0,4% vrednosti, medtem, ko je bil dosedanja vrednost kar 5,95%. Pri Microsoftu so že sporočili, da se strinjajo in ne bodo vložili vnovične pritožbe.

    Objavljeno: 23.10.2007
  • TV debel 1 cm

    Samsung je na japonskem sejmu FPD predstavil doslej enega najtanjših televizorjev s tehnologijo LCD, ki je debel manj kot centimeter. Ob tem so stanjšali tudi okvir okoli zaslona na prednji strani, ki zdaj meri le 1,5 cm proti 3 cm, kolikor je bil doslej minimum pri tovrstnih televizorjih. Če k temu dodamo še dejstvo, da televizor meri po diagonali 101 cm (40 palcev) in nudi polno ločljivost HD (1920 x 1080 pik), smo pred zelo zanimivim izdelkom, ki nima para. Majhno debelino so dosegli zlasti z uporabo zadenjske osvetlitve, kjer uporabljajo prostorsko manjše in varčne diode LED. To je seveda ugodno vplivalo tudi na porabo, saj televizor pri rednem delovanju potrebuje koma 92W.

    Objavljeno: 23.10.2007
  • Raziskava o sporočilnih sistemih in skupinskem sodelovanju

    Podjetje Radicati Group je opravilo raziskavo rabe sporočilnih sistemov in sistemov za skupinsko sodelovanje, v katero je bilo vključenih okoli 100 podjetji različnih velikosti. Prva prioriteta med podjetji je še vedno varnost sporočilnih sistemov, saj virusi in nezaželena pošta predstavljajo največjo obremenitev pri vzdrževanju sistemov. Na drugem mestu je nekoliko presenetljivo zmanjšanje časa prekinitve delovanja sistemov. Elektronska pošta je danes nepogrešljivi element poslovanja, zato tudi najmanjše prekinitve predstavljajo motnje v procesih. Analiza je pokazala, da podjetja v povprečju doživijo 1,5 ure nenačrtovanih izpadov na mesec, k tem pa je treba dodati še načrtovane izpade, ki znašajo v povprečju 2,5 ure na mesec. Na tretjem mestu prioritet je skladnost z zakonodajo, kar velja predvsem za ostre zahteve na ameriškem trgu, je pa moč opaziti vlaganja v tovrstne rešitve tudi drugod po svetu.

    Objavljeno: 23.10.2007
  • Tušmobil je v igri

    31. oktobra, na dan reformacije, bo Tušmobil predstavil svojo naročniško ponudbo mobilne telefonije. S prodajo predplačniških mobilnih storitev so sicer sramežljivo začeli že 5. oktobra. Tušmobil ima za zdaj le 30 lastnih baznih postaj, vendar jim nacionalni roaming z Mobitelom omogoča 97 % pokritost. Enak način za vstop na tržišče je pred leti izbral tudi Western Wireless oz. Vega.

    Objavljeno: 22.10.2007
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji