Objavljeno: 16.11.2007

Total TV – vsi programi, vsepovsod

Štirinajstega novembra je z oddajanjem programa pričel Total TV, podjetje ki oddaja kabelsko televizijo preko satelita. Vsaj tako pravijo. No, ja, če imamo lahko brezžično kabelsko televizijo (Lastovka TV), imamo lahko tudi satelitsko. V resnici gre za zelo enostavno reč – zakupili so pasovno širino na satelitu, podpisali pogodbe s slovenskimi in tujimi televizijami in sedaj prek satelita oddajajo paket programov, ki jih običajno srečamo pri kabelskih operaterjih. Da programa ne gleda kar vsak, je oddajanje zakodirano, odkodiramo pa ga lahko samo z njihovim satelitskim sprejemnikom.

Program oddajajo na satelitu Eutelsat W2, ki z močnim signalom pokriva celo Slovenijo. Koliko programov oddajajo, pravzaprav ni čisto jasno. V gradivu, ki so ga delili na novinarski konferenci, omenjajo 38 domačih in tujih programov, a poimensko naštejejo samo 24 programov v osnovnem paketu in še devet v razširjenem. Tudi na njihovi domači strani www.TotalTV.tv še ni podatka o sestavi paketov. Morda boste imeli več sreče na telefonski številki za pomoč uporabnikom. Vsekakor v nobenem paketu ni slovenske državne televizije, ki ima satelitsko oddajanje rešeno že dalj časa v samostojni režiji.

Poleg osnovnih dveh paketov, ki staneta 15,9 in 17,9 evrov na mesec, sta na voljo še razširitvena paketa HBO za 7,9 evrov in Club X (trije programi za odrasle) za 3,9 evrov mesečno. Gledate pa lahko seveda tudi vse nekodirane programe na satelitu Eutelsat W2, pa tudi na satelitih Hotbird in Astra. Zagonski stroški so sprejemljivi – 50 evrov, če že imate primerno satelitsko anteno in 80 evrov, če potrebujete tudi njo - pod pogojem da boste naročnik ostali vsaj dve leti. Če želite opremo odkupiti, stane sprejemnik 80 evrov, kompleten sistem pa 110.

S tehničnega vidika je oddajanje dobro rešeno. Povprečna pasovna širina je 4 Mb/s na program, zaradi dinamičnega prilagajanja pa programi dobijo na voljo večjo pasovno širino, kadar jo potrebujejo. Slika je lepa in ni preveč stisnjena. Teletekst na nekaterih programih že deluje, na drugih pa naj ga bi vključili v bližnji prihodnosti. Morda obstaja celo možnost, da se bo v osnovni paket pridružila tudi Televizija Slovenija. Čez čas nameravajo ponuditi sprejemnik z vgrajenim diskom, razmišljajo pa tudi že o prenosih programov visoke ločljivosti.

Total TV ponuja zanimivo rešitev za vse, ki nimajo drugega dostopa do množice televizijskih programov. V podjetju ocenjujejo, da je takih gospodinjstev približno 80.000, od katerih jih nameravajo na svojo stran pridobiti vsaj 35.000.

http://www.totaltv.tv/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji