Objavljeno: 9.1.2007

CES v torek, 9.1.

Drugi dan sejma smo sli ogledali razstavne prostore nekaterih večjih imen v industriji zabavne elektronike. Med njimi so Samsung, Hitachi, Canon, Sony, Toshiba in drugi. Poleg tega, da se omenjeni izdelovalci ponašajo z največjimi, najbolj svetlimi in najbolj glasnimi razstavnimi prostori, so temu ustrezno tudi dobro obiskani. Še posebej okoli novih in najbolj privlačnih izdelkov je ponekod množica radovednežev tako gosta, da smo se morali večkrat dobesedno preriniti do izdelkov, če smo si jih želeli ogledati in fotografirati.

Naj omenimo nekaj bolj zanimivih, ki smo jih uspeli videti. Precej pozornosti so požele kamere DVD in HDD, še posebej tiste, ki podpirajo zapis visokoločljivostni zapis HD. Še posebej za HDD, torej kamere z vgrajenim trdim diskom, se zdi, da so nekakšen hit letošnjega CES-a. Predstavili so jih namreč prav vsi izdelovalci, ki imajo opravka s ti. “kamkorderji”. Za tiste, ki se ne morejo odločiti med shranjevanjem posnetkov na DVD ali HDD, pa je Hitachi predstavil kombinirano kamero DVD-HDD, ki snema tako na disk (8 GB) ali na mini-DVD-je. Škoda je edino, da gre za kamero običajne ločljivosti, a smo prepričani, da bomo kaj kmalu lahko dobili tudi kamero s podporo HD.

Tudi Sanyo je prav tu v las Vegasu prvič pokazal svoj Xacti HD2, najlažjo in najmanjšo HD kamero na svetu. Gre za kombinacijo kamere s 7,38 megapikselnim CCD tipalom in ločljivostjo 720p, ter 7,1 megapikselnega fotoaparata. Zadevica je resnično žepne velikosti, s pomočjo ročaja in sprožilca, ki spominjata na tiste pri pištolah, pa jo z lahkoto upravljamo z eno roko. Kameri je priložena še priključna postaja, z izhodom HDMI 1.2. Xacti HD2 zmore na GB veliko SD kartico zapisati 21 minut HD videa ali pa eno uro posnetka standardne ločljivosti. Kamera bo najprej naprodaj v ZDA, predvidoma marca, njena cena pa bo okoli 700$.

Za tiste, ki jim je trdi disk v računalniku vedno premajhen, je Hitachi kot prvi na svetu predstavil 3,5-palčni disk zmogljivosti 1 TB. Meja je tako prebita in prepričani smo, da mu bodo v kratkem sledili tudi drugi proizvajalci. Onkraj luže naj bi bil disk na voljo meseca marca po ceni 399 ameriških dolarjev.

Nekoliko manj pozornosti občinstva je pritegnila nova Samsungova večfunkcijska naprava CLX 3160FN, ki združuje optični bralnik, fotokopirni stroj in barvni laserski tiskalnik v enem. Zanimivo je predvsem dejstvo, da je v njem vgrajen enak pogon barvnega laserskega tiskalnika kot v modelu CLP-300, ki smo ga v naši reviji preizkusili pred kratkim. Okvirna cena izdelka bo 599 $.

www.hitachihybrid.com

www.sanyo.com

www.canon.com

www.philips.com

www.samsung.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji