Objavljeno: 5.11.2007

Google pripravlja platformo Android za telefone

Google naj bi v kratkem predstavil svojo dolgo pričakovano platformo za mobilne telefone in aplikacije, ki bo temeljila na odprti kodi, odprtih standardih, konkurirala pa naj bi sedanjim ponudnikom platform za telefone, kot so Apple, Symbian in Microsoft. Projekt z delovnim imenom "Android" menda vključuje popolno rešitev za proizvajalce mobilnih telefonov, vključno z odprtokodnim operacijskim sistemom, uporabniškim vmesnikom, posredniškim sistemom in aplikacijami, med katerimi bo tudi telefonom prilagojen brskalnik. Glavni poudarek platforme Android naj bi bila preprostejša izgradnja mobilnih aplikacij, zlasti tistih, ki uporabljajo spletne storitve. Kakšna bo povezava z obstoječim naborov spletnih programov družbe Google, bo pokazal šele čas.

Nova platforma ima še pred uradno predstavitvijo precej možnosti za uspeh. Ne samo zato, ker je avtor Google, temveč zato ker v projektu sodeluje tudi okoli 30 različnih partnerjev, med katerimi so nekateri zelo pomembni na področju mobilne telefonije in računalništva nasploh. Med imeni omenjajo Intel, Qualcomm, Broadcom, Nvidia, Sprint Nextel, T-Mobile, China Mobile, Telefonica, NTT DoCoMo, Samsung, LG Electronics, Intel, Texas Instruments, Motorola in HTC. Platforma, ki jo pripravlja Google temelji kot kaže na tehnologiji kupljeni skupaj s podjetjem Android leta 2005, za katerega ni bilo nikoli povsem jasno, kaj razvija. Najbrž bo kmalu znano.

Kljub impresivnemu naboru podjetij pa ni za pričakovati, da bodo kmalu na voljo tudi sami telefoni. Po trditvah ljudi blizu projekta bodo prvi telefoni s platformo Android na voljo sredi leta 2008. Pri tem bo Google, podobno kot Symbian, skrbel zgolj za programsko opremo, specifične implementacije, ki bodo lahko imele tudi prilagojene uporabniške vmesnike, pa bodo nudili partnerji.

http://www.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji