• Onkyo HDC-1.0 - PC za audiofile

    Po tem, ko so se proizvajalci računalnikov spustili tudi na področje zabavne elektronike, se tradicionalni proizvajalci hi-fi naprav podajajo na področje računalnikov. Japonski Onkyo, ki slovi po ojačevalnikih in drugih avdio-video komponentah je za domači trg predstavil večpredstavni računalnik HDC 1.0, ki je kljub vsestranski uporabnosti namenjen pretežno audiofilom. Sistem, ki je oblikovan kot hi-fi komponenta, se odlikuje zlasti po zvočni kartici SE-90PCI, pod katero se je podpisal Onkyo in ki omogoča vrhunski zvok z vzorčenjem 24-bitov, 96 kHz ter razmerjem med signalom in šumom 110 dB, kar je bolje kot pri večini namenskih CD predvajalnikov. Onkyo poleg računalnika prilaga tudi namensko razvit programski paket Carry On Music 10, ki med drugim dostopa do spletnega servisa družbe Onkyo, kjer je mogoče kupiti zvočne posnetke v visoki ločljivosti.

    Objavljeno: 3.2.2007
  • IBM Tivoli Storage Manager 5.4

    IBM predstavil nadgradnjo programske opreme IBM Tivoli Storage Manager za upravljanje pomnilniških sistemov in izdelavo varnostnih kopij, ki bo izboljšala upravljanje in povečala varnost ter razpoložljivost aplikacij pri poslovanju. Tivoli Storage Manager 5.4 (TSM 5.4) prinaša možnost konsolidacije najbolj kritičnih in ažurnih podatkov v eno pomnilniško skupino, ki nato omogoča hitrejšo povrnitev podatkov ter s tem povečuje razpoložljivost.

    Objavljeno: 2.2.2007
  • Microsoft povezuje dokumente ODF

    Microsoft je objavil končno različico prve generacije pretvornika dokumentov v zapisu OpenDocument (ODF), ki ga podpirajo zagovorniki odpret kode in odprtih standardov. Nov dodatek je na voljo kot odprtokodni izdelek za urejevalnike Microsoft Word v različicah XP, 2003 in 2007, omogoča pa branje in pisanje dokumentov v zapis ODF. Microsoft, ki je razvoj vmesnika začel pred letom dni s skupino treh partnerjev, je najavil, da bo pretvornik tudi v bodoče ostal odprtokodni projekt. Novih pretvornikov bodo veseli predvsem tisti, ki pogosto izmenjujejo dopise med urejevalniki besedil Microsoft Office in OpenOffice.org, kjer je nepopolna združljivost pogosto kriva za napake pri pravilnem prikazu besedil. Skupina, ki je dokončala vmesnik za dokumente v Wordu, bo zdaj nadaljevala z delom priprave pretvornikov za programe Excel in PowerPoint. Rezultat tega dela naj bi bil videl do konca letošnjega leta.

    Objavljeno: 1.2.2007
  • Casio v modnih barvah

    Casio je dodal dva nova člana v družino priljubljenih mini fotoaparatov Exilim Zoom. Prva novost je model EX-Z1050, ki nudi ločljivost 10,1 milijonov pik, ob tem pa v primerjavi s predhodnikom nudi večji, 2,6-palčni zaslon v razmerju slike 14:9 in precej posodobljeno procesno tehniko. S pomočjo slednje zna med drugim slikati do sedem posnetkov na sekundo, kar zagotavlja novi Exilim Engine 2.0. Med novostmi so poleg algoritma za stabilizacijo slike še funkcija za bolj učinkovito ostrenje slike, ki s pomočjo analize hitrosti premikanja kadra sproti določa primerno občutljivost ISO in hitrost zaklopke. Širok zaslon LCD po novem na desnem robu slike izpisuje podatke o kadru in s tem omogoča lažjo izbiro funkcij in izbiro po menujih. Poleg modela z najvišjo ločljivostjo so pri Casiu predstavili tudi cenejši in rahlo manj zmogljiv model EX-Z75, ki premore tipalo s 7,2 milijoni pik in zelo podobnimi lastnostnimi kot večji model. Zanj bo treba v ZDA odšteti 230 dolarjev, za večji model EX-Z1050 pa 300 dolarjev.

    Objavljeno: 1.2.2007
  • Upravni odbor Mobitela imenoval izvršna direktorja družbe

    Nov upravni odbor družbe Mobitel je danes imenoval glavnega izvršnega direktorja in izvršnega direktorja Mobitela. Za glavnega izvršnega direktorja je bil imenovan Klavdij Godnič, za izvršnega direktorja pa Igor Marinšek. Člani upravnega odbora Mobitela so mag. Bojan Dremelj, predsednik uprave Telekoma Slovenije, dr. Filip Ogris-Martič in mag. Željko Puljič, člana uprave Telekoma Slovenije, Metod Zaplotnik, finančni direktor družbe Iskratel, Igor Marinšek, dosedanji direktor Pravnega, kadrovskega in splošnega področja v družbi Mobitel in Klavdij Godnič, pred tem predsednik uprave S & T Hermes Plus, ter predstavnika delavcev Tjaša Škrilec, strokovnjak v Sektorju operaterji in gostovanja, in Brane Miklavčič, vodja Sektorja naročniška razmerja.

    Objavljeno: 1.2.2007
  • Zamenjava na vrhu družbe Dell

    Zaradi vse slabših poslovnih rezultatov se na vodilni položaj družbe Dell vrača ustanovitelj podjetja Michael Dell. S tem so se končala ugibanja o dogajanju v podjetju, po tem, ko je imel Dell lani brez dvoma najslabše leto v zadnjem desetletju. Michael Dell bo na mestu direktorja in predsednika družbe zamenjal Kevina Rollinsa, ki bo obenem tudi zapustil družbo. Rollins je družbo Dell vodil od leta 2004, vendar so se od tedaj začele številne težave.

    Objavljeno: 1.2.2007
  • Google spet tolče rekorde

    Google je v zadnjem četrtletju 2006 domala potrojil dobiček v primerjavi z obdobjem leta 2005. V treh mesecih so tako dosegli čisti dobiček nekaj čez milijardo dolarjev v primerjavi s 372 milijoni dolarjev leto pred tem. Tudi celotni prihodek se je precej povečal in sicer za dobrih 67% na skupno 3,2 milijarde dolarjev, kar je bolje od napovedi. Zanimiv je tudi podatek, da je Google v lanskem letu partnerjem in za oglaševanje izplačal kar 3 milijarde dolarjev, kar dokazuje, da so z lastnim modelom oglaševanja in provizij zadeli tarčo v sredino. Glavni tekmec, družba Yahoo, je med tem objavila precej slabše poslovne rezultate, saj so dobiček zmanjšali kar za 60% v primerjavi z letom pred tem.

    Objavljeno: 1.2.2007
  • Internetna telefonija brez namenskega programa

    Podjetje SIPphone, ki nudi storitve internetne telefonije, je predstavilo novo spletno storitev, ki za opravljanje internetnih klicev ne potrebuje nameščanja namenskih telefonskih programov. Storitev z imenom Gizmo Call namreč uporablja programski dodatek za spletne brskalnike Flash za vzpostavitev telefonskih klicev domala povsod po svetu.

    Objavljeno: 31.1.2007
  • IT delovna mesta v letu 2007

    Podjetje Computer Economics je objavilo raziskavo gibanja trga delovne sile na področju informacijskih tehnologij za leto 2007, v katerem ugotavljajo, da bo povpraševanje po strokovnjakih s tega področja še naprej hitro naraščalo. Toda med tem, ko povpraševanje po kadrih raste, se višina plač ne povišuje tako hitro, kot bi pričakovali. Pri Computer Economics napovedujejo, da se bo višina plač v letu 2007, zlasti v ZDA, povečala za približno 3,8%, kar pa je manj kot povprečje v številnih drugih panogah.

    Objavljeno: 31.1.2007
  • Tiskalnik brez barvila

    Mlado ameriško podjetje Zink je predstavilo tiskalniško tehnologijo, ki za tisk ne potrebuje barvila. Trik je v posebnem papirju, ki je v bistvu polimer, vendar na videz in po občutku deluje kot papir. Polimer je pravzaprav sestavljen iz treh slojev s posebnimi kristali, ki se glede na količino toplote in časa segrevanja spremenijo v amorfno obliko in pri tem spremenijo barvo, vsak sloj v eno od osnovnih treh barv. Prednost takega pristopa je v temu, da je lahko tiskalniški mehanizem bistveno manjši in enostavnejši od tradicionalnih tiskalnikov, za to je primeren tudi za najmanjše mobilne naprave. Zink bo na sejmu Demo prikazal dva prototipa in sicer miniaturni tiskalnik in kombinacijo fotoaparata ter tiskalnika, napovedujejo pa tudi možnost vgradnje v mobilne telefone. Zink že napoveduje cene, pri čemer naj bi miniaturni tiskalnik stal 200 dolarjev, paket s 100 kosi posebnega papirja pa okoli 20 dolarjev.

    Objavljeno: 31.1.2007
  • Symantec kupuje Altiris

    Podjetje Symantec namerava za okoli 830 milijonov dolarjev kupiti enega svojih največjih tekmecev, družbo Altiris. Symantec namerava s tem korakom predvsem okrepiti svoj položaj na trgu izdelkov za upravljanje računalniških in pomnilniških izdelkov, zlasti na področju priprave računalniških sistemov in varnosti. Podjetje Altitris je eden od vodilnih ponudnikov na področju orodij za upravljanje IT okolja, kjer je povpraševanje po izdelkih in storitvah vse večje.

    Objavljeno: 30.1.2007
  • Vista in Office odslej tudi za potrošnike

    Po tem, ko so poslovne različice predstavili novembra lani, je Microsoft skladno z napovedmi začel tudi s prodajo operacijskega sistema Windows Vista in pisarniškega paketa Office 2007 za osebno rabo. Microsoft se je s predstavitvijo novih izdelkov lotil tudi obsežne prodajne akcije, s katero želijo pridobiti nove, predvsem pa obstoječe uporabnike računalnikov. Sodeč po analitski družbi Gartner naj bi tako v letu 2007 okoli 72,5% novih računalnikov po svetu prodali z novim operacijskim sistemom Windows Vista. Obenem pa bo na koncu letošnjega leta le okoli 15% vseh računalnikov v rabi imelo novo različico Oken. Po mnenju Gartnerja naj bi večina računalnikov po svetu uporabljala novi operacijski sistem šele v letih 2009 ali 2010, nekoliko hitreje v domačem okolju, malo počasneje pa v poslovnem.

    Objavljeno: 30.1.2007
  • Nova tehnologija za bodoče Intelove procesorje

    Intel bo v novi generaciji procesorjev Penryn, ki bodo narejeni v 45-nm arhitekturi, uporabil novo tehnologijo tranzistorjev, ki uporabljajo dva nova materiala, kar predstavlja enega največjih napredkov v temeljni zasnovi tranzistorja. Ta izboljšava bo podaljšala veljavnost Moorovega zakona, ki narekuje, da se število tranzistorjev v čipih podvoji približno vsaki dve leti, obenem pa odprla novo razvojno pot za cel niz novih procesorskih izdelkov.

    Objavljeno: 30.1.2007
  • Philipsova paša za čutila

    Philips je predstavil nov revolucionarni sistem amBX PC Gaming Peripherals, ki uporabnikom pričara izjemno doživetje igranja računalniških iger preko stimulacije različnih čutil. Obenem bo sistem razvijalce iger spodbudil, da nove igre dopolnijo s svetlobnimi, barvnimi in zvočnimi učinki ter celo z vibracijami in zračnim tokom. Komplet periferne opreme sestavljajta par satelitskih luči, par kombiniranih satelitskih zvočnikov 2.1 z lučmi in nizkotonec, par namiznih ventilatorjev, tresoča podlaga za zapestja, stenski reflektor in nadzorna enota.

    Objavljeno: 29.1.2007
  • SPSS Clementine za podatkovno rudarjenje

    Podjetje SPSS je predstavil novo različico orodja za rudarjenje podatkov v podjetjih Clementine 11.0. Novo različico programske opreme odlikujejo nove tehnikame podatkovne analize in inovativne grafične zmogljivosti. Različica 11.0 omogoča podjetjem učinkovitejšo analizo podatkov na področju upravljanja odnosov s strankami (CRM), analiz trga in tveganj ter zagotavlja analize pri prepoznavanju prevar. Ta izdelek je ključni sestavni del SPSS-ove ponudbe rešitev za napovedno analitiko. Najnovejša različica je integrirana v vse SPSS-ove statistične izdelke, kar omogoča uporabnikom enostavno uporabo statističnih zmogljivosti in upravljanje podatkov. SPSS-ovo orodje za rudarjenje podatkov Clementine je bilo prvič predstavljeno leta 1994. Uporablja ga več tisoč uporabnikov v različnih panogah, kot so finance, bančništvo, zavarovalništvo, telekomunikacije, trgovina, sektor oskrbe in farmacija. Analitsko podjetje Gartner je v svojem poročilu Magic Quadrant SPSS uvrstilo v kvadrant vodilnih podjetij na svetu.

    Objavljeno: 29.1.2007
  • Pomnilnik z rekordno gostoto

    Znanstveniki ameriške univerze UCLA iz Los Angelesa so uspeli razviti miniaturno pomnilniško vezje velikosti 160 Kb, ki se lahko pohvali z gostoto kar 100 Gb na kvadratni centimeter. Posamezen bit zavzame le okoli 15 nm, kar je bistveno manj od današnjega najbolj gostega pomnilniškega vezja, kjer dosegajo velikosti celic okoli 140 nm. Pomnilnik so izdelali z uporabo mreže 400 silicijevih in 400 titanijevih niti, kjer je na vsakem vozlišču pomnilniška celica v obliki miniaturnega stikala imenovanega rotaxan. Stikalo je podobno prstanu, ki lahko zdrsne iz ene lokacije na drugo in s tem ponazori bit. Čeprav so znanstveniki izdelali delujoč prototip poudarjajo, da bomo tovrstno tehnologijo lahko videli v praksi šele okoli leta 2020.

    Objavljeno: 29.1.2007
  • Apple blesti

    Apple je 30. decembra 2006 zaključil rekordno poslovno četrtletje, v katerem je ustvaril okroglo milijardo ameriških dolarjev dobička, prihodki pa so znašali 7,1 milijarde.

    Objavljeno: 28.1.2007
  • Google najbolj vpliven

    Že drugo leto zapored je revija brandchannel naslov najbolj vplivne znamke leta, ki jo vsako leto izbirajo ugledni poznavalci in študenti blagovnih znamk, podelila internetnemu gigantu Googlu, ki je nagradno prejel že tretjič.

    Objavljeno: 28.1.2007
  • HP povečuje predost

    V zadnjem četrtletju leta 2006 je podobno kot v obdobju pred tem največ osebnih računalnikov prodal HP, na drugo mesto pa se je uvrstil Dell, ki je dobil prvi dve četrtletji in za vsega 20 tisoč prodanih enot tudi skupno prodajo v lanskem letu.

    Objavljeno: 27.1.2007
  • Nokia lani odlično

    Nokia je v letu 2006 v primerjavi z letom prej ustvarila 20% več prihodkov, ki so znašali 41,1 milijarde evrov, 18% višji dobiček kot predlani pa je 5,5 milijarde evrov.

    Objavljeno: 27.1.2007
  • Microsoft rekordno

    Microsoft je 31. decembra 2006 poleg koledarskega zaključil tudi svoje poslovno četrtletje, ki je bilo za podjetje eno najpomembnejših doslej, saj so predstavili Windows Vista, Office 2007 in strežnik Exchange Server 2007.

    Objavljeno: 26.1.2007
  • Pentax z novimi fotoaparati

    Pentax je predstavil tri prenovljene modele iz serije Optio: E30, M30 in T30. Vsi trije imajo 3-kratno optično povečavo, tipalo z ločljivostjo 7,1 milijonov pik in zmožnost zajema videoposnetkov z ločljivostjo 640x480 pik.

    Objavljeno: 26.1.2007
  • Google Video in YouTube za zdaj ločena

    Google Video in YouTube bosta še naprej ostali ločeni storitvi, kljub temu da je Google lani za 1,65 milijarde dolarjev kupil najuspešnejšo spletno stran za izmenjavo videoposnetkov.

    Objavljeno: 26.1.2007
  • Tudi Mobitel z RIM

    Mobitel se bo pridružil Simobilu in začel s trženjem storitve in izdelkov BlackBerry kanadskega podjetja Research In Motion. Prvi izdelek v ponudbi je BlackBerry 8700gTM, ki podpira potisno elektronsko pošto, besedilno sporočanje, organizator ter dostop do interneta in poslovnih podatkovnih sistemov.

    Objavljeno: 25.1.2007
  • Nova Olympusova ponudba

    Olympus je predstavil 7 novih digitalnih fotoaparatov - štiri kompaktne, dva žepna in enega z veliko povečavo. V prvi skupini so modeli FE-210, FE-230, FE-240 in FE-250, ki imajo tipalo z ločljivostjo 7,1 megapik, zadnji pa celo 8. Razen prvega so vsi na voljo v kovinskem ohišju, vsi štirje pa imajo posodobljen grafični vmestnik, ki je na voljo tudi v slovenskem jeziku.

    Objavljeno: 25.1.2007
  • PS3 v Evropi 23. marca

    Sony Computer Entertainment Europe je uradno sporočil, da bo igralna konzola PlayStation 3 na Stari celini in v Avstraliji na prodaj od 23. marca letos naprej, cena zanj pa bo znašala 599 evrov.

    Objavljeno: 25.1.2007
  • Autocommerce kupuje Debitel

    Podjetje Autocommerce je v sporočilu za javnost zapisalo, da se z družbo Debitel Konzerfinanzierungs iz Nemčije pogaja o nakupu 240.979 delnic družbe Debitel Telekomunikacije, kar predstavlja 52 % delež kapitala družbe.

    Objavljeno: 24.1.2007
  • T-2 toži Telekom

    Podjetje T-2 je preteklo sredo proti Telekomu Slovenije pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani iz razloga zlorabe prevladujočega položaja na trgu vložilo tožbo za plačilo odškodnine v višini 129.556.756,00 EUR.

    Objavljeno: 24.1.2007
  • Zasloni LED v novih MacBook Projih?

    Naslednja prenova Applovih prenosnikov za profesionalno rabo naj bi med drugim prinesla tudi nov tip zaslonov LCD, ki za osvetlitev namesto tehnologije CCFL (Cold Cathode Fluorescent Lamps) uporablja tehnologijo LED (Light-Emitting Diode).

    Objavljeno: 24.1.2007
  • Drugi osnutek IEEE 802.11n potrjen

    Po dolgotrajnem razvoju je delovna skupina 11 organizacije IEEE, ki je zadolžena za pripravo specifikacij nove različice standarda brezžičnega interneta (IEEE 802.11n), dokončno potrdila nov osnutek standarda, tj. različico (začasno imenovano) 1.10.

    Objavljeno: 23.1.2007
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji