Objavljeno: 25.11.2007

Infosek 2007

Letos je bila uspešno zaključena že deveta konferenca Infosek. V Novogoriškem hotelu Perla se je zbralo skoraj 200 udeležencev iz cele Slovenije in nekaterih tujih držav , vsi pa so prišli s podobnimi nameni in željami – pridobiti čim več informacij in novega znanja s področja informacijske varnosti, ki je v Sloveniji še vedno nekoliko zapostavljena tematika.

Prvi dan je bil najbolj zanimiv nastop enega najbolj znanih etičnih hekerjev v Evropi, Paula Midiana (Siemens Insight Consulting). Zanimivi so bili tudi Kjell Kalmelid (ENISA), ki je govoril o dobrih praksah zavedanja pomena informacijske varnosti v Evropi ter Saša Jušić in Leon Juranić ( Infigo Is d.o.o.), ki sta izpostavila varno uporabo elektronskega bančništva. Nadvse zanimivo prihodnost omrežne varnosti je predstavil tudi Gerhard Schmidt (Arbor Networks).

Domači strokovnjaki so razpravljali o temah, ki so aktualne za Slovenijo. Zaradi neposredne bližine bodočega predsedovanja Evropski Uniji in številnih varnostnih vprašanj povezanih s tem, so bile prav gotovo zanimive teme, ki jih je predstavil Damijan Marinšek iz Ministrstva za javno upravo. Izredno zanimanje je pritegnila tudi sekcija »High-tech crime« v sklopu katere se je Janko Šavnik (PU Ljubljana) predstavil praktične napotke, kako preprečiti računalniški kriminal; Igor Loborec (Eles d.o.o.) je podal uporabne nasvete za odpravljanje posledic ob zlorabi plačilnih kartic; Aljoša Domijan (Gambit trade d.d.) je opisal varnostno problematiko s katero se spopadajo spletne trgovine; Jožko Škrablin je izpostavil informacijsko varnostne vidike e-volitev, na okrogli mizi pa so vodje informatike največjih slovenskih podjetij in organizacij razpravljali o odgovornosti vodij informatike.

Drugi dan konference so obiskovalci imeli priložnost aktivno sodelovati na delavnicah o neprekinjenem poslovanju v okviru BS25999 in/ali psihologiji vodenja, organizirano pa je bilo tudi 2-dnevno intenzivno šolanje, kako čim bolj varno razpolagati z občutljivimi informacijami.

Infosek je znova potrdil, da so znanja iz področja informacijske varnosti dandanes nujno potrebna tako v poslovnem kot zasebnem svetu. Kakor je bilo tudi na konferenci večkrat povedano: »Informacijska varnost ni izdelek ki ga namestiš in nanj pozabiš, temveč proces, ki zahteva redno vzdrževanje«.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji