Novice

 • Okna zopet malce izgubila

  Microsoftov svetovno znani računalniški operacijski sistem Windows še vedno dominira računalnike širom sveta. Po zadnji spletni raziskavi podjetja Net Applications njegov delež trenutno znaša 92,2 odstotka, vendar odgovorne v Redmondu bolj skrbi podatek, da je omenjena številka kar 8 izmed 12 mesecev preteklega leta nazadovala.

  Objavljeno: 5.1.2010več
 • 67 GB modrožarkovni ploščki na vidiku

  Podjetji Panasonic in Sony sta objavili novico o skupnem razvoju tehnologije, ki bo kapaciteto blu-ray ploščkov povečala za tretjino. Napredna laserska tehnologija prepoznave medija i-MLSE (Maximum Likelihood Sequence Estimation) bo tako dognala njegovo kakovost in ob ustreznih predpostavkah omogočila gostejši zapis podatkov.

  Objavljeno: 5.1.2010več
 • ATI Radeon 5570 v divjini

  Sejem zabavne elektronike CES, ki velja za največji tovrstni dogodek onkraj luže, je tik pred vrati, nekaj manj skrbno varovanih novosti pa je proizvajalcem že ušlo. Pri AMD/ATI-ju bodo tako očitno pokazali nekaj novih Radeonov, eden izmed njih bo cenovno ugodni model Radeon 5570.

  Objavljeno: 4.1.2010več
 • Na otoku prodali več iger kot filmov

  Sodeč po rezultatih analitskega podjetja GFK, imajo prebivalci Velike Britanije bistveno raje video igre kot filme. V zadnjih 12 mesecih so namreč prve založnikom prinesle kar 2,8 milijarde ameriških dolarjev prihodkov ...

  Objavljeno: 4.1.2010več
 • Avatar že prislužil milijardo ameriških dolarjev

  Epska zgodba v enem najboljših 3D-filmov doslej očitno pred velike zaslone vneto vabi gledalce po vsem svetu. Film je v manj kot treh tednih predvajanja že prislužil milijardo dolarjev in dokazal, da gre za še eno mojstrovino režiserja Jamesa Camerona.

  Objavljeno: 4.1.2010več
 • Spor med družbama Nokia in Apple se zaostruje

  Nokia je malo pred novim letom precej zaostrila spor glede domnevnega kršenja patentnih pravic s strani podjetja Apple. V ta namen je na ameriško komisijo za mednarodno trgovino (ITC) naslovila uradno pritožbo, v kateri družbi Apple očitajo, da kršijo patentne pravice Nokie v domala vseh svojih izdelkih, torej mobilnih telefonih, večpredstavnih predvajalnikih in računalnikih. Analitiki menijo, da je korak za Nokio sicer tvegan, vendar lahko družbi dolgoročno koristi.

  Objavljeno: 3.1.2010več
 • HDBaseT za povezovanje v visoki ločljivosti

  Obeta se nam nov standard za prenos večpredstavnih vsebin v visoki ločljivosti in internetnih podatkov med številnimi napravami, ki jih srečamo v domačem okolju. LG, Samsung, Sony Pictures in Valens Semiconductors so tako ustanovili združenje Alliance HDBaseT, ki pripravlja specifikacijo za prenos različnih informacij v digitalni obliki prek obstoječih omrežnih kablov UTP (Cat5e/6), pri čemer naj bi omogočali precej večje hitrosti prenosa podatkov, kot pri današnjih omrežnih tehnologijah.

  Objavljeno: 2.1.2010več
 • Združenja potrošnikov proti Googlovemu prevzemu AdMoba

  Google očitno prihaja v novo obdobje, ko se javnost vse bolj zaveda moči podjetja in ima zato pomisleke glede vrtoglave rasti ter prevzemanja manjših družb. Dve izmed največjih ameriških združenj potrošnikov, Consumer Watchdog in Center for Digital Democracy, sta tako konec decembra uradno zaprosili ameriško zvezno trgovinsko komisijo (FTC), da prepreči 750 milijonov dolarjev vreden prevzem specialista za mobilno oglaševanje AdMob s strani korporacije Google.

  Objavljeno: 2.1.2010več
 • Rekordna prodaja prek spleta

  Raziskava podjetja ComScore je pokazala, da je bil v nasprotju s pričakovanji in kljub prisotnosti recesije, v prednovoletnem obdobju v ZDA dosežen nov rekord v prodaji prek spleta. V času med 1. novembrom in 24. decembrom so v ZDA tako prek spletnih trgovin prodali za več kot 27 milijard dolarjev izdelkov, kar je dobrih 5% več kot v lanskem letu, kjer so po dolgih letih rasti zabeležili 3% padec prodaje. Zelo dober rezultat pripisujejo različnim dejavnikom, med drugim so pomembno vlogo odigrali številni snežni meteži v tem obdobju, ki so potrošnike odvrnili od obiska običajnih trgovin.

  Objavljeno: 1.1.2010več
 • 11,4% padec prodaj čipov v 2009

  Čeprav je bilo v zadnjem četrtletju moč zaznati ponovno rast, na nekaterih segmentih celo nove rekorde, sta gospodarska kriza in predvsem previdnost potrošnikov prispevala k občutnem padcu prodaje elektronskih vezij za kar 11,4% v celotnem letu 2009. Obseg prodaje je zatorej znašal 226 milijard dolarjev, 29 milijard manj kot v celotnem letu 2008. Padec je šele šesti v 25 letih od kar statistike spremljajo prodajo tovrstnih izdelkov. Kljub vsemu je bilanca celotnega leta še kar optimistična, saj je v začetku leta bilo videti še bistveno hujše s prvim četrtletjem, kjer se je prodaja zmanjšala kar za 30%.

  Objavljeno: 1.1.2010več