Objavljeno: 13.11.2007

Intel s hafnijem na 45nm

Intel je nedavno predstavil družino 16 visoko zmogljivih procesorjev, ki jih odlikuje popolnoma nova, 45 nm tehnologija s tranzistorskimi vrati iz hafnija (Hf).

So-ustanovitelj Intela in avtor znamenitega Moorovega zakona je inovacijo označil za največji korak v razvoju tranzistorja v minulih 40. letih. Novi procesorji iz družin Core 2 Extreme in Xeon so hkrati tudi prvi, izdelani v novi, 45nm tehnologiji. Obe novosti omogočata 25% manjšo površino in znatne prihranke v porabi energije, kar odpira možnosti za (nezaustavljivi) pohod x64 tudi na mobilne naprave in sisteme na čipu. Po drugi strani je z novo tehnologijo Intelu uspelo na štiri-jedrni Core 2 Extreme QX9650 stlačiti kar 860 milijonov tranzistorjev, ki so šli tudi v povečan L2 predpomnilnik in v podporo 47 novim ukazom SSE4.

Ostale značilnosti novih procesorjev so še: takt med 2 in 3,4 GHz, hitrost vodila FSB 1,6 MHz, velikost predpomnilnika do 12 MB. Novi procesorji so združljivi z naborom Intel 5000, kar omogoča proizvajalcem, da nove procesorje uporabijo takoj na obstoječih sistemih.

Prvi testni sistemi so že podrli številne hitrostne rekorde, med drugim TPC-C in SPECjbb, še bolj zanimive pa so napovedane izboljšave v obstoječi programski opremi, npr. 25 do 75 % hitrejši preklop med gostovanimi virtualnimi napravami, brez kakršne koli spremembe v kodi, približno dvakrat hitrejše deljenje števil z novo metodo radix-16, znatne izboljšave zaradi SSE4 pa se pričakujejo tudi pri multimedijskih aplikacijah.

Cene novih procesorjev se za količine nad 1000 kosov začno pri 177 USD, štiri jedrni, 45 nm Core 2 Extreme QX9650 je na voljo za 999 USD, najzmogljivejši Xeon pa 1279 USD.

http://www.intel.com/technology/45nm/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji