Objavljeno: 10.2.2007

Bo EMI prisluhnil Jobsu?

Odprto pismo Steva Jobsa, v katerem odgovarja na pritiske nekaterih evropskih držav, ki od Appla zahtevajo, da preneha z omejevanjem predvajanja glasbe iz iTunes Music Store na predvajalnike iPod, je naletelo na mnoge odzive.

Jobs je namreč s prstom pokazal na velike štiri glasbene založbe, ki so po njegovem mnenju glavno jedro spora, saj vztrajajo pri zaščiti DRM, prvi mož Appla pa jim zdaj predlaga, da zaščito umaknejo, ker piratstva vseeno ni zaustavila.

Večina uporabnikov je s predlogom Jobsa zadovoljna. Izjema je morda le heker Jon Lech Johansen, ki je Applov DRM (FairPlay) že razbil in spada po Jobsovih kriterijih med pametne ljudi z veliko časa, ki razbijajo zaščito in v javnosti objavljajo metode, s katerimi se da dokopati do "brezplačne (in ukradene) glasbe".

DVD Jon v kar treh prispevkih na svojem blogu Jobsu očita prirejanje statistike in izpodbija njegovo teorijo o krivdi založb. Norvežan navaja, da Microsoftov DRM kljub prodanim licencam drugim podjetjem ni utrpel več zlomov kot Appov, slednji pa naj bi v svoji prodajalni glasbe z DRM ščitil tudi glasbo, ki je nekatere druge trgovine prdajajo brez zaščite.

Na Jobsovo pismo so se odzvali tudi pri združenju RIAA, ki na ukinitev DRM ne pristaja, ampak želi celo njegovo povečanje. Podobno stališče so zavzeli tudi pri založbi Warner, katere predstavnik je predlog označil za "popolnoma nesmiselen".

Veliko presenečenje pa je požel odgovor Londonske založbe EMI, ki ga navaja New York Times: o ukinitvi DRM razmišljajo. Sicer konkretnih komentarjev niso želeli dajati in je končna odločitev očitno še zelo oddaljena, vendar dopuščajo možnost, da bi prodajalcem, kot so Apple, Microsoft, Real Networks in Yahoo dovolili prodajati nezaščiteno glasbo.

EMI je nedavno poskusno prodajal nezaščiteno skladbo pevke Norah Jones, vendar ugotovitve še niso znane. Založba sicer prodaja glasbo mnogih uveljavljenih izvajalcev, kot so Beatles, Beach Boys, Coldplay, David Bowie, Depeche Mode, Frank Sinatra, George Michael, Iron Maiden, Janet Jackson, Joe Cocker, Kylie Minogue, Queen, Robbie Williams, Spice Girls, The Rolling Stones in drugi.

Sedež založbe v Londonu

http://www.apple.com/hotnews/thoughtsonmusic/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji