Objavljeno: 14.2.2007

Iz LAMP v AMPS ali OPAL?

Priljubljenost odprtokodne podlage za razvoj spletnih aplikacij, priljubljeno označene s kratico LAMP (Linux, Apache, MySQL in PHP/Perl/Python), se med razvijalci še povečuje, zato so nanjo postali pozorni skoraj vsi večji ponudniki razvojnih orodij.

Po najavi sodelovanja Oracla in Microsofta z Zendom, ki izdeluje zmogljivo izvajalno okolje za PHP, se je v "zamenjavo črk" v kratici vključil še Sun. Danes so tako objavili svojo različico certificirane podlage Solaris+AMP, ki vključuje prilagojen Solaris 10 s programskim skladom Apache, MySQL in PostgreSQL ter skriptnimi jeziki Perl, PHP in Python. Pri Sunu so vse sestavne gradnike optimizirali za medsebojno sodelovanju, ki naj bi izvajalne zmogljivosti povečalo za 30 to 200 odstotkov v primerjavi s standardnimi paketi, ki bi jih skupaj zložili sami.

Da bi bila ponudba še privlačnejša, je paket na voljo tudi skupaj s strojno opremo (strežnik Sun Fire x64, delovna postaja Sun Ultra in podatkovna shramba Sun Storage), ki je na voljo za 60-dnevni brezplačni preizkus.

Še več, na voljo je poseben paket, namenjen razvijalcem, Solaris Express, Developer Edition, ki temelji na odprtokodnem in brezplačnem OpenSolarisu, nanj pa so nameščeni še razvojni pripomočki Sun Studio 11, NetBeans 5.5, programski strežnik Glassfish, namizje Gnome ter okrog 150 drugih odprtokodnih aplikacij. Za paket lahko sklenemo tudi vzdrževalno pogodbo, ki nas bo stala ali 249 dolarjev letno ali 49 dolarjev za vsako intervencijo.

Z LAMPom se še naprej igrajo tudi pri Oraclu, kjer pa jih najbolj bode "M" za MySQL. Zato so pričeli z marketinško kampanjo, ki promovira kratico OPAL, skratka njihov podatkovni strežnik in "Unbreakable" Linux ter preostala dva standardna gradnika podlage.

http://www.sun.com/web/

http://blogs.oracle.com/opal/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji