Objavljeno: 1.2.2007

Zamenjava na vrhu družbe Dell

Zaradi vse slabših poslovnih rezultatov se na vodilni položaj družbe Dell vrača ustanovitelj podjetja Michael Dell. S tem so se končala ugibanja o dogajanju v podjetju, po tem, ko je imel Dell lani brez dvoma najslabše leto v zadnjem desetletju. Michael Dell bo na mestu direktorja in predsednika družbe zamenjal Kevina Rollinsa, ki bo obenem tudi zapustil družbo. Rollins je družbo Dell vodil od leta 2004, vendar so se od tedaj začele številne težave.

Dell je v zadnjem letu tako izgubil prvo mesto glede prodanih osebnih računalnikov proti večnemu tekmecu, družbi Hewlett Packard, poleg tega pa so si nakopali zvezno preiskavo zaradi domnevnih napak v knjigovodstvu. Dell je poleg tega v fiskalnem letu 2006 dosegel promet le 55,9 milijard dolarjev proti napovedim okoli 60 milijard dolarjev, rast pa je bila celo manjša od povprečja v branži. Sanje in napovedi, da bo Dell letno prodal za 80 milijard dolarjev blaga in storitev so s tem ostale le sanje v oblakih.

Analitiki menijo, da je Dell naletel na težave prav na tistih področjih, zaradi katerih je zaslovel. V zadnjih letih tako prodaja potrošnikom ne presega 15% prometa, kljub temu, da je ta odstotek pri tekmecih večji in v vzponu. Tudi korak na področje zabavne elektronike z vstopom na področje televizorjev LCD ni bistveno spremenil razmer. Dell, ki je bil pionir na področju spletne prodaje in dolga leta števila ena glede zadovoljstva kupca, pa se tudi vse bolj sooča z nezadovoljstvom glede kakovosti storitev, kar bo novo vodstvo najprej poskusilo popraviti. Analitiki menijo, da je tudi izrazita usmeritev v spletno prodajo pokazala svoje meje, saj tekmeci denimo veliko uspeha dosegajo prav v maloprodaji v trgovinah. Kljub priljubljenosti spleta namreč številni kupci želijo izdelke najprej videti in otipati, kar je omejitev pri spletni prodaji.

http://www.dell.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji