Objavljeno: 9.11.2007

Grafični procesor za znanstvene izračune

Podjetje AMD je predstavil nov izdelek z imenom FireStream 9170, ki prinaša zmogljivost sodobnih grafičnih procesorjev na področje zahtevnih znanstvenih izračunov. Za razliko od navadnih grafičnih procesorjev, na katerih temelji FireStream, tu procesne zmogljivosti niso uporabljene za izračun in prikaz grafične slike, temveč zgolj za čim hitrejšo izvedbo računskih operacij. Novost bo prišla prav znanstvenikom, ki si pri svojem delu ne morejo privoščiti dragih super računalnikov.

FireStream 9170 temelji na zmogljivih procesorjih družine Radeon, vendar je opremljen s kar 2 GB RAM, med tem ko tipične grafične kartice dosegajo tja do 512 MB RAM. Procesor vsebuje kar 660 milijonov tranzistorjev in 320 procesnih enot, s čimer dosega zmožnost izračuna tja do 500 GFLOPSOV, za kar so bili do nedavnega potrebni zelo zmogljivi računalniki s ceno več sto tisoč dolarjev. FireStream zaradi napredne 55-nm arhitekture pri delu potrebuje zelo malo energije (le okoli 150 W), ob tem pa celota stane manj kot 2.000 dolarjev. Povrh vsega je to prvi grafični procesor, ki ima na sebi vgrajeno enoto za računanje s plavajočo vejico z dvojno natančnostjo.

AMD ob kartici ponuja obsežni razvojni komplet, s katerimi je mogoče napisati programsko opremo, ki s pridom izkoristi zmožnosti izdelka. FireStrema 9170 je obenem le prvi korak v AMDjevi strategiji, po kateri naj bi v en sam procesor združili zmogljivost centralne in grafične procesne enote. AMD to razvija v okviru projekta imenovanega Fusion, rezultat razvoja pa lahko pričakujemo v letu 2009. AMD je s tem izdelkom sledil podobni iniciativi, ki jo že letos predstavil glavni tekmec, družba Nvidia.

http://www.amd.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji