Objavljeno: 10.1.2007

Revolucionarni iPhone

Apple je po dolgih mesecih namigovanj in ugibanj vendarle predstavil težko pričakovani mobilni telefon iPhone in se podal v lov za čim večjim tržnim deležem mobilnih telefonov, ki ga želi prihodnje leto pripeljati preko meje enega odstotka.

Steve Jobs je v svojem vsakoletnem in mestoma zelo dramatičnem nastopu na otvoritvi konference razvijalcev MacWorld Expo v San Franciscu močno navdušil udeležence, saj je iPhone v mnogih pogledih revolucionaren, kar potrjuje tudi 200 patentov, ki jih je Apple vložil zanj.

Mobilnik vsebuje samo tipko za dostop do glavnega menija, vse ostale zmogljivosti pa izrabljamo s pomočjo 3,5-palčnega na dotik občutljivega zaslona v širokem formatu, ki omogoča tudi intuitivno drsenje med shranjenimi osebami, skladbami in filmi ter mnoge druge učinke s pomočjo tehnologije "multi-touch".

iPhone, ki združuje lastnosti iPoda, mobilnega telefona in internetnega komunikatorja, je "debel" le 11,6 milimetra, poganja ga okleščena različica operacijskega sistema Mac OS X, ki ima verjetno najbogatejši vmesnik med vsemi mobilnimi telefoni ta hip, vgrajena pa je tudi kamera z ločljivostjo 2 megapiksla.

Med predstavitvijo je Jobs prikazal kako lahko z različnimi gestami prstov na iPhonu, ki med drugim podpira tehnologjie EDGE, Wi-Fi in Bluetooth 2.0 EDR, spreminjamo velikost fotografij ali povečavo spletnih strani, s sodelavcema je demonstriral konferenčne klice, iPhone pa zlahka uredi tudi zagato s prejetim klicem med poslušanjem glasbe,

Na voljo je v različici s 4 in 8 GB pomnilnika, pri čemer prvi stane 499, drugi pa 599 dolarjev. V ZDA bo iPhone na voljo junija, in sicer pri operaterju Cingular, v Evropi v zadnjem četrtletju letošnjega leta, v Aziji pa komaj prihodnje leto. Eno polnjenje baterije zadostuje za 5 ur pogovorov ali brskanja ali gledanja filmov in 16 ur poslušanja glasbe.

Po predstavitvi iPhona so delnice Appla narasle za 8 odstotkov.

www.apple.com/iphone

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji