Objavljeno: 6.1.2007

Prvi disk z zmogljivostjo 1 TB

Hitachi je prvi proizvajalec, ki je predstavil magnetni disk z zmogljivostjo 1 terabajt. To jim je uspelo s 3,5-palčnim modelom Deskstar 7K1000, ki za hrambo podatkov uporablja pet plošč po 200 GB. Hitrost vrtenja plošč je 7.200 vrtljajev na minuto, na voljo pa bo z vmesniki SATA in IDE. V prvem primeru bo predpomnilnik velik kar 32 MB, pri vmesniku IDE pa le 8 MB.

Hitachi bo disk začel prodajati v prvem četrtletju za ceno okoli 400 dolarjev, na voljo bo tudi različica s štirimi diski, ki zmore hraniti 750 GB podatkov. Kasneje pridejo na vrsto tudi druge različice terabajtnega diska - prvi bo namenjen poslovni rabi v pomnilniških sistemih, drugi pa pretežno napravam zabavne elektronike, kot so digitalni video rekorderji.

Hitachi pa ne bo dosti časa v terabajtnem klubu. Seagate bo imel disk z enako zmogljivostjo pripravljen v prvi polovici leta 2007. Z uporabo navpičnega načina zapisovanja podatkov naj bi bila njihova rešitev prostorsko še bolj učinkovita, saj bodo za 1 TB podatkov potrebovali le štiri diske.

http://www.hgst.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji