• Kakšen podatkovni center si želite?

    Vprašanje iz naslova je za marsikoga retorično. Med odgovori seveda prednjačijo pridevniki, kot so varen, zanesljiv, varčen, cenovno dostopen, itd. Tisti, ki imajo več izkušenj s podatkovnimi centri, vedo, da lahko naštete lastnosti ponudi le profesionalni ponudnik.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 30.3.2019
  • Na kitajskih letališčih prepoznavanje obrazov že v polnem teku

    Kitajska je že pred leti začela postavljati obsežen sistem nadzora posameznikov, ki za svoje obnašanje dobijo nekakšno družbeno bonitetno oceno. Sistem, ki pokriva že več milijonov državljanov in naj bi v prihodnjih petih letih pokrival vsa večja mesta, vključuje tudi orodja za prepoznavanje obrazov. Kako natančen, avtomatičen in zaradi tega tudi srhljiv je ta sistem, je na Twitterju pokazal ameriški novinar Matthew Brennan.

    Objavljeno: 29.3.2019 05:00
  • ApplePay prihaja v Slovenijo

    Če ste tudi vi pred časom podlegli evforiji spletne banke N26 in potem na to zastonjsko aplikacijo (in pripadajočo debetno kartico Mastercard) malce pozabili, vas bo tokratna novica verjetno zanimala. No, če premorete iPhone, seveda.

    Objavljeno: 28.3.2019 09:30
  • Googlov svet modrecev za umetno inteligenco

    Google je ustvaril globalni svetovalni odbor za etična vprašanja o umetni inteligenci, avtomatizaciji in sorodnih tehnologijah. Uradno se imenuje ATEAC (Advanced Technology External Advisory Council). Sestavlja ga osem strokovnjakov z različnih področij, relevantnih za presojo. To so Alessandro Acquisti (vedenjska ekonomija in zasebnost), Bubacarr Bah (aplikativna matematika), De Kai (procesiranje jezika, glasbena tehnologija in strojno učenje), Dyan Gibbens (industrijsko inženirstvo in avtonomni sistemi), Joanna Bryson (psihologija in umetna inteligenca), Kay Coles James (javne politike), Luciano Floridi (filozofija in digitalna etika) in William Joseph Burns (zunanja politika in diplomacija). Kot vidimo, gre za pester nabor znanj, s katerimi naj bi reševal dileme, ki jih bo prinesla umetna inteligenca.

    Objavljeno: 28.3.2019 05:00
  • "Nobelova nagrada" za računalništvo utemeljiteljem nevronskih mrež

    Letošnjo Turingovo nagrado, ki v svetu računalništva in tehnologije šteje toliko kot Nobelova, ker slednje za to področje pač ni, prejmejo Yann LeCun, Geoffrey Hinton in Yoshua Bengio za svoje delo na področju globokega učenja (deep learning), kar je ustvarilo pogoj za razvoj moderne umetne inteligence. Nagrada, ki jo ACM (Association for Computing Machinery) podeljuje že od leta 1966, prinaša tudi milijon dolarjev finančnega nadomestila.

    Objavljeno: 27.3.2019 20:00
  • Tekma s polnilci se razplamteva

    Večji akumulator kot imamo, več časa ga bomo polnili. To velja tako za električne avtomobile kot za pametne telefone. Razen če telefon/avtomobil podpira hitrejše polnjenje in imamo na voljo ustrezno hiter polnilec. Kot kaže, bomo polnjenje telefonov kmalu merili le še v minutah.

    Objavljeno: 27.3.2019 11:00
  • Evropski parlament podprl direktivo o avtorskih pravicah

    Evropski parlament je na današnji plenarni seji s 348 glasovi za in 274 proti podprl novo direktivo o avtorskih pravicah in enotnem digitalnem trgu, s katero želi Evropska unija modernizirati zakonodajo. Izmed slovenskih evropskih poslancev so direktivo podprli le Lozje Peterle (NSi), Franc Bogovič (SLS) in Ivo Vajgl (DeSUS). Prejšnja direktiva o avtorskih pravicah je namreč segala v leto 2001, ko pretočnih storitev in družbenih omrežij sploh še ni bilo, spletni iskalniki pa so bili še precej v povojih. Nova direktiva je politiko in javnost močno razklala, saj ji nasprotniki očitajo uničevanje interneta, podporniki pa vidijo v njej končno ureditev avtorskih pravic v dosedanji digitalni džungli.

    Objavljeno: 27.3.2019 09:00
  • Huawei P30 Pro - prvi pogled

    Huawei je danes v Parizu predstavil svoj najnovejši paradni model P30 Pro. Mi smo ga imeli v rokah že teden prej, na (pred)predstavitvi v Stockholmu.

    Objavljeno: 26.3.2019 14:30
  • Apple bi rad postal novi Netflix

    Apple, podjetje z ogromnimi količinami denarja na bančnem računu, se je na včerajšnjem dogodku prikazalo v drugačni luči – poleg tega, da bodo še naprej izdelovali »izdelke« (iPhone, iPade, Mace), se bodo resno lotili tudi medijske in celo finančne industrije.

    Objavljeno: 26.3.2019 12:00
  • Huawei P30 s »periskopskim« 5x zumom?

    Na današnjem dogodku v Parizu bodo predstavljeni novi Huawei telefoni serije P, tokrat že s številko 30. Informacije, ki jih je moč najti na internetu pravijo, da bodo tudi tokrat temeljili na strojni opremi, ki je bila predstavljena jeseni, v modelih Mate, bolj dovršeno pa bo zunanje oblikovanje in fotografski del telefona.

    Objavljeno: 26.3.2019 11:00
  • Napad na Asusovo dobavno verigo širil viruse

    Imetniki Asusovih računalnikov z nameščenim Windows so bili vsaj pet mesecev tarče organiziranega napada, v katerem so jim napadalci z vdorom v Asusove strežnike podtaknili viruse. Po prvih ocenah Kaspersky Laba in Symanteca je prizadetega vsaj pol milijona uporabnikov.

    Objavljeno: 26.3.2019 08:00
  • Planiranje v službi prodaje in nabave

    Konsolidacijski plan nabave in prodaje oziroma planiranje nabavnih količin na osnovi količinskega plana prodaje je umetnost v malem. Posebej če podjetje želi poenotiti prodajo in nabavo, ki sta vse prevečkrat ločena otoka.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 26.3.2019
  • Omrežje je hrbtenica digitalnega poslovanja

    Robert Puh, tehnični direktor podjetja HC Center, nam je pojasnil, zakaj morajo podjetja poskrbeti za zanesljiva in varna omrežja, če si želijo videti svetlo prihodnost.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 26.3.2019
  • BBC svoje podcaste umika iz Googla

    Britanski javni servis BBC se je odločil, da bo izstopil iz neuradnega sporazuma, ki ga imamo mediji z Googlom in ki pravi, da je zastonjsko deljenje naših vsebin v korist vsem. BBC meni, da je zanj bolj koristno, če uporabniki podcaste poslušajo prek njegove lastne aplikacije (ki izven Velike Britanije ni na voljo) in ne prek javnih Googlovih povezav.

    Objavljeno: 25.3.2019 13:00
  • Steam dobiva novo podobo

    Najbolj razširjena platforma za računalniške igre, Steam, bo v naslednjih mesecih dobila prenovljeno podobo. Podjetje Valve je prenovo napovedalo že kar nekaj časa nazaj, sedaj so na konferenci GDC (Game Developers Conference) pokazali novo oblikovanje.

    Objavljeno: 22.3.2019 14:00
  • YouTube predstavlja že 40% mobilnega podatkovnega prometa

    Sodeč po novi raziskavi analitskega podjetja Nielsen še naprej občutno narašča čas, ki ga preživimo na pametnih telefonih, najbolj na račun televizije. Pri tem ima največj delež YouTube, vsaj pri količini prenešenih podatkov, predstavlja že 37% mobilnega prometa. Sledi Facebook z 8,4%, blizu sta še Snapchat (8,3%) in Instagram (5,7%), klasično brskanje po spletu pa predstavlja le 4,6%. Tržnici z aplikacijami Google Play in Apple AppStore predstavljata vsaka okoli dva odstotka prometa.

    Objavljeno: 22.3.2019 13:00
  • Bizaren dvoboj med PewDiePie in T-Series vključuje tudi ransomware

    Švedski zvezdnik YouTuba PewDiePie, s pravim imenom Felix Kjellberg, ima očitno med hekerji vseh vrst precej oboževalcev in podpornikov. Lani so v internet povezani nezaščiteni tiskalniki začeli tiskati strani s pozivom k podpori PewDiePieju, sedaj pa se je pojavil celo izsiljevalski virus, ki mu želi prinesti čim več sledilcev. Čeprav je bil zamišljen kot šala, je dejansko okužil nekaj uporabnikov.

    Objavljeno: 22.3.2019 05:00
  • Facebook gesla hranil kar v berljivi obliki

    Čeprav je osnovna varnostna praksa gesla uporabnikov hraniti v zgoščenih obliki (hash), Facebook tega vse od leta 2012 za veliko svojih uporabnikov ni počel. Viri iz podjetja so danes razkrili, Facebook pa je to kasneje potrdil, da so bila številna gesla uporabnikov v bazah shranjena kar kot besedilo. Po neuradnih podatkih naj bi šlo za 200-600 milijonov gesel, medtem ko Facebook pravi, da bo moral obvestiti več sto milijonov uporabnikov.

    Objavljeno: 21.3.2019 22:00
  • Google Stadia - igranje s pomočjo oblaka

    Google je predstavil novo igričarsko storitev Stadia, s katero bomo lahko igrali igre preko Googlovega oblaka. To pomeni, da bomo lahko igrali na praktično katerikoli napravi, od računalnilkov (tudi manj zmogljivih) do igralnih konzol in pametnih telefonov, saj se bo vso procesiranje dogajalo na Googlovih strežnikih.

    Objavljeno: 21.3.2019 12:00
  • Applove prenovljene slušalke s podporo za Siri

    Apple je prenovil svoje brezžične slušalke, imenovane AirPods, po novem nas lahko tudi poslušajo in s tem zaženejo Siri neposredno preko zvočnega ukaza "Hey Siri". To je doslej delovalo na telefonih, ne pa tudi na slušalkah, kjer smo morali asistentko priklicati s tapkanjem.

    Objavljeno: 21.3.2019 09:00
  • EU oglobila Google s poldrugo milijardo evrov

    Evropska komisija je Googlu izrekla 1,49 milijarde evrov globe, ker je oviral konkurenco pri oglaševanju na spletnem iskalniku. V letih 2006-2016 je Google zlorabil svoj prevladujoč tržni položaj za spletno oglaševanje, s tem ko je v številne pogodbe s tretjimi osebami zapisal klavzule, ki so konkurenci prepovedovale oglaševanje na teh straneh.

    Objavljeno: 21.3.2019 05:00
  • Android bo v EU ponudil izbiro spletnega brskalnika

    Zgodovina se očitno ponavlja - po tem, ko je Evropska Komisija pred leti prisilila Microsoft, da nam v Windows ponudi različne spletne brskalnike, se podobno dogaja tudi Googlu. Na Androidu bomo namreč v prihodnje ob prvi namestitvi imeli možnost izbrati tako privzeti brskalnik kot privzeti spletni iskalnik.

    Objavljeno: 20.3.2019 15:00
  • Firefox prinaša kar nekaj novosti

    Mozilla je včeraj objavila splavitev Firefox različice 66, ta pa prinaša kar nekaj koristnih novosti. Največja je blokada videa in zvočnih datotek, ki se samodejno zaženejo na nekaterih spletnih straneh. Oboje bo seveda še vedno na voljo, a ga bomo sami sprožili s klikom nanj, namesto, da nas napade že ob samem obisku strani.

    Objavljeno: 20.3.2019 11:00
  • Norsk Hydro zaradi hekerskega napada z okrnjeno proizvodnjo

    Norsk Hydro je deseti največji proizvajalec aluminija na svetu in najnovejša žrtev hekerskega napada. Včeraj ponoči so neznani napadalci v omrežje uspeli vdreti in namestiti izsiljevalsko programsko opremo (ransomware), zaradi katere je večina IT sistemov v podjetju nedelujoča.

    Objavljeno: 20.3.2019 05:00
  • Addiko z bančnimi storitvami preko Viberja

    Avstrijska Addiko bank v nekaterih tujih državah že nekaj časa ponuja bančne storitve preko aplikacije Viber, sedaj pa so to predstavili tudi pri nas. Storitev imenujejo kar Chat Banking, omogoča vpogled v stanje in promet na računih, izvajanje plačil ter pregled informacij, med katerimi najdemo tudi najbližje lokacije poslovalnic in bankomatov. Ponuja pa tudi plačila peer-to-peer (P2P) med dvema Viber uporabniškima računoma.

    Objavljeno: 19.3.2019 12:00
  • MySpace izgubil 12 let vsebin

    Nekdaj najbolj priljubljeno družbeno omrežje MySpace je danes sporočil, da so izgubili fotografije, videoposnetke in glasbene posnetke, ki so jih ljudje naložili pred letom 2015. Gre za več kot 50 milijonov datotek MP3 in milijone fotografij, ki so jih ljudje nalagali v letih 2003-2015. Razlog naj bi bila neuspela migracija na nov strežnik, čemur pa številni ljudje ne verjamejo.

    Objavljeno: 19.3.2019 05:00
  • Apple prenovil iPad Air in iPad Mini

    Apple je na spletni strani predstavil dve nadgrajeni napravi, novega iPad Air in iPad Mini. Obe prinašata predvsem nekaj strojnih novosti, zunanjost pa je ostala praktično nedotaknjena.

    Objavljeno: 18.3.2019 16:00
  • Vstopni Redmi 7 s presenetljivimi specifikacijami

    Kitajski proizvajalec Xiaomi je znan po telefonih, ki ponujajo predvsem dobro razmerje med zmogljivostjo in ceno. Po novem pa bodo naprave Redmi ponujali pod samostojno znamko, te bodo zasedale vstopni del trga.

    Objavljeno: 18.3.2019 10:00
  • Spotify v EU Applu očita šikaniranje

    Ponudnik pretočnih glasbenih storitev Spotify je proti Applu vložil pritožbo pri EU, v kateri podjetju očita šikaniranje, oviranje konkurence in dušenje inovacij. Jabolko spora so pravila na App Storu, kjer Apple od prodajalcev aplikacij in storitev jemlje 30-odstotno provizijo.

    Objavljeno: 18.3.2019 05:00
  • Ultimaker S5 je najboljši 3D tiskalnik z dvojno šobo

    V zimskem izboru 2018/2019 so ocenjevalci portala All3DP Ultimaker S5 razglasili za najboljši 3D tiskalnik s sistemom dveh iztisnih šob. Navdušili so jih kakovost 3D tiska, intuitivnost in volumen tiskanja.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 18.3.2019
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji