Novice

 • Internet Explorer 8 bo podpiral standarde

  Ena glavnih kritik Microsoftovih brskalnikov Internet Explorer je dejstvo, da ne sledijo javnim standardom za prikaz spletnih vsebin, temveč je Microsoft v svoje izdelke običajno vgrajeval lastne funkcionalnosti. To naj bi se spremenilo v naslednji veliki različici spletnega brskalnika, ki mu za zdaj pravijo Internet Explorer 8. Microsoft se je uklonil kritikom in namerava zgraditi brskalnik, ki bo v celoti spoštoval standarde, ki jih drugi brskalniki, npr. Firefox in Safari, podpirajo že vrsto let. Microsoft je nedavno prikaza eno od razvojnih različic brskalnika IE8, ki je uspešno prestal test Acid 2, s katerim običajno ocenjujejo združljivost brskalnika z različnimi standardi. Za zdaj še ni informacij, kdaj bo novi spletni brskalnik na voljo uporabnikom.

  Objavljeno: 21.12.2007več
 • Konstantna rast na slovenskem trgu storitev IT

  Slovensko tržišče storitev IT že kaže znake zrelosti in bo po pričakovanjih analitske hiše IDC v letu 2007 preseglo vrednost 290 milijonov dolarjev, kar predstavlja malo več kot 10% rast v primerjavi z letom 2006. Slovensko gospodarstvo, ki je vedno bolj odvisno od modernih tehnologij, bo vzpodbujalo rast storitev IT, prav tako pa tudi dejstvo, da privatizacija sili podjetja k posodabljanju obstoječe infrastrukture IT in poslovnih procesov. Upoštevaje še vedno trajajoče učinke vstopa Slovenije v Evropsko Unijo na razvoj področja IT pri nas je moč s precejšnjo zanesljivostjo predvideti stabilno, okoli 10-odstotno letno stopnjo rasti trga tja do leta 2011.

  Objavljeno: 20.12.2007več
 • Windows XP SP3 že na vpogled javnosti

  Microsoft je objavil javno razvojno različico novega kompleta popravkov za operacijski sistem Windows XP. Service Pack 3 (SP3) prinaša številne popravke, ki so nastali od zdaj že davno objavljenega kompleta SP2, zanimivo pa tudi nekatere pomembne novosti. Tu je denimo združljivost z novimi funkcionalnostmi prihajajočega operacijskega sistema Windows Server 2008, med temi je največja podpora za funkcijo Network Access Protection (NAP), ki omogoča v poslovnih omrežjih vpeljavo karantene za računalnike, ki ne ustrezajo varnostnim nivojem predpisanim v omrežnem okolju. V karanteni se računalniki nato posodobijo in šele nato dobijo dostop do polnega omrežja. SP3 vsebuje tudi nov sistem aktivacije operacijskega sistema. Enako kot v okoljih Windows Vista in Windows Server 2008 uporabnik zdaj lahko operacijski sistem namesti brez aktivacijskega ključa, tega pa je moč vnesti med kasnejšim procesom aktivacije izdelka. Javna razvojna različica je v bistvu že druga po vrsti, prva objavljena novembra pa je bila namenjena le ožjemu krogu preizkuševalcev. Končna različica bo objavljena predvidoma v prvi polovici leta 2008.

  Objavljeno: 20.12.2007več
 • Brezžična tehnologija s 173 Mb/s

  Podjetje Nokia Siemens Networks je opravilo javno predstavitev nove brezžične tehnologije Long Term Evolution (LTE), ki omogoča prenos podatkov s hitrostmi do 173 Mb/s. Gre za prvo javno predstavitev v urbanem okolju z več sočasnimi uporabniki, medtem ko so doslej tehnologijo prikazovali zgolj v nadzorovanem laboratorijskem okolju. Tehnologija LTE uporablja sodobne metode in pristope, kot so tehnologija OFDM (orthogonal frequency-division multiplexing) in tehnologija anten MIMO (multiple input / multiple output) za dosego visokih hitrosti prenosa in majhne latence v pasovnem območju 2,6 GHz. Podporniki tehnologije menijo, da bo LTE eden najbolj resnih kandidatov za širokopasovne brezžične povezave, ki bodo prenašale večpredstavne vsebine v realnem času, že danes pa z njo dosegajo pokritost več stotin metrov od oddajne postaje, kar je kot nalašč za pokritost v mestnih okoljih. Sedanji načrti so, da bi tehnologijo LTE ponudili v komercialne namene nekje do leta 2010.

  Objavljeno: 20.12.2007več
 • Predsedovanje in vlada "v živo"

  Na današnji novinarski konferenci je Urad vlade za komuniciranje, ki ga vodi Anže Logar, predstavil sistem za prenos video vsebin v živo ter njihovo arhiviranje. Prenos tovrstnih vsebin je že možen prek spleta, mobilnih telefonov, ter storitve Siol TV. Storitev so pripravili v sodelovanju s strateškimi partnerji (Telekom Slovenije in hčerinski družbi Mobitel in Avtenta.si, ter podjetjem Gama System).

  Objavljeno: 19.12.2007več
 • Microsoft Dynamics CRM 4.0

  Microsoft je predal v proizvodnjo novo različico rešitve za upravljanje odnosov s strankami Microsoft Dynamics CRM 4.0, ki je bila doslej znana z razvojnim imenom Titan. Nova različica bo na voljo v dveh izvedbah - kot Microsoft Dynamics CRM 4.0 za namestitve pri uporabniku ter kot storitev Microsoft Dynamics CRM Live, ki bo gostovana pri Microsoftu.

  Objavljeno: 19.12.2007več
 • Playstation 3 podpira DivX

  Sony je objavil posodobitev sistemske programske opreme za igralno konzolo Playstation 3, s katero lahko uporabniki na njej predvajajo video posnetke v zapisih DivX in VMW. Novi firmware z oznako 2.10 prinaša kar nekaj pomembnih posodobitev, med drugim tudi podporo za nosilce Blu-ray s specifikacijo Profile 1.1 in prikaz slike v sliki (picture in picture). Seveda pa je najbolj udarna novost sposobnost predvajanja video posnetkov, tako tistih iz nosilcev CD/DVD, kot hranjenih na internem disku oziroma na omrežnem disku na računalniku PC, ki je združljiv s specifikacijo DLNA. Playstation zna predvajati video posnetke v standardni in visoki ločljivosti, vendar obstaja nekaj omejitev. Sony ni vgradil podpore za starejši kodek DivX 3.11, prav tako pa je omejitev pri predvajanju posnetkov WMV z vgrajeno zaščito DRM. Poleg tega predvaja le video posnetke, ki se nahajajo v datotekah manjših od 2 GB.

  Objavljeno: 19.12.2007več
 • Actual I.T. kupuje SIMT

  Holdinška družba Istrabenz je podpisala zavezujoč dogovor o vstopu družbe SIMT v Skupino Istrabenz. Celotna transakcija je ovrednotena na 19,6 milijona evrov. Po sklenitvi ustreznih pogodbenih razmerij, najkasneje do konca aprila 2008, bo holdinška družba Actual I.T., v lasti družbe Istrabenz d.d., postala 100-odstotna lastnica družbe SIMT d.o.o. Boštjan Primec, do sedaj 100-odstotni lastnik podjetja SIMT, bo z menjavo deležev pridobil 22-odstotni delež v družbi Actual I.T.

  Objavljeno: 19.12.2007več
 • Firewire bo dosegal 3,2 Gb/s

  Organizacija 1394 Trade Association, ki bdi nad standardom priljubljenega vmesnika firewire, je najavila novo specifikacijo, ki bo omogočala kar štirikrat hitrejši prenos podatkov in to brez sprememba specifikacije kablov in vtičev. Nov različica standarda IEEE 1394b, kot je uradno ime vmesniku firewire, bo nosila dodatno oznako S3200, nudila pa bo hitrost prenosa 3,2 Gb/s, štirikrat več kot današnji Firewire 800 in osemkrat več, kot bolj razširjeni Firewire 400. V primerjavi s konkurenčnim standardom USB 2.0 poleg tega omogoča napajanje perifernih naprav prek istega kabla, med tem ko pri naprave priključene na vodilo USB pogosto rabijo ločeno napajanje (primer, zunanji diski). Vedeti pa je treba, da prihaja na trg tudi specifikacija USB 3.0, ki bo nudila hitrosti prenosa 4,8 Gb/s. Firewire S3200 bol kljub temu kot kaže prej na trgu - predvidoma naj bi IEEE standard potrdil že januarja.

  Objavljeno: 18.12.2007več
 • Prvi prenosnik s HD DVD-RW enoto

  Tik pred koncem leta 2007 je Toshiba na Japonskem začela s prodajo prvega prenosnega računalnika, ki ima vgrajen zapisovanik za nosilce HD DVD. Nova prenosnika sta pravzaprav dva: Qosmio G40 in njegov manjši brat Qosmio F40 (razlikujeta se po 17 oziroma 15,4-palčnem zaslonu LCD), med drugim pa omogočata zapisovanje na nosilce HD DVD-R in HD DVD-RW, ki jih nato lahko predvajamo v poljubnem HD DVD predvajalniku. Sicer pa gre za funkcijsko izredno bogato opremljene prenosnike, ki imajo lahko do 400 GB diskovja v samem ohišju prensnika, vgrajene sprejemnike za HDTV in zmogljive grafične pospeševalnike Nvidia GeForce 8600. Cene se gibljejo na Japonskem od 2.600 do 3.500 dolarjev. Na druge trge pridejo novi modeli nekoliko kasneje.

  Objavljeno: 18.12.2007več