Objavljeno: 13.2.2007

Nokia z obilico novosti

Nokia je na konferenci 3GSM najavila niz novih mobilnih telefonov, ki po zmogljivosti presegajo dosedanje modele, segajo pa tudi na nova področja rabe. Dolgo pričakovana novost je nova generacija priljubljenega Communicatorja, ki nosi oznako Nokia E90 Communicator. Čeprav navzven novi telefon spominja na dosedanji model 9300i (z izjemo črne barve ohišja), je pod pokrovom domala vse novo, brez dvoma pa sodi novinec med najbolj zmogljive mobilne telefone doslej. E90 Communicator tako deluje v omrežjih GSM, GPRS in HSPDA (do hitrosti prenosa 3,6 Mb/s), poleg tega pa vsebuje vmesnike bluteooth, Wi-Fi s hitrostjo 54 Mb/s (802.11g) in celo sprejemnik GPS. Za nameček so v telefon vgradili radijski sprejemnik, dve digitalni kameri, od katerih zunanja zmore slikati fotografije z ločljivostjo 3,2 milijona pik (premore tudi bliskavico in samodejno ostrenje), celota deluje pa seveda tudi kot glasbeni in video predvajalnik.

Za razliko od predhodnika, ki je temeljil na operacijskem sistemu Symbian in uporabniškem vmesniku S80, ima E90 Communicator vgrajen uporabniški vmesnik S60, s čimer je dostopen tudi precej širši nabor združljivih aplikacij. Dostop do interneta bo imel s tem telefonom povsem nove dimenzije, saj ima ta poleg kvalitetne alfanumerične tipkovnico ločljivost notranji zaslon z ločljivostjo kar 800 x 352 pik, s čimer bo večino spletnih strani prikazal brez nadležnega premikanja ali pomanjševanja vsebin. Na zunanji strani telefona je vgrajena numerična telefonska tipkovnica, kot pri modelu 9300i, ob njej pa barvni zaslon z ločljivostjo kar 240 x 320 pik. V osnovi je vgrajen 128 MB velik pomnilnik, ki pa ga lahko razširimo s karticami micro SD do velikosti 2 GB. Zelo bogata je vgrajena programska oprema, med novostmi pa omenimo le odjemalca za internetno telefonijo in program Nokia Maps za navigacijo prek vmesnika GPS.

Glavne novosti iz Nokie predstavljene na 3GSM.

Nokia E90 Communicator.

Druga novost je model Nokia E61i, nadaljevanje na temo uspešnega modela E61, ki predstavlja tekmeca Blackberryu. Nokia E61i je zasnovana s poudarkom na mobilni uporabi elektronske pošte, omogoča pa napredno delo s priponkami zahvaljujoč možnosti urejanja dokumentov na sami napravi. Nova oblika popolne tipkovnice s tipkama Navi in One-Touch ponuja lažjo uporabo kot pri dosedanjem modelu, vgrajen pa je tudi digitalni fotoaparat z ločljivostjo 2 milijona pik. Novinec uporablja številne načine dostopa do elektronske pošte, med drugim Nokia Intellisync Wireless Email, Good Mobile Messaging, Mail for Exchange, Seven in BlackBerry Connect.

Nokia E61i.

Izrazito večpredstavno in v digitalno prihodnost je zazrt nov model Nokia N77, ki poleg telefonskih funkcij omogoča tudi spremljanje TV programa prek brezžičnih omrežij, po standardu DVB-H. Uporabniki dobijo na voljo 2,4-palčni zaslon, stereo zvočnike in celo zmožnost, da telefon z alarmom opozori uporabnika, kdaj je na vrsti priljubljena oddaja ali film. Prek v TV način preklopimo z namensko tipko, N77 pa si zapomni zadnji kanal, ki ga je uporabnik spremljal. Z uporabo programskega vodiča mobilne TV aplikacije je mogoče dostopati do sporeda do sedem dni vnaprej, obstaja pa tudi možnost 30-sekundnega ponovnega predvajanja posnetka in nadaljujete z gledanjem žive TV po njem. Telefon je seveda tudi izvrsten predvajalnik za glasbo v zapisih MP3, AAC, AAC+, eAAC+ in WMA, s karticami micro SD p lahko pomnilnik razširimo do 2 GB. Telefon sicer vsebuje tudi digitalni fotoaparat z dvema milijonoma pik, podpira elektronsko pošto ter omrežja GPRS/EDGE/UMTS.

Nokia N77.

Naslednja novost je telefon Nokia 6110 navigator, ki združuje funkcije mobilnega telefona in navigacijske naprave s sprejemnikom GPS. Telefon ima vgrajene zemljevide na pomnilniški kartici, zmožnost načrtovanje in prikaz poti v treh dimenzijah ter sistem za navigacijo, ki ga prikličemo z enim pritiskom na navigacijsko tipko. Dodatni zemljevidi in vsebine - kot npr. prometne informacije, vremenske informacije in turistični vodnik - so na voljo preko spletnega nakupa. Razen tega Nokia 6110 navigator omogoča hiter prenos informacij in spletnih vsebin s podporo za protokol HSDPA, tudi tu pa je vgrajen digitalni fotoaparat z ločljivostjo 2 milijona pik.

Nokia N6110 navigator.

Omeniti velja še nova modela Nokia E65, ki se lahko pohvali zlasti z elegantno obliko in drsno numerično tipkovnico, ki zdrsne pod telefon. Za upravljanje in hiter priklic najbolj pogostih funkcij je na voljo nekaj tipk, ki so postavljene pod velikim zaslonom. Med klasične telefone, kjer pa se lahko pohvali z večjo robustnostjo in zmogljivim akumulatorjem, sodi novi model Nokia 3110 classic, ki ima kljub temu še radijski sprejemnik in digitalni fotoaparat z ločljivostjo 1,3 milijona pik.

Nokia E65.

Nokia 3110 Classic.

http://www.nokia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji