Objavljeno: 31.1.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2017

Glasbeni čepki

Ena večjih polemik okoli novega iPhonea je bila (oziroma je še) opustitev klasičnega izhoda za slušalke. Na preizkus smo sedaj dobili še Applov uradni odgovor, brezžične slušalke, imenovane Airpods.

Ravno pred kratkim smo pri Monitorju naredili nekoliko večji preizkus slušalk Bluetooth različnih vrst, velikosti in seveda cenovnih razredov. Ponudba je res razgibana in se ves čas širi. Po Applovem zgledu se je takoj napovedalo še nekaj drugih telefonov, ki tudi nimajo klasičnega izhoda za slušalke, temveč dobimo ob napravi slušalke za vmesnik Lightning (Apple) ali USB-C (Motorola, bojda v kratkem tudi Samsung). Seveda pa je tudi tam bolj mišljeno, da uporabljamo brezžični vmesnik Bluetooth.

Pri Applu so že ob napovedi iPhone 7 predstavili oziroma napovedali še brezžične slušalke, imenovane AirPods. Te so (bojda zaradi težav pri natančnosti proizvodnje) zamujale nekaj mesecev. No, po zamudi so v zadnjih nekaj tednih le na voljo v ZDA, v zadnjih dneh pa so prišle tudi k nam.

Prvo, ob kar se bo vsak potencialni uporabnik spotaknil, bo njihova razmeroma visoka cena. 189 evrov odšteti za slušalke za v uho je kar veliko. Na nedavnem preizkusu brezžičnih slušalk smo sicer imeli štiri dražje, od tega ene za v ušesa, druge pa za okoli ušes. To bo vsekakor prvi kamen spotike. Cena čez lužo je sicer malenkost nižja, a ne pretirano (159 dolarjev, a to je brez davka).

Slušalke so sicer na videz in po oblikovanju enake kot žične, ki jih poznamo že nekaj let. K iPhone 7 so priložene take z vmesnikom Lightning. So pa brezžične malenkost težje, ker je v njih zapakirane še občutno več elektronike (in navsezadnje tudi baterija). Slušalki med seboj nič povezani, med rabo nismo opazili razhajanja med njima (sinhronizacije nista izgubile nikoli). Brez težav delujeta tudi vgrajena mikrofona, ki omogočata prostoročno telefoniranje.

Ob slušalkah dobimo prijetno majhno škatlico, ki rabi tako za hrambo in varovanje slušalk kot za polnjenje, ima tudi lastno baterijo. Še najbolj spominja na škatlice za zobne nitke. Je seveda kakovostna, slušalki se vstavita kot uliti, tam ju držijo nežni magneti, tudi zgornji pokrov se zapre ob pomoči magneta. Rešitev je res odlična, sploh to, da se slušalke v njej polnijo. Mimogrede, podobno rešitev pozna tudi že Samsung, pri svojih slušalkah Gear IconX.

Pri Applu trdijo, da slušalke zdržijo okoli 5 ur rabe med polnjenji, z našega preizkusa lahko to številko potrdimo. Samo ohišje ima baterije še za okoli 24 ur dodatnega delovanja, v petnajstih minutah se v njem slušalke napolnijo za okoli sedemdeset odstotkov. Stanje obeh se pokaže na zaslonu telefona, ko škatlico z vstavljenimi slušalkami odpremo.

Na celotnem paketu je le ena tipka – ta je na zadnji strani ohišja, namenjena je le prvemu parjenju slušalk s telefonom (to deluje res hitro in enostavno). Same slušalke nimajo nobenih tipk, edino, kar prepoznajo, je dvojni klik, ko »potapkamo« katerokoli izmed slušalk. Po privzetem to ustavi glasbo (ali karkoli že pač poslušamo) in prikliče Siri. Slednji lahko naročimo, naj zviša ali zniža glasnost. V nastavitvah lahko to obnašanje spremenimo, tako da ta dvojni klik ustavi ali začne predvajanje. Zelo koristna funkcija je ta, da se predvajanje samo ustavi, če eno izmed slušalk vzamemo iz ušesa, in spet začne, ko jo vrnemo. Pri tem lahko kljub temu ročno na telefonu še enkrat zaženemo predvajanje, torej lahko uporabljamo le eno izmed dveh slušalk (ali pa si, kot otroci v šoli, delimo slušalko še s kom).

Možnost polnjenja v ohišju je dobrodošla, enako velja za natančno oceno stanja baterije, ki ga poda iPhone.

Kakovost zvoka je dobra, a ne revolucionarna. Za naša ušesa je enaka kot pri že prej omenjenih žičnih Applovih slušalkah. To pomeni, da gre za ene boljših slušalk za v ušesa, a so žični konkurenti toliko cenejši (Applove lastne žične slušalke veljajo pri nas 39 evrov). Pri tem seveda velja, da imamo vsi malo drugačne preference glede zvoka, še pomembneje pa je to, da ima vsak nekoliko drugače oblikovana ušesa. To je pri slušalkah, ki pokrijejo ušesa, manj pomembno, pri teh, ki se vstavijo neposredno v uho, pa se zelo pozna.

Nam so bile slušalke dovolj udobne, se nam je pa tudi nekajkrat zgodilo, da je ena padla iz ušesa. Ker nista povezani z žico, kot je to običajno pri večini drugih brezžičnih slušalk, je to lahko kar zoprno. So sicer dovolj trpežne, da tak padec ne predstavlja kakšne grožnje, a bi lahko bilo to kljub vsemu zelo nadležno (denimo, da slušalko izgubimo kje na snegu ali kje v kakih ozkih špranjah avtomobila). Pri Applu se te nevarnosti sicer zavedajo in so že povedali, da je mogoče dokupiti le eno izmed obeh slušalk. Cena pri nas še ni znana, naj pa bi bila nekje okoli polovico originalnega kompleta.

Slušalke delujejo tudi z drugimi telefoni (denimo telefoni Android), pri Applovih napravah pa jih povežemo s prvo, nato se (če uporabljamo sinhronizacijo prek iCloud) ta povezava prenese tudi na druge Applove naprave (denimo na iPada, iMaca). Applov poizkus brezžičnih slušalk je res dober, edino, kar jim lahko očitamo, je visoka cena.

Apple AirPods

Slušalke Bluetooth

Izdeluje: www.apple.com

Prodaja: www.epl.si

Cena: 189 EUR.

Za: Enostavnost delovanja, polnjenje v ohišju, sinhronizacija profila prek iCloud.

Proti: Cena, omejitve pri upravljanju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji