Objavljeno: 12.11.2007

Microsoft Hyper-V

Microsoft je letošnji IT Forum izkoristil predvsem za najavo cele palete izdelkov, tako ali drugače povezanih v virtualizacijo v poslovnih okoljih. Uradne napovedi izida prihodnje različice Windows server 2008 sicer še nismo dočakali, vendar je ta po besedah Microsoftovega podpredsednika za strežniške rešitve, Boba Kellya, še vedno v načrtu za februar 2008, skupaj z SQL Serverjem 2008 in Visual Studiom 2008. Smo pa zato dočakali uradno predstavitev virtualizacijskih tehnologij na strežniku, ki so dobile uradno ime Hyper-V. Tehnologije, ki so nastajale pod kodnim imenom "Viridian", bodo našle svoj dom v kar štirih različicah prihajajočega Windows Server 2008, ki so: Standard, Enterprise in Datacenter Edition ob tem pa bo na voljo tudi samostojna različica, namenjena zgolj gostovanju navideznih strežnikov, poimenovana Hyper-V Server. Microsoftova tehnologija Hyper-V zahteva strojno podporo za virtualizacijo, ki je del zadnje generacije 64-bitnih procesorjev tako iz Intela kot AMD. Prve tri strežniške različice Windows Server 2008 bodo na voljo tudi brez hipervizorja, v tem primeru ne morejo biti gostitelj za virtualne strežnike, so pa seveda lahko gostje na virtualizacijski podlagi zmogljivejših različic, to družino pa dopolnjujeta še Web Edition in Itanium Edition.

Nova hipervizorska virtualizacijska tehnologija iz Microsofta bo javnosti na voljo v obliki preizkusne različice predvidoma januarja, uradno pa naj bi bila nared v 180 dneh po izidu Windows Server 2008.

Glede na pomembnost virtualizacije v sodobnih okoljih IT je Microsoft najavil še dve pobudi: validacijo virtualizacijskih rešitev in pospeševanje virtualizacijskih rešitev. S programom validacije želijo pri Microsoftu vsem ponudnikom virtualizacijskih tehnologij ponuditi enoten skupek testov, ki bodo zagotovili združljivost virtualizacijske podlage s strežniškimi sistemi Windows Server 2008 in prejšnjimi različicami Microsoft je že sklenil dogovore s podjetjema Novell in Sun, program validacije pa odpira vrata tudi drugim ponudnikom in omogoča Microsoftu, da zagotavlja tehnično podporo tudi na gostovanih sistemih. Program pospeševanja virtualizacijskih rešitev pa je brezplačen vir gradiv, vodičev in orodij, ki pokrivajo vsa področja vpeljave virtualizacije v podjetjih, od zamisli, načrtovanja do izvedbe in vzdrževanja. Na voljo bodo na spletnem naslovu http://www.microsoft.com/technet/solutionaccelerators.

Več podrobnosti o različicah, vključno s predvidenimi cenami, ki se gibljejo od 28 USD za Hyper-V Server do 3.999 USD po procesorju za najzmogljivejše različice, lahko najdemo v uradnem sporočilu za javnost

http://www.microsoft.com/presspass/press/2007/nov07/11-12HyperVPR.mspx

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji