• Nokia vstopa v spletne storitve

    Nokia je predstavila načrte za nove spletne storitve s skupnim imenom Ovi.com, s katerimi naj bi tekmovali neposredno s priljubljenimi servisi, kot so Apple iTunes, Microsoft MSN in Live ter storitve družbe Google in Yahoo. Nokia svoj nov portal (ovi po finsko pomeni vrata) označuje kot spletna nadzorna plošča za uporabo internetnih in večpredstavnih vsebin prek osebnega računalnika ali mobilnega telefona. Prek portala Ovi.com bodo uporabniki lahko kupovali glasbo v digitalni obliki, nalagali fotografije in video posnetke, na voljo pa bodo tudi orodja za tesnejšo integracijo z drugimi spletnimi ponudniki.

    Objavljeno: 5.12.2007
  • Flash podpira HD video

    Podjetje Adobe je objavilo nov komplet popravkov za priljubljeni brezplačni predvajalnik Adobe Flash Player 9, ki prinaša med drugim podporo za video posnetke v visoki ločljivosti. Flash Player 9 Update 3 tako vključuje podporo za posnetke v zapisu H.264, enakem kot je uporabljen na nosilcih Blu-ray in HD DVD, poleg tega pa podpira tudi zvočni zapis HE-AAC, ki nudi kakovosten zvok. Novi Flash Player je dobil tudi precej boljšo podporo za stojno pospeševanje dekodiranja in predvajanja video posnetkov, ki lahko izrabi lastnosti grafičnih kartic, več procesnih jeder v sodobnih računalnikih in druga sistemska sredstva. Adobe je hkrati močno znižal ceno svojih strežnikov za predvajanje video posnetkov, s čimer ciljajo na čedalje večji interes najrazličnejših založnikov, ki želijo prek svetovnega spleta ponujati video vsebine. Zmogljivejši Adobe Flash Media Interactive Server 3 bo stal 4.500 dolarjev, za samostojne strežnike pa bo dovolj Adobe Flash Media Streaming Server 3, ki stane 1.000 dolarjev.

    Objavljeno: 5.12.2007
  • iPhone v Sloveniji! Za Zdaj.

    V nasprotju z vsemi pričakovanji je Slovenija za ZDA, Veliko Britanijo, Nemčijo in Francijo postala 5. država na svetu, kjer je preko katerega izmed mobilnih operaterjev možen nakup iPhona.

    Objavljeno: 4.12.2007
  • HP in Acer prehitevata Dell

    Tretje četrtletje je bilo na področju prodaje osebnih računalnikov in prenosnikov za podjetji Hewlett-Packard in Acer nadvse uspešno, medtem, ko je Dell kljub rasti prodaje glede na leto 2006 izgubil precejšnji tržni delež. Če je bilo še pred letom dni razmerje med glavnima tekmecema, družbama HP in Dell domala poravnano (16,5 proti 16,3% trga), se je v tretjem kvartalu 2007 razlika močno povečala. HP ima tako danes 19,2 tržni delež, medtem ko je Dell zdrsnil na skupno 14,6%, ki je zabeležil letno rast komaj 1,5%. Na področju prenosnih računalnikov je družbo Dell na drugem mestu prehitel celo Acer, ki še naprej doživlja najhitrejšo rast na področju osebnih računalnikov (68,8% letno), skupno pa je že zelo blizu tretjemu mestu, ki ga ima družba Lenovo (7,9% proti 8,1% tržnega deleža). Sodeč po podatkih družbe iSuppli je celoten trg v tretjem četrtletju zrasel za zdravih 13,8%, prodanih pa je bilo 68,1 milijonov računalnikov.

    Objavljeno: 4.12.2007
  • Fujitsu Siemens CentricStor 4.0

    Podjetje Fujitsu Siemens je predstavilo novo generacijo pomnilniških naprav CentricStor Virtual Tape Appliance (VTA) za izdelavo varnostnih kopij podatkov. Različica 4 omogoča dvojno shranjevanje podatkov, uporabnik pa lahko izbira med shranjevanjem na diskovni sistem ali na tračne enote (dual-target). Sistem zna samodejno odločati, kateri podatki naj ostanejo na diskovnem sistemu in katere preseli na počasnejši medij - tračne enote. Celoten diskovni sistem je mogoče zdaj razširiti to zmogljivosti 1 PB (1000 TB), število logičnih pogonov v enem sistemu pa so povečali iz 500 tisoč na 1,5 milijona. CentricStor tako učinkovito razbremenjuje glavne pomnilniške sisteme, obenem pa omogoča skrajšanje oken za izdelavo varnostnih kopij podatkov.

    Objavljeno: 4.12.2007
  • Najhitrejši grafični pomnilnik

    Samsung je razvil novo generacijo pomnilnikov za grafične kartice, ki je dvakrat hitrejši od dosedanjih izdelkov. Pomnilnik z oznako GDDR 5 omogoča prenos podatkov med grafičnim procesorjem in pomnilnikom s hitrostmi kar tja do 6 Gb/s, kar naj bi uporabili predvsem v naslednji generaciji igralnih konzol, po vsej verjetnosti pa tudi prihodnjih izdelkih grafičnih kartic za osebne računalnike. Prihodnja generacija grafičnih pomnilnikov bo nudila tudi precej pomnilniškega prostora na majhnem prostoru, saj bo posamezen čip lahko hranil do 512 MB podatkov.

    Objavljeno: 4.12.2007
  • Dell XPS M1530 za navdušence

    Dell je predstavil nov prenosni računalnik XPS 1530, ki nudi tanko (manj kot 2,5 cm) ohišje in zelo bogato opremo. Prenosnik ima dele ohišja iz brušenega aluminija, na voljo pa je v različnih barvah pokrovov zaslona, ki meri po diagonali 15,4 palcev. Med posebnostmi so vgrajena video kamera in bralnik prstnih odtisov. Naročiti ga je mogoče z optično enoto Blu-ray, ki ga vtaknemo v režo, večpredstavno zmogljivost pa dopolnjuje grafična kartica Nvidia GeForce 8600M GT s podporo za vmesnik DirectX 10, ki povrh vsega premore vmesnik HDMI. Vgrajene so tudi posebne tipke za priklic posebnih funkcij, kot so predvajanje glasbe, video posnetkov, dostop do koledarja in kontaktov, brez da bi morali zato vključiti prenosnik oziroma operacijski sitem Windows Vista. V ZDA se cene pričnejo s dolarskim tisočakom.

    Objavljeno: 3.12.2007
  • Microsoft Exchange 2007 SP1

    Microsoft je objavil prvi komplet popravkov za poštni strežnik Exchange 2007, ki pa v nasprotju s podobnimi kompleti drugih izdelkov proizvajalca tokat prinaša tudi številne nove razširitve in zmožnosti. Pomembna novost je funkcija Standby Continous Replication, ki omogoča replikacijo podatkov poštnega strežnika na oddaljeni strežnik, ki ni del aktivne gruče, v primeru napake pri delovanju pa lahko upravitelji razmeroma hitro vzpostavijo delujoč poštni sistem. Komplet popravkov SP1 prinaša tudi pomembne razširitve za tesno sodelovanje z novim strežnikom Office Communications Server 2007, kjer med drugim omogoča hrambo prejetih telefonskih sporočil v poštni predal . V SP1 je zdaj vključen varnostni program Forefront Security for Exchange, ki podpira več programov za iskanje virusov in nezaželene pošte. Izboljšave so tudi glede podpore za mobilne naprave, beleženja dogodkov v okviru zakonskih zahtev in zmožnosti delovanja prek spletnega brskalnika (Outlook Web Access).

    Objavljeno: 3.12.2007
  • Google vstopa v telekomunikacije

    Google je javno potrdil, da nameravajo januarja 2008 sodelovati na dražbi za dodelitev koncesije za uporabo frekvenčnega območja 700 MHz, namenjenega brezžičnim telefonskim komunikacijam v ZDA. To frekvenčno območje bo sproščeno, ko bodo februarja 2009 dosedanji uporabniki, televizijske hiše, prešle na povsem digitalno izmenjavo podatkov. Pri tem je zanimivo, da se Google zavzema za javno odprtost dostopa do frekvenčnega območja. To bo od zmagovalca in kasnejšega nosilca koncesije zahtevalo, da omogoči dostop do programske opreme in uporabo mobilnih naprav (telefonov) različnih ponudnikov.

    Objavljeno: 3.12.2007
  • KDE 4 11. januarja

    Namizno okolje KDE za Linux in druge Unixe oz. Unixu podobne operacijske sisteme je tik pred koncem razvoja četrte različice namizja, ki predstavlja enega največjih razvojnih korakov doslej.

    Objavljeno: 2.12.2007
  • Ali Apple že pripravlja virtualizacijo?

    Na dopisnem seznamu emulatorja Wine se je pojavila novica, da Mac OS X 10.5 Leopard zna naložiti in razumeti datoteke Windows Portable Executable (PE), ki jih uporabljajo programi in knjižnice za Windows.

    Objavljeno: 1.12.2007
  • Moja lokacija na Google Maps brez GPS

    Google je predstavil drugo različico programske opreme Google Maps za mobilne telefone, ki omogoča prikazovanje trenutne lokacije ne da bi za to potrebovali mobilnik s podporo GPS.

    Objavljeno: 1.12.2007
  • DZS in Si.mobil slovarje prenesla v splet in na telefone

    DZS-jevi slovarji so odslej v celoti na voljo tudi na spletu, na naslovu http://slovarji.dzs.si, vendar ne brezplačno. Za storitev dostopa do slovarjev se je potrebno naročiti, naročnina pa znaša od 2,5 evra na mesec za majhne slovarje, do 10 evrov za velike slovarje. Letna naročnina je 10, oziroma 40 evrov. V sodelovanju s Si.mobilom so slovarji na voljo tudi na mobilnem portalu Vodafone live!, kjer se naročnina plačuje po iskanem geslu, in sicer 10 centov. Mali angleško-slovenski in slovensko-angleški slovar sta na Vodafone live! na voljo brezplačno do februarja, seveda pa je potrebno za vstop na Vodafone live! plačati 10 centov. Na spletu so slovarji brezplačno na voljo v različici DEMO, ki je omejena na en teden, oziroma 200 poizvedb.

    Objavljeno: 30.11.2007
  • AT&T: iPhone 3G drugo leto

    Da namerava Apple v prihodnosti predstaviti iPhone s podporo omrežjem 3G je povsem samoumevno, vendar doslej ni bilo nobene uradne časovne opredelitve te namere. Zdaj smo jo vendarle dočakali.

    Objavljeno: 30.11.2007
  • Najstnik ogoljufal milijone

    Novozelandska policija je aretirala 18-letnega vodjo organizirane mednarodne kriminalne skupine, ki se je ukvarjala s krajo zasebnih podatkov in denarja s preko interneta.

    Objavljeno: 30.11.2007
  • Mobitel posodablja omrežje

    Največji slovenski mobilni operater Mobitel je začel svoje omrežje UMTS nadgrajevati s tehnologijama HSUPA in HSDPA z zgornjo omejitvijo prenosa k uporabniku 7.2 Mb/s.

    Objavljeno: 30.11.2007
  • Garmin pri nas

    Slovenski zastopnik za navigacijske naprave Garmin, podjetje Geoset, je na tiskovni konferenci predstavil nekaj novosti za prihodnje leto, pohvalili pa so se tudi s prodajnimi rezultati.

    Objavljeno: 29.11.2007
  • GDrive znova na obzorju

    Wall Street Journal poroča, da naj bi Google uporabnikom kmalu začel ponujati storitev za shranjevanje podatkov iz lastnih trdih diskov na Googlovih strežnikih.

    Objavljeno: 29.11.2007
  • SuSE v realnem času za podjetja

    Novell je svoji seriji izdelkov SUSE Linux Enterprise dodal po njihovih besedah še edini odprtokodni operacijski sistem za poslovno okolje, ki deluje v realnem času in je zdaj na voljo v novi različici.

    Objavljeno: 29.11.2007
  • Internet pri nas pred TV

    Podjetji iPROM in Valicon sta objavili rezultate raziskave medijske porabe različnih vrst medijev, ki sta jo izvajala v prvem tednu novembra med slovenskimi uporabniki interneta.

    Objavljeno: 29.11.2007
  • Za Francoze cenejši odklenjeni iPhone

    Danes se je po ZDA, Veliki Britaniji in Nemčiji začela prodaja iPhona tudi v Franciji, kjer je Apple ekskluzivno pogodbo sklenil s France Telecomom, ki mobilne storitve trži pod blagovno znamko Orange.

    Objavljeno: 28.11.2007
  • Blu-ray pred HD DVD

    Vojna novih standardov na področju optičnih nosilcev je v polnem teku in kot kaže je v prvih biktkah uspešnejši standard Blu-ray, saj je med prodanimi filmi v visoki ločljivosti v Evropi dosegel 73-odstotni tržni delež.

    Objavljeno: 28.11.2007
  • Asus kršil GPL

    Pred nekaj dnevi smo poročali o superlahkem Asusovem prenosniku Eee PC, ki vsebuje 7-palčni zaslon in tehta le 890 gramom, kljub temu pa omogoča dostojno opravljanje pisarniškega dela.

    Objavljeno: 27.11.2007
  • Moskva brez UMTS

    Mobilne telefonije tretje generacije v ruski prestolnici po vsej verjetnosti ne bo vsaj še nekaj let, saj ministrstvo za obrambo oz. ruska vojska potrebujeta celoten frekvenčni pas med 1,9 in 2,1 GHz.

    Objavljeno: 26.11.2007
  • Odprti kop nagrajen

    Storitev Odprti kop RTV Slovenija je na mednarodnem tekmovanju za mlade profesionalce v evropskem medijskem prostoru EuroPrix TopTalent prejela nagrado v kategoriji orodij za delo z vsebinami.

    Objavljeno: 26.11.2007
  • Prihajata Vista SP1 in XP SP3

    Microsoft je zaprtemu krogu več kot 15.000 preizkuševalcev ponudi zadnjo izdajo paketa popravkov Windows Vista Service Pack 1, kmalu zatem pa tudi Windows XP Service Pack 3.

    Objavljeno: 26.11.2007
  • Zeleni diski

    Western Digital je predstavil novo generacijo diskov s skupnim imenom GreenPower, ki porabijo skoraj 40% manj energije, kot dosedanji izdelki. Razvijalci so prihranek dosegli z uporabo štirih različnih tehnologij. IntelliPower nadzira hitrost vrtenja diska, hitrost prenosa podatkov in algoritme predpomnilnika. Cilj je ta, da se disk ne vrti vselej z najvišji hitrostjo, kar zmanjšuje porabo energije. Sistem med drugim porabi precej manj energije za zagon diska, kot pri dosedanjih izdelkih. Druga novost je tehnologija IntelliSeek, ki optimizira potovanje bralno-pisalnih glav po disku. Podatki se prebirajo in zapisujejo v rahlo drugačnem vrstnem redu, kot zahteva sam operacijski sistem. Ta novost med drugim prispeva k tišjemu delovanju in manjšim vibracijam diskov.

    Objavljeno: 25.11.2007
  • Ricoh Caplio RR770

    Ricoh ima v prodaji nov miniaturni digitalni fotoaparat z imenom Caplio RR770. Gre za model, ki stavi predvsem na enostavnost rabe, kar priča tudi podatek, da za delovanje uporablja standardne baterije AA. Caplio RR770 premore tipalo s 7,1 milijoni pik, obenem pa ima objektiv s 3x optičnim zumom. V spodnjem cenovnem razredu bo izstopal predvsem velik, 3-palčni zaslon LCD z 230.000 pikami, fotografije pa lahko shranjuje tako v vgrajeni pomnilnik velikosti 32 MB kot tudi na standardne kartice SD.

    Objavljeno: 25.11.2007
  • Infosek 2007

    Letos je bila uspešno zaključena že deveta konferenca Infosek. V Novogoriškem hotelu Perla se je zbralo skoraj 200 udeležencev iz cele Slovenije in nekaterih tujih držav , vsi pa so prišli s podobnimi nameni in željami – pridobiti čim več informacij in novega znanja s področja informacijske varnosti, ki je v Sloveniji še vedno nekoliko zapostavljena tematika.

    Objavljeno: 25.11.2007
  • MTube - najmanjši UMPC

    Skupina tajvanskih raziskovalcev, ki jo sponzorira tamkajšnja vlada, je prikazala prototip miniaturnega prenosnega računalnika MTube, ki je skladen s platformo UMPC. Računalnik meri le 8,5 x 8,5 x 2 cm in tehta komaj 150 gramov, kljub temu pa premore 2,8-palčni zaslon z ločljivostjo 640 x 480 pik predvsem pa procesor Via Technologies s taktom 1 GHz, kar je dovolj, da na njem izvajamo programe pisane za računalnike PC. Preferenčna platforma je Linux, ob skromnih dimenzijah pa je največje presenečenje predvsem vmesnik za brezžična omrežja WiMax, poleg tega pa premore tudi običajni vmesnik Wi-Fi. MTube je med drugim v celoti narejen iz sestavnih delov, ki so narejeni na Tajvanu. Eden izmed ciljev projekta je pokazati zmogljivost tajvanskih razvojnih laboratorijev, ki imajo v regiji vse večjo konkurenco, zlasti v bližnji Kitajski. Za zdaj še ni znano, ali bo MTube postal tudi množični izdelek.

    Objavljeno: 24.11.2007
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji