Objavljeno: 13.11.2007

Android SDK že na voljo

Google je prejšnji teden najavljeno programsko platformo Android za mobilne telefone prvič predstavil javnosti in za brezplačen prenos ponudil paket za razvijalce.

Programski paket (SDK) vsebuje vsa potrebna odprtokodna orodja za razvoj programov, ki jih bodo izdelovalci mobilnih telefonov lahko uporabili v svojih novih izdelkih v drugi polovici prihodnjega leta.

Android ponuja tako rekoč vse, kar potrebujejo razvijalci programske opreme in izdelovalci mobilnih naprav. Poleg dostopa do Googlovih lastnih iskalnikov podpira 3G, strojno pospeševanje 3D ter predvajanje videa in glasbe.

Vmesnik je primeren za naprave s klasičnimi gumbi ali na dotik občutljivimi zasloni. Na voljo je spletni brskalnik z izrisovalnikom WebKit, ki ga uporablja tudi Applov Safari, podpore vsebinam Flash pa ni.

Android je odprtokodna in brezplačna mobilna platforma, s katero se je Google srečal že leta 2005, ko je prevzel istoimensko podjetje in nadaljeval razvoj mobilnega operacijskega sistema, ki temelji na Linuxu.

V projektu Android sodeluje več kot 30 podjetij, združenih v organizacijo Open Handset Alliance, katere člani so tudi Intel, Qualcomm, Broadcom, Nvidia, Sprint Nextel, T-Mobile, China Mobile, Telefonica, NTT DoCoMo, Samsung, LG Electronics, Intel, Texas Instruments, Motorola in HTC.

http://code.google.com/android/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji