Objavljeno: 23.1.2007

Drugi osnutek IEEE 802.11n potrjen

Po dolgotrajnem razvoju je delovna skupina 11 organizacije IEEE, ki je zadolžena za pripravo specifikacij nove različice standarda brezžičnega interneta (IEEE 802.11n), dokončno potrdila nov osnutek standarda, tj. različico (začasno imenovano) 1.10.

Pred dokončno ratifikacijo bo moral osnutek, tedaj že kot različica 2.0, prestati še preizkus pred celotnim, 400-članskim komitejem IEEE 802.11n, ki ga bo prejel še ta mesec, različico 3.0, ki bo priznana kot stabilna, pa maja. Dokončna izdaja standarda naj bi bila na voljo šele oktobra 2008.

Dolg postopek je posledica različnih interesov; glavni izdelovalci omrežne strojne opreme sicer želijo hiter sprejem novega standarda, a ponudniki izdelkov VoIP zahtevajo nižjo porabo, proizvajalci izdelkov zabavne elektronike pa dodatne izdelke. Očitno so našli skupni jezik.

Izdelovalci novih čipov in izdelkov, ki jih vsebujejo, kot so Atheros, Intel in Apple, so lahko zadovoljni, ker je različica 1.10 združljiva z izdelki pre-802.11n, ki so že na trgu. Nadgraditi bo potrebno le strojno programsko opremo.

Brezžični standard IEEE 802.11n je zdaj tudi del nove Intelove ponudbe Centrino Duo, ki bo v prenosnikih na voljo že čez nekaj dni.

Tudi nedavno predstavljeni AirPort Extreme bo moč nadgraditi, da bo podpiral končno različico novega standarda.

http://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji