Objavljeno: 10.1.2007

Nokia na CES

Na prireditvi smo videli in preizkusili kar nekaj novih mobilnikov finskega izdelovalca Nokia, ki so jih predstavili v velikem črnem šotoru na dvorišču sejmišča. Pomudili smo se pri tistih bolj zanimivih telefonih in dodobra izprašali ljudi, ki so jih predstavljali.

Elegantna Nokiina internetna tablica N800 se ponaša z velikim, na dotik občutljivim zaslonom ločljivosti kar 800 × 480. Vgrajeni so stereo zvočniki in mikrofon, brezžični vmesnik Wi-Fi in bluetooth, možnost razširitve vgrajenega 128 MB pomnilnika s karticami miniSD, itd. Za razliko od komunikatorjev N800 nima več vgrajene pomanjšane različice tipkovnice, zato vnos poteka bodisi prek tipkovnice, ki se izriše na zaslon, sistem pa sicer omogoča tudi prepoznavanje pisanja (handwriting recognition). Napravico poganja operacijski sistem Internet Tablet OS 2007, ki vključuje brskalnik Opera 7 s podporo Flash, vgrajen odjemalec za instantno sporočanje z videom, e-poštni odjemalec, bralnik datotek PDF, slikovnih datotek in drugo. Sistem med drugim podpira tudi video datoteke in sicer po standardu MPEG 1 in 4, AVI, 3GP ter RealVideo.

Občudovali smo tudi eleganten mobilnik Nokia N95. Gre za ti. »slide« telefon, katerega tipkovnico izvlečemo izpod zaslona telefona. Če jo potisnemo v drugo stran, pa se pokažejo tipke za uporabo vgrajenega večpredstavnostnega predvajalnika. Vgrajena je kamera s kar 5 MP in zaslon ločljivosti 240 × 320, vse skupaj pa poganja sistem Symbian S60 različice 3.1. Celota je tanka zgolj 21 mm in tehta 120 g – vsekakor precej manj kot N93, ki smo ga pred kratkim preizkusili tud v naši reviji. Podpira omrežja EDGE in UMTS, pri čemer v slednjih deluje tudi po standardu HSDPA. Podpora bluetooth in Wi-Fi pa je pri naprednih napravah kot je N95 tako ali tako neizbežna.

Dobesedno gledali smo tudi v Nokio N92, ki podpira sprejem TV programov po standardu DVB-H. Prikazana slika je bila vsekakor dosti, dosti boljša, kot jo je danes mogoče doseči s prenosom prek mobilnih paketnih omrežij (EDGE, UMTS). Zaenkrat pa lahko le upamo, da RTV Slovenije ob uvedbi digitalne televizije ne bodo pozabili na signal DVB-H, prilagojen za prikaz na mobilnih napravah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji