Objavljeno: 26.3.2019 14:30

Huawei P30 Pro - prvi pogled

Huawei je danes v Parizu predstavil svoj najnovejši paradni model P30 Pro. Mi smo ga imeli v rokah že teden prej, na (pred)predstavitvi v Stockholmu.

Pametni telefoni so danes vsi po vrsti »pametni«, le da so eni hitrejši, drugi počasnejši, eni imajo boljše zaslone, drugi slabše, eni imajo večje baterije, drugi manjše. In seveda, eni imajo vgrajen boljši, drugi pa slabši »fotoaparat«, oz. tipalo/objektiv/programsko opremo, ki izdeluje fotografije in video posnetke.

Huaweiev fokus na fotografski del telefonov, tudi z mamljivo nalepko Leica, sprva morda ni bil videti tako zelo smiseln, kot je danes, ko je jasno, da je ravno to tisto, kar k nakupu privlači največji delež uporabnikov. Telefon imamo vedno pri sebi in za 99% uporabnikov je danes prav telefon tisti, ki je nadomestil klasične fotoaparate; to je tista naprava, ki nam izdeluje spomine in ravno po fotografijah si bomo to napravo še kako zapomnili.

Po kar nekaj letih od tega, ko je bil Huawei pač le še eden od kitajskih proizvajalcev, je na fotografskem področju eden tistih, ki premika meje. Lansko jesen so denimo predstavili model Mate 20 Pro, ki je imel vgrajen širokokotni objektiv. Ideja in odločitev, ki še kako pride prav vsem nam turistom, ki si želimo v fotografijo zajeti kar najširši pogled na znamenitost, stavbo ali razgled. Kmalu za tem je podoben (še širši) objektiv predstavil Samsung v modelu Galaxy A9, pred nekaj tedni so ga prikazali tudi v paradnem modelu Galaxy S10. Podobno velja za zum (optično približevanje), ki ga lanski Mate 20 Pro zmore trikratno, najnovejši Samsungi pa še vedno le dvakratno.

 

Fotografski P30 Pro

Huawei P30 Pro prej omenjene fotografske zmogljivosti modela Mate 20 Pro nadgrajuje s kar 5x optičnim zumom in večjo občutljivostjo tipal, ki omogočajo izdelavo fotografij tudi v precejšnjem mraku.

5x optični zum zahteva premikanje leč, ki presega debelino telefona, zato je premik teh izveden vodoravno, v površini telefona - svetloba prek leč potuje pravokotno, prek prizme, t.i. »periskopsko«. V praksi lahko potrdimo, da 5x približevanje lepo deluje, le mirno roko moramo imeti (še bolje pa stojalo). V kombinaciji optike s programskimi algoritmi aplikacija omogoča do 50x zum, vendar je rezultat seveda meglen in neoster. Sliši se pa lepo. V resnici je vprašanje le, koliko povprečni uporabniki približevanje (zum) sploh uporabljajo. Toda – »od viška ne boli glava«, kot se reče. Ta »teleskopski« del fotoaparata ima sicer ločljivost 8 megapik, glavno tipalo pa je ločljivosti 40 megapik, ki jih programska oprema na koncu sestavi v 10 megapikne izdelke (če tega v nastavitvah ne spremenimo).  Pohvalno je, da optična stabilizacija deluje tudi med snemanjem videa in to tudi med petkratnim optičnim približanjem.

50-kratni zum se sliši impresivno in rezultat ni slab, seveda pa bo vedno vsaj malce meglen in neoster.

Bolj zanimivo je fotografiranje v slabših svetlobnih pogojih. S pomočjo algoritmov se Huawei tu dobro odreže že zadnjih nekaj let. Res je sicer, da je končni izdelek profesionalnemu fotografu videti neuporaben (saj je ob približanju videti kot ekspresionistična slika), vendar bo povprečni uporabnik znal ceniti svetlobo, ki jo telefon zna pričarati, tudi ko je (skorajda) ni.

Enako, oz. še veliko bolj to velja tudi za model P30 Pro, kjer v igri niso le algoritmi. Pri Huaweiu pravijo, da je ključ v novem tipalu, ki ima namesto bralnih celic zelene barve vgrajene bralnike rumene. Iz izmikajočih odgovorov je bilo razbrati, da gre najverjetneje za Sonyevo tipalo, kar pomeni, da ga bo kmalu imel vgrajenega še kdo izmed konkurence.

V testni zatemnjeni sobi, ki so nam jo za preizkus dali pri Huaweiu, je P30 Pro dejansko izdelal fotografije, ki svetlobno presenetijo. Tudi primerjava z najnovejšim Samsung Galaxy S10+ je pokazala, da so izdelki veliko bolj svetli, vidni so bili tudi elementi, ki jih je Samsung komajda zaznal (več o tem si lahko pogledate v spodnjih fotografijah). Dodatno omenimo še Huaweiev način fotografiranja Night Mode, ki zna z ekspozicijo okoli pet sekund pričarati še več svetlobe, vendar hkrati tudi več programskih »packarij« in neostrin. Pri Samsungu lahko podobno opravimo v načinu Pro, če ročno nastavimo dolgo ekspozicijo. Pri obeh pa je seveda nujno imeti stojalo, saj je pet sekund preveč, da roke vmes ne bi nekajkrat stresli...

Na zadnji strani je sicer vgrajen še en objektiv, poimenovan TOF, ki je namenjen merjenju globine. V praksi telefon z njim po želji izdela neostro ozadje (t.i efekt Bokeh), v uporabi pa je/bo tudi pri morebitnih aplikacijah nadgrajene resničnosti (AR).

Hišica v temni sobi, kot jo vidi Huawei P30 Pro.

Hišica v temni sobi, kot jo vidi Samsung Galaxy S10+..

 

Še bolj temne rožice - Huawei P30 Pro.

Še bolj temne rožice - Samsung Galaxy S10+.

Huaweiev "Night Mode", 5 sekunda ekspozicija temnih rožic, iz roke. Če jo povečamo, je "ekspresionistična", vendar hkrati zanimiva.

Kaj pa ostala strojna oprema?

Fotografijo smo obdelali, je novosti še kaj? Niti ne, saj se pri Huaweiu že nekaj let držijo nepisanega pravila, da »pomladni« modeli serije P strojno večinoma sledijo jesenskim modelom Mate.

Vgrajen je torej procesor Kirin 980, ki je glede na merilne programe sicer zelo hiter (Geekbench 4 – 3421/10302), vendar niti približno ne tako, kot v evropski Galaxy S10 vgrajeni Exynos (4493/10520). 8 GB pomnilnika bo dovolj tudi, ko bodo čez nekaj let aplikacije zrasle prek vseh meja, najmanj 128 GB shrambe pa bo tudi zadostovalo za kar nekaj časa. Če le ne boste na telefonu s seboj nosili lokalnih kopij torrentanih filmov. V praksi lahko rečemo, da je telefon izredno hiter, delovanje tekoče, odpiranje programov trenutno, preklop med njimi pa tudi. Na tem področju razlik med najmočnejšimi konkurenti pač ni opaziti, pa naj merilni programi rečejo karkoli.

Bralnik prstnih odtisov je tudi tokrat (kot pri modelu Mate 20 Pro) vgrajen pod zaslon in je optičnega tipa (Galaxy S10 ima ultrazvočnega). Deluje hitro, vendar po občutku malce počasneje od ultrazvočnega.

Oblikovanje je tudi tokrat vrhunsko, še posebej so zanimive barvne kombinacije na zadnji strani, čeprav je verjetno vsakemu jasno, da bo telefon za 1000+ evrov kaj kmalu končal v (navadno) neatraktivni, vendar učinkoviti gumijasti ali plastični zaščiti. Če pa ne bo, bo zadnja stran hitro polna mastnih prstnih odtisov.

Ne moremo mimo 6,47-palčnega zaobljenega zaslona AMOLED (Huawei uradno noče povedati, kdo ga izdeluje, toda mi bi stavili na Samsung), ki pokriva skoraj celo sprednjo stran. Ločljivost ima 2340×1080 pik, kar je sicer manj kot korejska konkurenca, vendar tega v praksi ne bo opazil nihče. Razlog v nižji ločljivosti je po Huaweievih besedah v večji varčnosti. Glede na to, da ima telefon vgrajen akumulator zmogljivosti 4200 mAh (kot jesenski Mate 20 Pro), bo avtonomija telefona gotovo velika, čeprav tega nismo mogli preizkusiti (v rokah smo ga imeli le dve uri).

Zaslon je po novem uporabljen tudi kot nekakšna membrana zvočnika. Predvajanje glasbe, ki je bilo pri Mate 20 Pro zelo slabo, je pri novincu precej boljše. Še vedno pa ne tako dobro, kot ga zmorejo telefoni z dvema zvočnikoma (med njimi je tudi konkurenčni Samsung Galaxy S10+).

In za konec – omenimo, da ima telefon poleg zelo hitrega polnjenja preko kabla po novem vgrajeno tudi hitrejše brezžično polnjenje. Tega ima tudi novi Samsung Galaxy S10+, kolikšna je razlika med njima, pa še ne vemo.

 

Toda – obstaja tudi programska oprema, mar ne?

Da, kot vedno, se bomo tudi tokrat spotaknili ob iz Huaweieve strani tako opevano preobleko EMUI. Ni več tako »načičkana« in Applovska kot nekoč, pa vendar, treba se je je navaditi. Predvsem pa je smiselno ignorirati množico dodatnih programčkov, ki so nameščeni (in se v določeni meri podvajajo z Googlovimi). Četudi jih na kitajskem očitno še vedno štejejo kot nekakšen bonus.

Cene?

Takole pravijo:

"Pametna telefona Huawei P30 in Huawei P30 Pro bosta v Sloveniji na voljo od 27. marca dalje. Huawei P30 bo na voljo v različici s 6 GB delovnega pomnilnika in 128 GB notranjega pomnilnika, Huawei P30 Pro pa v različici s 6 GB in 128 GB notranjega pomnilnika ter v različici z 8 GB delovnega pomnilnika in 256 GB notranjega pomnilnika. Cena Huawei P30 bo v prosti prodaji znašala 699,99 evra, cena Huawei P30 Pro pa 899,99 oziroma 999,99 evra."

---------

Testne fotografije v originalni velikosti in kakovosti si lahko snamete tukaj.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji