Objavljeno: 9.2.2007

Yahoojeve cevi

Splet 2.0 prinaša vedno več strukturirano urejenih podatkovnih virov v internetu, večinoma dostopnih kot XML zapisi, med katerimi so danes najbolj priljubljeni kanali RSS in njim podobni zapisi namenjeni medsebojni izmenjavi. Priljubljenost kanalov RSS je pripeljala do tega, da še zdaleč niso več v rabi zgolj kot seznami naslovov svežih novic ali zaposiv v blogih, temveč je skozi njih mogoče priti do dinamičnih vsebin, kot so npr. nenehno osveženi izidi preiskovanj, podatki o prometu na določenih cestah in podobno. Žal pa doslej vseh teh virov ni bilo mogoče preprosto izkoristiti. Na voljo so sicer različni bralniki, ki so sposobni urediti najrazličnejše vire RSS, vendar so večinoma namenjeni le prebiranju novic in zapiskov v blogih, vsaka večja manipulacija s podatki v XML pa je zahtevala specifično programsko rešitev.

Odgovor na ta izziv so predstavili pri Yahooju z novo storitvijo Pipes (cevi). Yahoojeve cevi prinašajo zelo intuitiven, vizualni urejevalnik, s katerim je mogoče kar v spletnem brskalniku izdelati povsem nove podatkovne vire s kombiniranjem obstoječih. Ideja in ime storitve črpata navdih pri ceveh v operacijskih sistemih unix, ki omogočajo medsebojno kombiniranje vhodov in izhodov različnih programov, s katerimi lahko s kupom razmeroma preprostih orodij izdelamo bolj zapletene pripomočke.

Storitev, ki je trenutno še v preizkusni fazi, je požela nepričakovano veliko zanimanje uporabnikov in kar nekaj časa zaradi prevelike obremenjenosti strežnika ni bila na voljo. Pri Yahooju so strežniške kapacitete medtem ustrezno povečali in trenutno je storitev mogoče preizkusiti ali pa si ogledati katerega od že pripravljenih zgledov, ki so jih pripravili Yahoojevci in tudi prvi obiskovalci. Med njimi najdemo npr. New York Times skozi Flickr, ki domačo stran časopisa opremi s fotografijami glede na prepoznane ključne besede ali npr. spletno iskanje skozi del.icio.us, ki izide iskanja v spletnih iskalnikih omeji zgolj na vire, ki so popisani tudi v skupnih zaznamkih del.icio.us.

Vsekakor izjemno zanimivo in učinkovito orodje, ki praktično dokazuje, kako bogato zbirko podatkov imamo v resnici na voljo v spletu in to ne le za pregledovanje, temveč tudi za poizvedovanje in kombiniranje.

pipes.yahoo.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji