Objavljeno: 29.3.2019 05:00

Na kitajskih letališčih prepoznavanje obrazov že v polnem teku

Kitajska je že pred leti začela postavljati obsežen sistem nadzora posameznikov, ki za svoje obnašanje dobijo nekakšno družbeno bonitetno oceno. Sistem, ki pokriva že več milijonov državljanov in naj bi v prihodnjih petih letih pokrival vsa večja mesta, vključuje tudi orodja za prepoznavanje obrazov. Kako natančen, avtomatičen in zaradi tega tudi srhljiv je ta sistem, je na Twitterju pokazal ameriški novinar Matthew Brennan.

Posnel je, kako sistem deluje na letališču. Ne da bi kamorkoli karkoli vnesel, je sistem po zgolj nekajsekundnem skeniranju njegovega obraza pravilno identificiral, kdo stoji pred terminalom, in prikazal njegovo potovanje. Odzivi bralcev so bili osuplost in ogorčenost, kako napreden je kitajski sistem in kaj vse to pomeni za svoboščine. A napak bi bilo misliti, da je tovrstni futurizem omejen na Kitajsko.

Morda niste vedeli, saj tudi številni Američani ne vedo, ampak prepoznavanje obrazov je že prispelo na nekatera ameriška letališča. Oddelek za domovinsko varnost (DHS) že od leta 2016 preizkuša prepoznavanje obrazov na nekaterih letališčih. Do leta 2021 naj bi ga dobilo 20 največjih ameriških letališč. Tudi prevozniki ga začenjajo uporabljati. Delta je sporočila, da v Minneapolisu preizkuša prijavo na let (check-in), ki bo potekala z biometričnimi potnimi listi in prepoznavanjem obraza.

Na Kitajskem pa družbena bonitetna ocena postavlja omejitve, kaj si posamezniki lahko privoščijo. Kdor krši kitajske zakone, mu prepovedo nakupe letalskih vozovnic, vožnjo s hitrimi vlaki, otrokom lahko preprečijo vpis na najboljše šole itd. Sistem že deluje, saj so lani 23 milijonom ljudi odrekli potovanje z letali ali hitrimi vlaki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji