Objavljeno: 7.12.2007

Mobitelov m:stik že na voljo

Pred časom smo že pisali o novi storitvi m:stik družbe Mobitel. Danes je družba na novinarski konferenci prikazala praktično uporabo m:stika, hkrati pa so javnosti posredovali tudi cene uporabe nove storitve.

Trenutno je na voljo zgolj naročniški model uporabe storitve. Cena mesečnega nadomestila znaša 7,49 evra, pri čemer je ob vklopu storitve na obstoječi naročniški številki potrebno plačati tudi 4,99 evra. Poseben ključek USB z vgrajenim ustreznim programskim odjemalcem, ki zaenkrat deluje zgolj v operacijskih sistemih Windows 2000 in XP, pa stane 59 EUR. V bližnji prihodnosti se lahko nadejamo tudi podporo sistemu MacOS ter MS Vista. (nadgradnje programskega dela ključka potekajo samodejno). Pogoj za uporabo storitve je zgolj še računalnik z ustrezno hitro povezavo v internet, slušalke z mikrofonom pa so priložene v prodajnem kompletu.

Sistem omogoča uporabo večine storitev, znanih iz omrežij GSM/UMTS, torej govorne ter video klice, pa tudi pošiljanje SMS in MMS sporočil. Pri tem se uporabnik vedno predstavlja z enako identiteto (običajno telefonsko številko) ne glede na to, kje na svetu trenutno uporablja storitev. Vse to po ceni, ki bi jo sicer plačal za opravljeno storitev v domačem omrežju GSM/UMTS.

Ima pa sistem tudi nekaj porodnih težav in omejitev. Prvi preizkusi so namreč pokazali, da lahko naletimo na težave pri namestitvi programskega odjemalca na računalnik, ki ima omejene pravice dostopa do sredstev. To so praviloma vsi računalniki v internetnih kavarnah, pa tudi večina službenih prenosnih računalnikov, na katerih uporabniki tipično nimajo administratorskih pravic. Težavna pa je tudi sama uporaba storitve v tujih omrežjih, saj Mobitel v le-teh ne more zagotavljati brezhibnega delovanja predvsem govornih storitev.

Družba pa za bližnjo prihodnost napoveduje nove in izboljšane rešitve, ki jih bodo ponudili v sklopu storitve m:stik.

www.mobitel.si/slo/Press/Sporocilazamedije/Brskanjepokategorijah/PRESS200707december07.asp

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji