Objavljeno: 25.10.2007

Urad za varstvo konkurence ponovno po Telekomu

Urad za varstvo konkurence (UVK) je ta teden izdal odločbo, v kateri ugotavlja, da je Telekom Slovenije zlorabljal prevladujoči položaj na veleprodajnem trgu govorne telefonije za zagotavljanje ozkopasovnega dostopa do interneta končnim uporabnikom, s tem da je od 28.04.1998 do 10.02.2000 družbi ABM neutemeljeno zavračal vključitev številke 32-370 iz posebne skupine 0880. UVK je hkrati drugi dve zahtevi družbe ABM glede ugotavljanja zlorabe Telekoma Slovenije zavrnil.

UVK je s tem zaključil postopek, ki ga je uvedel pred več kot osmimi leti (2.9.1999) na zahtevo družbe ABM zaradi ugotavljanja štirih domnevnih zlorab prevladujočega položaja Telekoma Slovenije. UVK je glede ene od štirih zlorab (diskriminacija pri prodaji ISDN paketov, v katerih so bili samo SIOLovi CD-ROMi za dostop do interneta) izdal odločbo že leta 2000. Kot smo poročali na začetku tega meseca, je ta odločba s sodbo Upravnega sodišča postala pravnomočna in na to sodbo se Telekom Slovenije ne more več pritožiti.

Tokratna odločba je podobna odločbi UVKja iz leta 1997, ki je prav tako ugotavljala, da je Telekom Slovenije zlorabljal prevladujoči položaj, ko podjetjema Quantum in K2.net ni omogočil uporabe posebne klicne številke 9*** za ponujanje klicnega dostopa do interneta. Spomnimo se, da je predvsem na račun cenejših klicnih številk za dostop do interneta, ki jih je od leta 1996 do 1999 Telekom omogočil samo SIOLu, le-ta v treh letih postal največji ponudnik interneta. Telekom Slovenije je SIOLovi konkurenci posebne številke za ponujanje klicnega dostopa do interneta zagotovil šele leta 1999 oziroma 2000.

UVK je sicer do sedaj sicer izdal že štiri odločbe glede Telekomovih zlorab prevladujočega položaja v škodo SIOLove konkurence, v katerih je ugotovil pet različnih zlorab. UVK pa po treh letih še ni dokončal postopka, ki ga je proti Telekomu Slovenije uvedel 4.10.2004 in v katerem ugotavlja še dve domnevni zlorabi Telekoma (paketna prodaja ISDN in ADSL priključkov, omenjanje oziroma oglaševanje zgolj SIOLa).

www.uvk.gov.si

www.telekom.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji