Oglasno sporočilo
Objavljeno: 30.3.2019

Kakšen podatkovni center si želite?

Vprašanje iz naslova je za marsikoga retorično. Med odgovori seveda prednjačijo pridevniki, kot so varen, zanesljiv, varčen, cenovno dostopen, itd. Tisti, ki imajo več izkušenj s podatkovnimi centri, vedo, da lahko naštete lastnosti ponudi le profesionalni ponudnik.

Vedno več podjetij, tudi tistih z izjemno visokimi potrebami glede računalniških zmogljivosti, se odloča za najem storitev podatkovnih centrov. Prednosti najema pred lastno postavitvijo so očitne: v primeru izgradnje lastne infrastrukture je že začetna investicija za podjetje velik zalogaj (beri: strošek), saj mora urediti tako primeren prostor kot tudi nabaviti sistemsko infrastrukturo. Z najemom podatkovnega centra tovrstna začetna naložba odpade. Kdor želi postaviti moderen podatkovni center, se hitro sooči z vrsto stroškov. Čeprav so letni stroški vzdrževanja lastne infrastrukture podobni kot stroški najema, pa zaradi visoke začetne investicije ni možno dosegati prihrankov. Če upoštevate še vse varnostne, skladnostne in vzdrževalne vidike, lahko hitro ugotovite, da lastna postavitev podatkovnega centra za večino podjetij ni prav logična.

Kje najeti podatkovni center?

Pri specializiranem ponudniku. V Sloveniji je več ponudnikov storitev podatkovnega centra, največji med njimi pa je, za marsikoga presenetljivo, Pošta Slovenije. Ta v svojih podatkovnih centrih PosIta s podvojeno pripadajočo informacijsko infrastrukturo nudi več kot 800 kvadratnih metrov prostora za strežnike in telekomunikacijsko opremo, pri čemer lahko podjetje najame sistemsko omaro ali le del sistemske omare oziroma se odloči za zakup zmogljivosti. Podatkovni center odlikuje izjemno visoka varnost podatkov in fizično varovanje v režimu 24/7, njegovo dosegljivost pa dokazuje certifikat Tier III. Ta med drugim zahteva 99,982-odstotno letno razpoložljivost sistema, oziroma povedano drugače – do 1,6 ure morebitnih motenj na leto. Za večino strank to pomeni, da jim tak center omogoča zanesljivo infrastrukturo za neprekinjeno poslovanje. Podatkovni centri PosIta premorejo tudi certifikat ISO/IEC 27001:2013, ki zagotavlja, da podjetje sistematično preverja varnostna tveganja, grožnje, ranljivosti in druge vplive. Prav tako zahteva, da so zasnovani in implementirani varnostni in nadzorni ukrepi in druge oblike ravnanja s tveganji.

»V podatkovne centre PosiTe smo vgradili najboljše komponente, ki zagotavljajo, da bo sistem optimalno hlajen in bo imel stabilne in hitre komunikacije ter napajanje brez prekinitev,« so nam zaupali na Pošti Slovenije.

Podatke hranite »doma«

Eden najbolj pomembnih vidikov zakonske skladnosti določa, da občutljivi podatki slovenskih podjetij in državljanov ostanejo v Sloveniji. Z najemom podatkovnega centra podjetje enostavno izpolni tudi zahteve, kot je npr. ta, da so podatki oddaljeni vsaj 60 kilometrov od sedeža podjetja. Pošta Slovenije strankam omogoča, da so njihovi podatki varno shranjeni na do treh resnično varnih lokacijah – dveh v Mariboru in eni v Ljubljani, kjer so varni tudi pred potresom, poplavo ali požarom.

V podatkovnih centrih PosIta lahko izbirate med naslednjimi storitvami:

  • najem celotnega sistemskega prostora,
  • najem oddelka v sistemskem prostoru,
  • najem sistemske omare,
  • najem delov sistemskih omar ter
  • najem sistemskih kapacitet.

Podatkovni center v kontejnerju!

Svojevrstna novost na trgu pa je možnost najem kontejnerskega podatkovnega centra. Gre za t. i. mobilni sistemski prostor, ki je izdelan kot zaključena celota in je sestavljen po željah naročnika – tako z vidika napajanja kot zmogljivosti. Podjetje ga le pripelje na lokacijo in priklopi v električno omrežje ter poveže z internetom.

Več informacij o podatkovnih centrih in z njimi povezanih storitvah PosIta najdete na spletni strani https://www.posita.si/podatkovni-center.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji