Objavljeno: 30.1.2007

Nova tehnologija za bodoče Intelove procesorje

Intel bo v novi generaciji procesorjev Penryn, ki bodo narejeni v 45-nm arhitekturi, uporabil novo tehnologijo tranzistorjev, ki uporabljajo dva nova materiala, kar predstavlja enega največjih napredkov v temeljni zasnovi tranzistorja. Ta izboljšava bo podaljšala veljavnost Moorovega zakona, ki narekuje, da se število tranzistorjev v čipih podvoji približno vsaki dve leti, obenem pa odprla novo razvojno pot za cel niz novih procesorskih izdelkov.

Intel je prvo podjetje, ki bo v svojem 45-nanometrskem proizvodnem postopku uporabilo inovativno kombinacijo novih materialov, ki znatno zmanjšajo izgubo elektrike iz tranzistorjev in povečajo njihovo zmogljivost. Podjetje bo uporabilo nov material, imenovan "high-k", ki temelji na hafniju, za dielektrik tranzistorjevih vrat in novo kombinacijo kovinskih materialov za elektrodo tranzistorjevih vrat. Rezultat kombinacije kovinskih vrat in dielektrike vrat iz materiala high-k je tranzistor z zelo majhno izgubo elektrike in rekordno zmogljivostjo.

Doslej uporabljeni material za izdelavo tranzistorjev, silicijev dioksid, je po 40 letih rabe prišel do meja uporabnosti. Intel je s pomočjo predhodnega 65-nanometrskega proizvodnega postopka uspešno skrčil dielektrik tranzistorjevih vrat, izdelan s silicijevim dioksidom, na debelino 1,2 nanometra, kar je enako debelini petih plasti atoma. Nenehno krčenje pa se je odrazilo v povečani izgubi elektrike preko dielektrika vrat, kar je povzročilo nepotrebno porabo električnega toka in segrevanje. Z uporabo materiala high-k, bodo za več kot 10-krat zmanjšal izgubo vrat v primerjavi s silicijevim dioksidom.

Družina procesorjev z razvojnim imenom Penryn sicer izhaja iz mikroarhitekture Intel Core, vendar bo narejena v 45-nm arhitekturi. Intel razvija za različne potrebe, od prenosnih naprav do strežnikov, kar 15 novih izdelkov, ki bodo vsebovali od 400 do 800 milijonov tranzistorjev (odvisno od števila jeder, dva ali štiri), obljubljajo pa tudi višje frekvence in predpomnilnike velikosti tja do 12 MB. Zasnova družine Penryn prinaša tudi približno 50 novih ukazov SSE4, ki razširjajo zmogljivosti in delovanje srednje- in visokozmogljivih računalniških aplikacij. Prve različice procesorjev Penryn bo Intel začel izdelovati predvidoma v drugi polovici letošnjega leta.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji