• Menart z brezplačno glasbo v zapisu MP3

    Pri slovenski glasbeni založbi Menart so se odločili za zanimivo promocijo svoje produkcije, saj vsak dan na spletu objavljajo najnovejše glasbene hite slovenskih in hrvaških izvajalcev v zapisu MP3. Glasbene datoteke so na voljo vsem obiskovalcem povsem brezplačno, posnetki so visoke kakovosti (vsaj 192 Kb/s) in povsem brez sistemov za zaščito avtorskih pravic (DRM). Med skladbami je veliko takih, ki so bile nedavno predstavljene na izboru za evrovizijsko popevko EMA2007, so pa na voljo tudi nekateri starejši hiti. Med izvajalci so Alya, 6 Pack Čukur, Dan D, Jan Plestenjak, Tabu, Kingston, Saša Lendero, Colonia in drugi. Zanimivo bo spremljati, če bo akcija založniku dejansko povečala zanimanje javnosti in prodajo celotnih albumov izvajalcev. Menart sicer na istem mestu prodaja iste skladbe v različnih izvedbah in oblikah kot pozivne melodije za mobilne telefone.

    Objavljeno: 15.2.2007
  • Iz LAMP v AMPS ali OPAL?

    Priljubljenost odprtokodne podlage za razvoj spletnih aplikacij, priljubljeno označene s kratico LAMP (Linux, Apache, MySQL in PHP/Perl/Python), se med razvijalci še povečuje, zato so nanjo postali pozorni skoraj vsi večji ponudniki razvojnih orodij.

    Objavljeno: 14.2.2007
  • Prihaja Lotus Notes 8

    IBM je na konferenci Lotusphere najavil novo generacijo izdelkov Lotus Domino in Lotus Notes, ki bo v končni različici nared sredi leta 2007. Novi Lotus Notes 8 je postavljen domala na povsem nove temelje in predstavlja največjo spremembo v zgodovini izdelka. Zasnovan je namreč v celoti na javi, razvojnem okolju Eclipse in odprtih standardih, vsebuje pa številne nove funkcionalnosti, med katerimi velja še posebej omeniti vgrajena orodja Productivity Editors za obdelavo dokumentov, preglednic in predstavitev. V okviru programa bo tako mogoče pregledovati in urejati podatke zapisane v odprtem standardu Open Document Format (ODF), s čimer bo marsikje odpadla potreba po nakupu samostojnih pisarniških programov. Notes bo v novi različici še boljše orodja za upravljanje z osebnimi podatki in nalogami, pri čemer bo v pomoč pogled na zadnje prispele ali dostopane podatke, kot so elektronska pošta, kontakt in drugi podatki v sistemu.

    Objavljeno: 14.2.2007
  • Prve samo-postrežne blagajne v Sloveniji

    Mercator je v Hipermarketu centra Celje vpeljal nov sistem elektronskih blagajn, na katerih si lahko kupci sami skenirajo izdelke, izstavijo račun in ga tudi poravnajo, bodisi z gotovino ali kartico. Samopostrežne blagajne vsebujejo kompaktno kombinacijo standardnega blagajniškega sistema, plačilne enote za plačilo z gotovino ali s plačilno kartico, kontrolno tehtnico in ekran na dotik, ki prijazno v slovenskem jeziku vodi kupca. V ozadju je ustrezna programska oprema, ki jo je v sodelovanju z IBM-ovim razvojnim centrom v Raleighu v Združenih državah Amerike za Mercator uspešno prilagodil poslovni partner Mikropis iz Žalca. Slovenija je 9. država v Evropi in 13. na svetu, ki je uvedla samopostrežne blagajne v trgovinsko poslovanje. Pet evropskih držav, v katerih je plačilno sredstvo evro, pa še nima tovrstnih blagajn.

    Objavljeno: 14.2.2007
  • MPEG Surround

    Združenje Moving Pictures Expert Group (MPEG) je zaključilo z razvojem novega standarda, s katerim bo mogoče predstaviti prostorski, večkanalni zvok. MPEG Surround je s tem postal mednarodni standard, ki omogoča predstavitev pet ali sedem kanalnega zvoka v kombinaciji z kodeki za zvok AAC, HE-AAC ali MPEG-1. Standard je razvit tako, da bo omogočal preprosto rabo v obstoječih napravah in programih, saj bo v odsotnosti večkanalnega sistema za reprodukcijo zvoka brez težav predvajal zvočne posnetke v stereo načinu.

    Objavljeno: 14.2.2007
  • SiOLTV s filmi in snemanjem

    SiOL je na tiskovni konferenci predstavil dve novi storitvi, ki ju bo s prvim marcem vpeljal v svojo televizijo SiOL TV oz. bo na voljo naročnikom Trio. Za začetek le na področju Ljubljane in Maribora, najverjetneje zaradi sicer prehude obremenitve omrežne hrbtenice.

    Objavljeno: 13.2.2007
  • Nokia z obilico novosti

    Nokia je na konferenci 3GSM najavila niz novih mobilnih telefonov, ki po zmogljivosti presegajo dosedanje modele, segajo pa tudi na nova področja rabe. Dolgo pričakovana novost je nova generacija priljubljenega Communicatorja, ki nosi oznako Nokia E90 Communicator. Čeprav navzven novi telefon spominja na dosedanji model 9300i (z izjemo črne barve ohišja), je pod pokrovom domala vse novo, brez dvoma pa sodi novinec med najbolj zmogljive mobilne telefone doslej. E90 Communicator tako deluje v omrežjih GSM, GPRS in HSPDA (do hitrosti prenosa 3,6 Mb/s), poleg tega pa vsebuje vmesnike bluteooth, Wi-Fi s hitrostjo 54 Mb/s (802.11g) in celo sprejemnik GPS. Za nameček so v telefon vgradili radijski sprejemnik, dve digitalni kameri, od katerih zunanja zmore slikati fotografije z ločljivostjo 3,2 milijona pik (premore tudi bliskavico in samodejno ostrenje), celota deluje pa seveda tudi kot glasbeni in video predvajalnik.

    Objavljeno: 13.2.2007
  • Novi telefoni z okoljem Windows Mobile

    Konferenca 3GSM in nedavna najava nove različice operacijskega sistema Windows Mobile 6 so spodbudili proizvajalce za predstavitve novih mobilnih telefonov s tem okolje. HP je tako predstavil prvega člana družine mobilnih naprav iPaq, ki je že na pogled videti bolj mobilni telefon kot ročni računalnik. Model iPaq 500 Voice Messenger ima za razliko od drugih modelov proizvajalca zgolj numerično tipkovnico ter manjši zaslon, vendar so zato v telefon vgradili razpoznavalnik govora, s katerim lahko narekujemo sporočila SMS ali pa krmilimo telefon s pomočjo glasu. Podprti so protokoli vmesniki, GPRS, EDGE in Wi-Fi, vgrajena je tudi podpora za internetno telefonijo. Pomnilnik je velik 64 MB, razširiti pa ga je mogoče s karticami micro SD. Telefon je mišljen predvsem za poslovno rabo, saj vsebuje tudi orodja za daljinski nadzor in upravljanje telefona, varno povezovanje na brezžična omrežja ter vsa potrebna orodja za dostop do informacij v podjetju.

    Objavljeno: 13.2.2007
  • Intelov prototip procesorja z 80 jedri

    Intel je na konferenci International Solid State Circuits Conference v San Franciscu prikazal prototip procesorja, ki premore kar 80 procesnih jeder in dosega računsko zmogljivost predvidoma čez 1 teraflops. To je približno toliko, kot je zmogel superračunalniški podatkovni center pred okoli desetimi leti. Procesor je sestavljen iz 80 jeder, od katerih ima vsako procesno enoto in poseben usmerjevalnik za podatke. Prototip ima 100 milijonov tranzistorjev, zanimivo manj kot najnovejši Core 2 Duo, ki premore 291 milijonov tranzistorjev, iz česar izhaja, da ne gre za procesne enote ekvivalentne današnjim Intelovim procesorjem z ukazi x86. Namesto tega prototip uporablja posebne ukaze VLIW, enostavnejši nabor, ki pa je optimiziran za večjedrno in večprocesno rabo.

    Objavljeno: 12.2.2007
  • HP prenavlja tiskalnike OfficeJet

    Hewlett-Packard je razširil ponudbo barvnega tiskanja, tako na področju tiskalnikov, kot večfunkcijskih naprav. Nova družina tiskalnikov HP Officejet Pro K5400 nudi tiskanje s hitrostjo do 36 črno-belih in 35 barvnih strani na minuto. Tudi pri kakovosti laserskih tiskalnikov dosega še vedno 12 črno-belih in 10 barvnih strani na minuto, kar je precej hitreje od primerljivih laserskih tiskalnikov. Hkrati zagotavlja do 25 odstotkov nižje stroške kot primerljivi laserski tiskalniki ter primerljivo kakovost in zanesljivost. Tako kot predhodniki tudi Officejet Pro K5400 podpira dvostransko tiskanje in opcijsko omrežno povezljivost. Osnovni predal za papir prejme 250 listov papirja, dokupiti je mogoče dodatne za skupno zmogljivost 600 listov. Cene se v ZDA gibljejo med 150 in 250 dolarji.

    Objavljeno: 12.2.2007
  • Naslednik Viste leta 2009

    Microsoft se je odločil spremeniti strategijo razvoja novih različic operacijskega sistema, saj naj bi bil po navedbah podpredsednika razvoja, Bena Fathija, temeljito skrajšal razvojni cikel.

    Objavljeno: 11.2.2007
  • Linspire in Canonical se povezujeta

    Distributer priljubljenega Ubuntu Linuxa, Canonical, in Linspire, eden bolj uveljavljenih komercialnih ponudnikov odprtokodnega operacijskega sistema, nekoč znan kot Lindows, sta sklenila sodelovanje.

    Objavljeno: 10.2.2007
  • Bo EMI prisluhnil Jobsu?

    Odprto pismo Steva Jobsa, v katerem odgovarja na pritiske nekaterih evropskih držav, ki od Appla zahtevajo, da preneha z omejevanjem predvajanja glasbe iz iTunes Music Store na predvajalnike iPod, je naletelo na mnoge odzive.

    Objavljeno: 10.2.2007
  • Samsungov "iPhone"

    Samsung je predstavil nov mobilni telefon visokega cenovnega razreda F700, ki ga bo prvič moč podrobneje spoznati prihodnji teden na konferenci 3GSM World Congress v Barceloni.

    Objavljeno: 9.2.2007
  • Windows Mobile 6

    Microsoft je po Visti predstavil tudi novo različico svojega operacijskega sistema za mobilne naprave, ki je tako po zunanjem izgledu kot po zmogljivosti bolj podoben Visti in operacijskim sistemom za namizne računalnike.

    Objavljeno: 9.2.2007
  • Yahoojeve cevi

    Splet 2.0 prinaša vedno več strukturirano urejenih podatkovnih virov v internetu, večinoma dostopnih kot XML zapisi, med katerimi so danes najbolj priljubljeni kanali RSS in njim podobni zapisi namenjeni medsebojni izmenjavi. Priljubljenost kanalov RSS je pripeljala do tega, da še zdaleč niso več v rabi zgolj kot seznami naslovov svežih novic ali zaposiv v blogih, temveč je skozi njih mogoče priti do dinamičnih vsebin, kot so npr. nenehno osveženi izidi preiskovanj, podatki o prometu na določenih cestah in podobno. Žal pa doslej vseh teh virov ni bilo mogoče preprosto izkoristiti. Na voljo so sicer različni bralniki, ki so sposobni urediti najrazličnejše vire RSS, vendar so večinoma namenjeni le prebiranju novic in zapiskov v blogih, vsaka večja manipulacija s podatki v XML pa je zahtevala specifično programsko rešitev.

    Objavljeno: 9.2.2007
  • Tudi Sun s pretvornikom za ODF

    Sun je tik pred izdajo vstavka za Microsoft Office 2003, ki bo tej zbirki pisarniških programov omogočil dvosmerno združljivost z novim standardiziranim datotečnim zapisom OpenDocument Format.

    Objavljeno: 8.2.2007
  • Dan varne rabe interneta z grenkim priokusom

    Ob 4. dnevu varne rabe interneta, ki je 6. februarja potekal v 40 državah sveta, med drugim tudi v Sloveniji, so se krekerji poslužili neslane šale in napadli najmanj tri od trinajstih domenskih strežnikov (DNS).

    Objavljeno: 8.2.2007
  • Idea tudi za Ruby

    Priljubljeno razvojno orodje za javo, IntelliJ Idea je 1. februarja prodobilo še dodatek za razvijalce v rubyju. Razvijalci Idee iz podjetja JetBrains so prepoznali priložnost v priljubljenosti rubyja, še posebej pa ogrodja Rails in so zato razvili brezplačen in odprtokoden dodatek za njihov kronski dragulj. Dodatek, trenutno v preizkušanju, je na voljo za Ideo 6.0 in naj bi bil v celoti dokončan kot sestavni del prihajajoče Idee 7.0, najavljene za letošnjo jesen.

    Objavljeno: 7.2.2007
  • 8 novih Sony Ericssonov

    Četrti največji izdelovalec mobilnih telefonov na svetu, Sony Ericsson, je predstavil kar osem novih modelov, po štiri v nižjem in višjem cenovnem razredu. Med slednjimi sta modela W880 in W610 nova člana družine glasbenih telefonov Walkman, K810 (nekoliko posodobljen K800) in K550 pa stavita na kakovostni zajem fotografij s Sonyjevo tehnologijo Cyber-shot.

    Objavljeno: 7.2.2007
  • Jobs za ukinitev DRM

    Steve Jobs, prvi mož Appla, je na spletnih straneh podjetja iz Cupertina objavil zanj nenavadno odprto pismo, ki ga je naslovil "Misli o glasbi".

    Objavljeno: 7.2.2007
  • Fujitsu P7230

    Fujitsu je predstavil nov lahki prenosnik P7230, ki vsebuje nov tip zaslonov LCD, ki za osvetlitev uporabljajo tehnologijo LED (Light-Emitting Diode). Podobne zaslone lahko kmalu pričakujemo tudi v prenosnikih Apple in HP.

    Objavljeno: 6.2.2007
  • Nov laserski tiskalnik KM

    Kyocera Mita je predstavila nov zmogljiv barvni laserski tiskalnik FS-C8100DN, ki tiska do velikosti A3. Ogrevanje traja 45 sekund, prvo črno-belo stran natisne v 5,9 sekunde, barvno pa v 7,9.

    Objavljeno: 6.2.2007
  • iTunes in Vista se ne razumeta

    Prvi uporabniki Windows Viste so naleteli na težave pri uporabi Applovega predvajalnika iTunes in istoimenske internetne prodajalne večpredstavnih vsebin.

    Objavljeno: 6.2.2007
  • Prve luknje v Visti?

    Kot kaže se bo tudi pri Visti ponavljala zgodba z Windows XP, zgodba številnih varnostnih lukenj in posledičnih popravkov. Komaj teden dni potem, ko je Vista uradno naprodaj tudi za posameznike, so že zaznali prve vdore krekerjev in to, čeprav se sliši neverjetno, prek zvočnih ukazov, ki jih razume v operacijski sistem vgrajeni program. Luknjo je prvi našel blogger George Ou, ki je na ta način v oknih uspel odpreti ukazno lupino.

    Objavljeno: 5.2.2007
  • Zabavaj.se se poslavlja

    Mobitelova spletna glasbena prodajalna zabavaj.se ne obstaja več, saj je od prvega 1. februarja naprej na njenem spletnem naslovu samo še obvestilo o prenehanju delovanja.

    Objavljeno: 5.2.2007
  • Menjava tudi v Microsoftu

    Po prihodu Michaela Della nazaj za krmilo družbe Dell, je d spremembe prišlo tudi v vrhu Microsofta.

    Objavljeno: 5.2.2007
  • Novi Panasonicovi digitalci

    Panasonic je v pripravi na sejem PMA pohitel s predstavitvijo novosti na področju digitalnih fotoaparatov Lumix. Prva novost je model DMC-FZ8, ki premore ločljivost 7,2 milijona pik, predvsem pa objektiv z lečami Leica DC Vario-Elmarit, s katerimi lahko doseže 12-kratno optično povečavo. Pri slikanju fotografij z ločljivostjo 3 milijone pik je mogoče uporabiti ostale neuporabljene pike za dodatno povečavo do 18x, ob kombinaciji s 4x-digitalno interpolacijo pa omogoča kar 72-kratno povečavo slike. Nov je procesor Venus III omogoča hitrejše delovanje (1,8 sekunde za zagon, neprekinjeno slikanje 3 slike na sekundo), stabilizacijo slike O.I.S., ter občutljivost do vrednosti ISO 1250 pri polni ločljivosti. Vgrajenih ima 27 MB internega pomnilnika, ki ga lahko razširimo s karticami SD, pri video posnetkih pa lahko zajema posnetke v razmerju 16:9 z ločljivostjo 848x480 pik pri 30 slikah na sekundo.

    Objavljeno: 4.2.2007
  • Vezni člen med ročnimi in prenosnimi računalniki

    Tajvanski proizvajalec ročnih računalnikov HTC, ki so znani pod številnimi tržnimi imeni, kot so Qtek, T-Mobile in drugi, je predstavil nov ročni računalnik, ki nudi funkcionalnosti prenosnega računalnika v napravi velikosti ročnega računalnika. HTC Athena X7500 se od drugih ročnih računalnikov razlikuje kar po nekaj lastnostih. Prva je priložena tipkovnica razmeroma velikih dimenzij, ki je hkrati ležišče za računalnik, ko ga uporabljamo na delovni površini. Med prenašanjem je tipkovnica z magneti pritrjena na računalnik in služi hkrati za zaščito 5-palčnega zaslona občutljivega na dotik, ki nudi ločljivost 640 x 480 pik.

    Objavljeno: 4.2.2007
  • Brezžični disk za mobilne telefone

    Seagate je predstavil miniaturni zunanji disk z vgrajenim brezžičnim vmesnikom, ki bo lastnikom mobilnih telefonov, ročnih računalnikov in osebnih računalnikov nudil prostor za 10 oziroma 20 GB podatkov. Zunanji disk, ki ga bodo napajali akumulatorji uporablja pomnilniške nosilce s premerom enega palca, s tem pa so dosegli, da je celota celo manjša od večine pametnih telefonov. Izdelek z imenom D.A.V.E. (Digital Audio Video Experience) meri le 8,9 x 6,1 x 1,2 cm in tehta 70 gramov, zato ga je moč preprosto prenašati z mobilno napravo. Vgrajena sta vmesnika Wi-FI in bluetooth, proizvajalec navaja, da deluje v območju do 9 metrov od naprave, z enim polnjenjem akumulatorja pa bo omogočal do 10 ur delovanja pod polnim izkoristkom (denimo pri predvajanju zvočnih in video posnetkov) oziroma do 14 dni v stanju mirovanja.

    Objavljeno: 3.2.2007
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji