Objavljeno: 7.2.2007

Jobs za ukinitev DRM

Steve Jobs, prvi mož Appla, je na spletnih straneh podjetja iz Cupertina objavil zanj nenavadno odprto pismo, ki ga je naslovil "Misli o glasbi".

Povod za pisanje je pritisk Norveške, Francije, Nemčije, Nizozemske, Švedske in Danske, ki nasprotujejo omejevanju predvajanja glasbe, kupljene v iTunes Music Store, samo na predvajalnike iPod.

Jobs v prvem delu pisma poudari, da iPodi predvajajo vso glasbo, ne glede na njen izvor, in pojasni, da zaščito s sistemom za upravljanje digitalnih pravic (DRM) od Appla zahtevajo "velika štiri" glasbena podjetja, Universal, Sony BMG, Warner in EMI, ki obvladujejo več kot 70% trga glasbe.

Ker tudi Appov sistem DRM (FairPlay) ni popoln, se občasno na internetu pojavijo rešitve, ki zaščito razbijejo, zato je potrebno sistem stalno nadgrajevati - tako v iTunes kot na iPodih. Jobs za prihodnost ponuja tri možne scenarije.

Po prvem stanje ostane nespremenjeno, kar sicer ustreza založbam, vendar uporabnike iTunesa veže na iPode, uporabnike trgovine Zune na predvajalnike Zune ipd. V tem delu ustanovitelj Appla izpodbija tudi tezo, da so kupci glasbe v prodajalnah z zaščito DRM omejeni na en predvajalnik, saj je za vsak iPod v povprečju prodanih le 22 skladb iz iTunes.

Druga možnost je, da Apple proda licence za FairPlay tudi svojim tekmecem, s čimer bi zagotovil nemoteno izmenjavo glasbe med različnimi prodajalnami in predvajalniki. Vendar ob tem doda, da zaradi velikega števila vpletenih podjetij zagotavljanje varnosti ne bi bilo več zanesljivo, saj bi obstajala večja možnost širjenja zaupnih podatkov o zaščiti.

Presenetljiva pa je tretja možnost, ki jo ponudi Jobs - velike štiri glasbene založbe naj umaknejo zahtevo po DRM, ki tako ali tako ni omejil piratstva, v spletnih prodajalnah kupljeno glasbo pa bo moč uporabiti na vseh predvajalnikih.

Omenjene založbe so namreč lani preko iTunesa prodale "le" 2 milijardi skladb, na ploščah, ki ne vsebujejo DRM, pa kar 20 milijard skladb, ki jih lahko uporabniki nemoteno razširjajo preko interneta.

Zanimivo bo spremljati, kako se bodo odzvale omenjene založbe in predstavniki evropskih držav, ki jih Jobs poziva k usmeritvi pozornosti na "velika štiri" podjetja, ki so sicer v večinski evropski lasti.

http://www.apple.com/hotnews/thoughtsonmusic/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji