• Nokia na CES

    Na prireditvi smo videli in preizkusili kar nekaj novih mobilnikov finskega izdelovalca Nokia, ki so jih predstavili v velikem črnem šotoru na dvorišču sejmišča. Pomudili smo se pri tistih bolj zanimivih telefonih in dodobra izprašali ljudi, ki so jih predstavljali.

    Objavljeno: 10.1.2007
  • Toshibini diski za bolj mobilno prihodnost

    Toshiba je na svoji stojnici – med obilico drugega – predstavila tudi disk z najgostejšim zapisom – kar 240,8 Mb/mm2 - med vsemi 1,8 palčnimi diski. Disk je sestavljen iz dveh plošč in ima štiri glave, vrti se s hitrostjo 4200 rpm in tehta le 54 gramov. Na Toshibini stojnici so nam zatrdili, da prenos podatkov dosega tudi hitrost 383 Mb/s. Ne najmanj pomemben podatek je tudi nizka poraba energije - 0,003 W/GB - saj gre v prvi vrsti za disk, ki bo vgrajen v prenosne naprave. Kajpada disk temelji na tako imenovanem pravokotnem oz. perpendikularnem načinu zapisovanja, ki omogoča večjo gostoto zapisa in s tem večjo kapaciteto. Kot smo še uspeli izvedeti, je disk tik pred vstopom v serijsko proizvodnjo, ta naj bi se začela še ta mesec.

    Objavljeno: 10.1.2007
  • Apple TV naj bo

    Apple je na MacWorldu predstavil tudi Apple TV, ki je dokončno ime že lani obelodanjenega izdelka z razvojnim imenom iTV.

    Objavljeno: 10.1.2007
  • Revolucionarni iPhone

    Apple je po dolgih mesecih namigovanj in ugibanj vendarle predstavil težko pričakovani mobilni telefon iPhone in se podal v lov za čim večjim tržnim deležem mobilnih telefonov, ki ga želi prihodnje leto pripeljati preko meje enega odstotka.

    Objavljeno: 10.1.2007
  • Napaka na Monitor DVD

    Ob izdelavi Monitorjevega DVDja, ki je priložen januarski številki Monitorja, je med razmnoževanjem prišlo do napake, zaradi katere je ta žal neuporaben. Novi, popravljeni DVDji, so bili naročnikom poslani v četrtek, 28.12. Bralci, ki ste Monitor z DVDjem kupili v maloprodaji, lahko svoj primerek brezplačno zamenjate na uredništvu (Monitor, naročnine, Dunajska 51, 1000 Ljubljana) oz. ga pošljete po pošti in vrnili vam bomo novega.

    Objavljeno: 10.1.2007
  • CES v torek, 9.1.

    Drugi dan sejma smo sli ogledali razstavne prostore nekaterih večjih imen v industriji zabavne elektronike. Med njimi so Samsung, Hitachi, Canon, Sony, Toshiba in drugi. Poleg tega, da se omenjeni izdelovalci ponašajo z največjimi, najbolj svetlimi in najbolj glasnimi razstavnimi prostori, so temu ustrezno tudi dobro obiskani. Še posebej okoli novih in najbolj privlačnih izdelkov je ponekod množica radovednežev tako gosta, da smo se morali večkrat dobesedno preriniti do izdelkov, če smo si jih želeli ogledati in fotografirati.

    Objavljeno: 9.1.2007
  • Asimo navdušil novinarje na CES-u

    Za malce delovnega premora si je ekipa Monitorja dopoldne ogledala ekskluzivno predstavitev prenovljenega Hondinega humanoidnega robota Asima, ki so ga v zadnjem letu dodobra prenovili in ga tokrat tudi prvič predstavili v ZDA. Morda se ne zdi impresivno, toda Asimo je prvi robot, ki je pred dnevi z udarcem po zvonu smel pognati promet na Newyorški borzi. Nova verzija Asima je prepričljivo pokazala svoje gibalne in inteligenčne sposobnosti, kot je denimo zaznavanje in dinamično pomnjenje predmetov v prostoru, hoja po ovirah, ples in tek s človeško hitrostjo 6 km/h. Asimo Type R, kot so ga poimenovali, tudi uboga človeške ukaze, komunicira z občinstvom, pred našimi očmi je lovil ravnotežje na eni nogi in celo igral nogomet.

    Objavljeno: 9.1.2007
  • PNY za petičneže

    Za tiste, ki svoj računalnik redno izpostavljajo različnim hitrostnim preizkusom, so ekskluzivno predelane komponente vedno imele svojo ceno. Na CES-u smo sicer obiskali stojnico Alienwarea, ki je že nekaj časa v lasti Dell-a in ki je bil doslej najbolj poznan po takih izdelkih, a še kak trenutek dlje smo se zadržali pri stojnici Newyorškega podjetja PNY, ki izdeluje posebne serije grafičnih kartic, pomnilniških modulov in pomnilniških kartic. Prav sinoči so predstavili pomnilniški komplet XLR8, ki vsebuje 2 x 1GB RAM PC 8500, ki teče na 1066 MHz in pri napetosti 2,2 V z zakasnitvami 5-5-5-15. Pri tem ima pomnilniška integrirana vezja nameščena na eni strani ramnika, kar omogoča, da celotno drugo stran prekrivajo zmogljiva hladilna rebra. Tisti, ki so že kdaj spreminjali nastavitve v BIOS-u, vedo, da zmorejo taki pomnilniški moduli teči tudi na precej višji frekvenci od tovarniško nastavljene. Za še večjo zmogljivost pri igrah si lahko poleg omislite še njihovo »custom« verzijo Geforcea 8800, ki ne le da zaradi svojih dimenzij potrebuje malce večje ohišje, pač pa jo zaznamujejo še naslednje, spoštovanja vredne številke: jedro teče na 575 MHz, 768 MB pomnilnika s prepustnostjo 86,1 GBGB/sec, pa na efektivni frekvenci 1,8 GHz. Prek dveh DVI izhodov podpira dva zaslona z ločljivostjo 2560x1600, kajpada pa ima tudi TV izhod HDTV.

    Objavljeno: 9.1.2007
  • Showstoppers na CES 2007

    Prireditve Showstoppers se udeleži kar lepo število večjih in manjših razstavljavcev. Predvsem za manjše je to odlična priložnost predstaviti svoje zanimive izdelke sedmi sili. Tako smo lahko videli kar nekaj izdelkov, ki so resda prišli izpod rok za nas neznanih izdelovalcev, a zato niso prav nič manj zanimivi.

    Objavljeno: 9.1.2007
  • Microsoft in Ford bosta sodelovala

    V Detroitu, kjer se odvija veliki avtomobilski sejem, sta Microsoft in Ford napovedala sodelovanje na področju razvoja programske opreme za upravljanje glasbenih in telefonskih naprav v notranjosti vozil znamke Ford.

    Objavljeno: 9.1.2007
  • Toshiba Portege R400

    Z veliko pompa je Toshiba danes dopoldne v hotelu MGM predstavila novi prenosnik Portege R400, ki je nastal v sodelovanju z Microsoftom in ki naj bi pomenil novo prelomnico pri uporabi elektronske pošte in koledarja. R400 je namreč opremljen s tehnologijo Microsoft Active Notifications, nekakšno vrsto potisne pošte, ki nam sporočila in obvestila iz koledarja posreduje tudi, ko je prenosnik ugasnjen. Poleg glavnega zaslona, ki je kot pri tablet PC-jih vrtljiv v vse smeri ima R400 na ohišju namreč še manjši OLED zaslon ločljivosti 256 x 16 pik, kjer se izpisujejo tovrstna obvestila. Prenosnik je serijsko opremljen z vsemi bonbončki, ki jih imajo Toshibini prenosniki najvišjega razreda, torej tehnologijo Easyguard in ConfigFree, serijsko je dodan 3g modul HSDPA, s hitrostjo prenosa 3,6 Mbps.

    Objavljeno: 9.1.2007
  • LG končal vojno formatov?

    Če je bil lanski CES v znamenju začetka vojne formatov Blue-ray in HD-DVD, je korejsko podjetje LG s kombiniranim predvajalnikom, ki so ga predstavili sinoči, na predvečer CES-a tukaj v Las Vegasu, kot kaže temu napravilo konec. Super Multi Blue je namreč predvajalnik, ki je opremljen z obema, modro in rdečo lasersko diodo in lahko tako bere HD-DVD, Blue-ray in DVD ploščke. Kot so nam povedali, bodo lahko uporabniki uživali v vseh dobrotah, ki jih ponuja Blue-ray, predvajalnik pa za zdaj še ne zna predvajati interaktivnih vsebin HD-DVD-jev. Bo pa predvajal HD vsebine ločljivosti 1080p in ima izhod HDMI 1.2. Še predvidene cene: Super Multi Blue bo stal okoli 1200 $, kar je skoraj dvakrat več od predvajalnikov HD-DVD,a le malo več od povprečnih predvajalnikov Blue-ray. Predsednik uprave LG Severne Amerike Michael Ahn je še povedal, da bo univerzalni predvajalnik pospešil prodajo medijev, ki so jih lani prodali le 250.000 namesto trikrat toliko, kot bilo sprva načrtovano.

    Objavljeno: 9.1.2007
  • CES 2007 - Največji dogodek na področju zabavne elektronike na svetu

    Las Vegas, mesto blišča in greha, letos gosti že 40. CES, Consumers Electonics Show. Sejemska prireditev, na kateri se predstavlja 2700 izdelovalcev raznovrstne potrošne elektronike, je največji tovrstni dogodek na svetu. Dnevno ga obišče prek 70.000 obiskovalcev, ki si lahko ogledajo najnovejše izdelke, ki bodo krojili trg zabavne in potrošne elektronike v letu 2007.

    Objavljeno: 9.1.2007
  • Tušmobil ponuja gostovanje

    Tušmobil je začel ponujati gostovanje strežnikov, s čimer je nakazal, da želi poleg trga telekomunikacij in mobilne tehnologije postati pomemben igralec tudi na področju informacijske tehnologije.

    Objavljeno: 8.1.2007
  • Core 2 Quad je tu

    Intelov novi štirijedrni procesor, ki bi utegnil biti tudi prvi, po katerem bodo pogosteje posegale širše množice uporabnikov, je že na poti do prvih računalniških prodajaln.

    Objavljeno: 8.1.2007
  • Visoka ločljivost za v žep

    Kodak je predstavil dva nova digitalna fotoaparata EasyShare V1003 in V803, ki se lahko pohvalita z majhnimi dimenzijami, prijetno obliko, a tudi zmogljivo tehniko. Zmogljivejši EasyShare V1003 premore tipalo z 10 milijoni pik, manjši model pa zmore slike z 8 milijoni pik. Oba imata 3-kratni optični zum, visoko občutljivost ISO 1600, 32 MB vgrajenega pomnilnika in podporo za video posnetke MPEG 4 v ločljivosti VGA in s hitrostjo 30 slik na sekundo. Za prikaz fotografij je vgrajen 2,5-palčni zaslon LCD, na voljo pa je kar 22 različnih načinov fotografiranja za vse okuse in potrebe. Oba modela bosta na voljo marca, stala pa bosta 250 oziroma 200 dolarjev.

    Objavljeno: 7.1.2007
  • Dodatna grafika za prenosnike

    Asus je predstavil nov tip priklopne postaje, ki omogoča priključitev poljubne grafične kartice za namizne računalnike tudi za prenosnike. Izdelek z imenom XG Station je zunanja razširitvena postaja, v katero lahko priključimo kartico z vodilom PCI Express, celoto pa nato priključimo na prenosnik prek kartice ExpressCard, ki v novejših prenosnikih nadomešča že nekoliko zastarele vmesnike PC Card (PCMCIA). Poleg vmesnika za grafiko premore postaje še vmesnik USB 2.0 in priključek za digitalni zvok Dolby Headphone, ki na navadnih slušalkah omogoča spremljanja zvoka v simulirani prostoru s 5+1 kanali. Na postaji je vgrajen tudi razmeroma velik zaslon, kjer lahko prebiramo nastavitve in status delovanja grafične kartice. Prvi preizkusi so pokazali, da XG Station drastično poveča grafično zmogljivost prenosnikov, zlasti tistih, ki uporabljajo Intelovo grafiko v sistemskem naboru, kjer je možna pohitritev tudi za 9-krat. Asus bo nov dodatek za prenosnike poslal v prodajo v drugem četrtletju 2007.

    Objavljeno: 7.1.2007
  • Procesor Cell s 6 GHz

    IBM in Toshiba pripravljata drugo generacijo procesorjev Cell, ki bodo delovali z domala dvakrat višjim taktom kot prva generacija, predvidoma okoli 6 GHz. Trenutni procesorji Cell, ki so uporabljeni v igralnih konzolah Sony PlayStation 3 in strežniških rezinah IBM QS20, delujejo s taktom 3,2 GHz. Nova generacija procesorjev bo zgrajena v 65-nm arhitekturi in tehnologijo SOI (silicon on insulator), za povezave med posameznimi podsistemi pa bodo uporabljene posebne bakrene povezave. Kljub visokemu taktu naj bi novi procesorji porabili manj kot 100W energije in delovali pri napetosti 1,3V, kar je enako kot pri današnji generaciji Intelovih procesorjev z dvojnimi jedri.

    Objavljeno: 6.1.2007
  • Prvi disk z zmogljivostjo 1 TB

    Hitachi je prvi proizvajalec, ki je predstavil magnetni disk z zmogljivostjo 1 terabajt. To jim je uspelo s 3,5-palčnim modelom Deskstar 7K1000, ki za hrambo podatkov uporablja pet plošč po 200 GB. Hitrost vrtenja plošč je 7.200 vrtljajev na minuto, na voljo pa bo z vmesniki SATA in IDE. V prvem primeru bo predpomnilnik velik kar 32 MB, pri vmesniku IDE pa le 8 MB.

    Objavljeno: 6.1.2007
  • Standard za hibridne diske

    Glavni proizvajalci diskov, med katerimi so Samsung, Seagate, Hitachi in Toshiba so se združili v koaliciji Hybrid Storage Alliance, ki bo poskrbelo za promocijo in standardizacijo nove generacije diskov, ki bodo združevali magnetne diske in pomnilnike Flash RAM. Na ta način bodo proizvajalci dobili standardiziran in precej bolj učinkovit način hrambe podatke, pri čemer naj bi največ pridobili uporabniki prenosnikih računalnikov. Zaradi manjše potrebe po nenehnem dostopu do podatkov se bodo vgrajeni magnetni diski manj vrteli, kar bo precej zmanjšalo porabo energije, obenem pa se bo tudi podaljšala njihova življenjska doba. Ker je pomnilnik Flash, ki bo deloval v večini primerov kot medpomnilnik, hitrejši od vrtečih se diskov, bo tudi hitrejši dostop do najbolj pogostih, tipično delovnih podatkov. Hkrati bo mogoče zagotoviti hitrejši zagonski čas, zlasti pri rabi hibernacije prenosnikov. Med prvimi operacijskimi sistemi, ki podpirajo tovrstne naprave je prav najnovejši operacijski sistem Widows Vista.

    Objavljeno: 5.1.2007
  • LG združuje HD-DVD in Blu-Ray

    Korejski LG Electronics namerava na sejmu CES predstaviti prvi predvajalnik, ki bo lahko predvajal tako nosilce HD-DVD, kot blu-Ray. LG je bil sicer sprva predvsem podpornik zapisa Blu-Ray, vendar se je kasneje dogovoril tudi z japonsko Toshibo glede licenčnih pravic za implementacijo tehnologije HD-DVD. Pred nekaj meseci so napovedali možnost, da bodo predstavili enoto, ki bo združevala oba standarda, ta pa bo kot kaže v prodaji že v prvi polovici letošnjega leta. Analitiki menijo, da bodo kmalu sledili tudi drugi ponudniki, najbolj verjetna pa sta korejski Samsung in japonski NEC.

    Objavljeno: 5.1.2007
  • 8-kratno povečanje porabe pomnilniškega prostora

    Raziskava, ki jo je opravila družba Coughlin Associates kaže, da se bo poraba pomnilniškega do leta 2012 povečala kar za 8-krat. Glavni razlog je v nastajanju in potrebi po hranjenju vse bolj bogatih, večpredstavnih vsebin, kot tudi nove zakonske regulative, ki zahtevajo trajno hrambo podatkov v informacijskih sistemih. Pri tem se bo hkrati tudi povečal izkoristek pomnilniških sistemov, saj na bi povprečna zasedenost sistemov s podatki povečala iz današnjih 54% na 72% v letu 2012.

    Objavljeno: 5.1.2007
  • Varnostna napaka v Acrobatu

    Strokovnjaki za varnost so našli v brezplačnem pregledovalniku dokumentov Acrobat Reader niz varnostnih lukenj, ki napadalcem omogočajo krajo informacij. S funkcionalnostjo Open Paramters napadalci tako lahko preprosto veljavnim povezavam na datoteke PDF na spletnih straneh dodajo svojo kodo, ki izvršuje nedovoljene akcije na uporabnikovem računalniku, na primer posreduje informacije o piškotkih ali podatkih o uporabniku. Ranljivi so vsi pregledovalniki Acrobat Reader razen nove različice 8, ki jo je Adobe objavil nedavno in preprečuje izvajanje kode JavaScript XSS (cross-site scripting). Adobe že pripravlja popravke za starejše različice pregledovalnikov, uporabnikom pa priporočajo namestitev najnovejše različice 8.

    Objavljeno: 4.1.2007
  • Sladkor za otroke

    Organizacija OLPC (One Laptop Per Child), ki na pobudo profesorja Nicholasa Negroponteja razvija prenosni računalnik za okoli 100 dolarjev, namenjen zlasti otrokom v nerazvitih državah, je predstavil nov mejnik v razvoju projekta - preprost grafični vmesnik z imenom Sugar. Vmesnik so družno razvili programerji Red Hata in oblikovalske družbe Pentagram Design, cilj pa je bil kar se da poenostaviti interakcijo z računalnikom za otroke z malo ali nič izkušnjami z računalniki.

    Objavljeno: 4.1.2007
  • Linux v vzponu

    Sodeč po raziskavi družbe Saugatuck Research naj bi se priljubljenost operacijskega sistema v podjetjih močno povečala v naslednjih letih. Raziskava je zajela predstavnike 133 podjetij po celem svetu in pokazala, da nameravajo v prihodnjih letih vse več poslovno kritičnih informacijskih aplikacij gostovati na Linuxu. Medtem, ko je raziskava kaže, da bo v letu 2007 okoli 18% podjetij uporabljala Linux v enem ali več poslovno kritičnih sistemih, naj bi v naslednjih petih letih ta odstotek narasel na čez 50%. Še posebej hitro rast pričakujejo v letih 2009 do 2011, ko naj bi se rast Linuxa na najbolj zahtevnem področju povečala iz 40 na 80%. Po mnenju analitikov naj bi položaj Linuxa okrepile predvsem lanskoletne odločitve Oracla, pa tudi Microsofta, da Linux podprejo kot poslovno platformo tudi s svojimi izdelki, čeprav vsak vztraja prvenstveno na svojih rešitvah (zlasti Microsoft). S tem so posredno okrepili položaj ponudnikov, ki že dalj časa promovirajo Linux, kot je denimo IBM.

    Objavljeno: 4.1.2007
  • Prenosni tiskalnik za mobilne pomočnike

    Brother je na Japonskem začel s prodajo zanimivega prenosnega tiskalnika MPrint MW-260, ki je namenjen tiskanju iz različnih mobilnih naprav. Tiskalnik, ki meri le 16 x 21 x 1,8 cm in tehta 0,5 kg zmore natisniti na papir formata A6 s hitrostjo 20 strani na minuto v ločljivosti 300 x 300 pik na palec. Nanj je mogoče tiskati prek vmesnika USB, kot tudi prek brežičnih vmesnikov IrDA in bluetooth. Podprti so odjemalci PC in tisti z okoljem Pocket PC oziroma Windows Mobile.

    Objavljeno: 3.1.2007
  • VMware z novimi izdelki za PC-je in Mace

    VMware je predstavil dve razvojni različici orodij, ki prinašata nove funkcionalnosti na področju virtualizacije za osebne računalnike PC, prvič pa tudi za računalnike Apple Macintosh. VMware Workstation 6 prinaša uradno podporo za novi operacijski sistem Windows Vista, tako v vlogi gostitelja, kot navideznega računalnika. Nova različica prinaša poleg tega podporo za prikazovanje navideznih računalnikov na več monitorjih (tudi s povečanjem namizja), novost pa je tudi podpora za navidezne razhroščevalnike v kombinaciji z razvojnimi okolji MS Visual Studio in Eclipse.

    Objavljeno: 3.1.2007
  • PlayStation 3 kot hišni kino

    Sony bo kot kaže v naslednjih mesecih predstavil še tretjo izvedbo igralne konzole PlayStation 3, ki pa bo namenjena bolj predvajanju večpredstavnih vsebin kot pa igram. PS3 za hišni kino v visoki ločljivosti naj bi imel v prvi vrsti drugačno ohišje kot sedanje konzole in bolj v stilu Hi-Fi komponent v hišnem kinu. Spremembe bodo tudi v optični enoti Blu-ray, ki bo dobila poseben mehanizem proti vibracijam. Pomnilnik XDR bo velik 512 MB, ni pa še podatka, ali bo imel večje diske od današnjih 60 GB. O temu in morebitnih dodatnih funkcionalnostih lahko sklepamo glede na informacije, da bo PS3 v tej izvedbi imel zmogljivejši napajalnik. Vgrajena bosta dva vmesnika HDMI, ki bosta lahko ločeno posredovala video (televizorju) in zvok (ojačevalniku). Kljub vsem spremembam pa bo lahko uporabljal vse igre za igralno konzolo kot tudi dodatke, kot so krmilne enote. Žal napovedujejo, da bo tudi cena visoka, saj omenjajo zneske med 1.600 in 2.500 dolarji.

    Objavljeno: 2.1.2007
  • LCD televizorji - uspešnica zaključka 2006

    LCD televizorji so bili kot kaže najbolj vroče prodajno blago v prednovoletnem času. Sodeč po raziskavi organizacije NPD Group, ki že tradicionalno meri interes in prodajne rezultate najbolj intenzivnem nakupovalnem obdobju, so televizorji s tehnologijo LCD prvič po treh letih s prvega mesta izpodrinili digitalne fotoaparate. Čeprav raziskava meri predvsem prodajo v ZDA, o podobnih rekordnih prodajnih rezultatih poročajo tudi iz Evrope in drugod po svetu.

    Objavljeno: 1.1.2007
  • Prehod na evro brez težav

    Slovenija je prvim januarjem opravila prehod na novo denarno enoto evro, pri tem pa ni bilo zabeleženih večjih težav. Kot kaže so upravitelji informacijskih sistemov opravili svojo nalogo z odliko, saj nikjer ni bilo zabeleženih zastojev izven planiranih aktivnosti. Prvi so prehod na evro nalogo opravili skrbniki bankomatov in blagajniških sistemov POS, kjer je vse potekalo po načrtih, celotna nadgradnja omrežja pa je bila opravljena v manj ko enem dnevu. Enako dobro so se odrezali skrbniki spletnih trgovin, kjer so v večini primerov z evrom kot glavnim plačilnim sredstvom delovali že od jutranjih ur. Takoj zjutraj so bile zaprte le nekatere spletne trgovine, ki pa so virtualna vrata v večini primerov odrla že v zgodnjem popoldnevu. Izjema so nekatere spletne strani, v večini ponudniki malih oglasov, kjer so cene še naprej razvidne pretežno v tolarjih, čeprav so tudi tu pozitivne izjeme.

    Objavljeno: 1.1.2007
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji