Objavljeno: 5.2.2007

Prve luknje v Visti?

Kot kaže se bo tudi pri Visti ponavljala zgodba z Windows XP, zgodba številnih varnostnih lukenj in posledičnih popravkov. Komaj teden dni potem, ko je Vista uradno naprodaj tudi za posameznike, so že zaznali prve vdore krekerjev in to, čeprav se sliši neverjetno, prek zvočnih ukazov, ki jih razume v operacijski sistem vgrajeni program. Luknjo je prvi našel blogger George Ou, ki je na ta način v oknih uspel odpreti ukazno lupino.

Kot je zapisal, so v nevarnosti uporabniki, ki imajo vključeno podporo za prepoznavanje govornih ukazov, ki se nato samodejno naloži takoj ob zagonu sistema. Na spletu so se že pojavile strani, ki glasno narekujejo ukaze, ki jih aplikacija v Visti nato zvesto izvršuje. Tudi s časovnim zamikom po obisku take strani, da bi zmanjšali možnost, da bi narekovanje ukazov slišal tudi uporabnik.

Na Microsoftu so se odzvali zadržano, češ, da nevarnosti ni, a so kljub temu svetovali uporabnikom naj izklopijo mikrofone, sistem za prepoznavanje govora in v nekaterih primerih tudi Windows media player.

www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji