• Terabajtni SSD-disk

    Diski SSD se počasi začenjajo uveljavljati, pri tem pa jim zaenkrat največjo oviro predstavlja predvsem kapaciteta, pa tudi razmerje med zmogljivostmi in ceno trenutno še ni v njihov prid. Slednje se tudi s predstavitvijo daleč najzmogljivejšega modela, terabajtnega pureSilicon Nitro ne bo popravilo, zato pa se vsaj nad kapaciteto ne gre zmrdovati.

    Objavljeno: 13.1.2009
  • NETGEAR z novim naprednim usmerjevalnikom

    O izdelkih s sejma CES bomo očitno lahko poročali še vsaj kak dan, saj je novosti precej. Ena izmed bolj obleganih je tudi NETGEAR-ov novi usmerjevalnik RangeMax Dual Band Wireless-N Gigabit Router s tovarniško oznako WNDR3700, ki je prejel tudi priznanje za najboljšo inovacijo v kategoriji domačih omrežij. V njem omrežne naloge opravlja kar 680 MHz procesor MIPS ...

    Objavljeno: 13.1.2009
  • Canon: 50 let zrcalno-refleksnih fotoaparatov

    Canon je objavil, da bo letošnje leto zaznamovala 50. obletnica Canonovih enookih zrcalno-refleksnih fotoaparatov (SLR). Canon proizvaja in prodaja zrcalno-refleksne fotoaparate od maja 1959, ko je na trg poslal aparat Canon Flex. Do danes je bilo prodanih več kot 50 milijonov Canon SLR-aparatov po vsem svetu.

    Objavljeno: 13.1.2009
  • Radeon HD 4900 na poti?

    Nvidia trenutno uživa v zanimanju, ki obdaja njeni sveži grafični kartici GeForce GTX 285 in GeForce GTX 295, čeprav le-ti zmogljivostno nista prinesli velikanskega skoka, ki so ga pričakovali uporabniki. Iz neuradnih virov je zato že pricurljala novica, da tudi AMD pripravlja svoj odgovor, grafični čip RV790, ki bo izdelan v 40 nm tehnologiji izdelave ...

    Objavljeno: 12.1.2009
  • Brskanje po spletu onesnažuje

    Dr. Alex Wissner-Gross, eden izmed profesorjev na harvardski univerzi, je prestavil svoja odkritja o onesnaževanju okolice, ki je posledica deskanja po spletu. V svojih predvidevanjih ugotavlja, da vsaka sekunda ogleda povprečne spletne strani v ozračje sprosti okoli 0,02 grama ogljikovega dioksida, naprednejše spletne strani z zahtevnejšimi video vsebinami pa naj bi to vrednost celo podeseterile.

    Objavljeno: 12.1.2009
  • Dell Adamo izziva Apple MacBook Air

    Dell je na sejmu CES prvič javno prikazal nov ultra tanek prenosnik Adamo 13, s katerim bodo tekmovali predvsem modelu Apple MacBook Air. Čeprav je bil prenosnik javno prikazan, pri Dellu za zdaj molčijo o skoraj vseh drugih tehničnih podrobnostih, saj bi izdelek na voljo šele proti koncu četrtletja. Skladno z imenovanjem nekaterih drugih modelov iz zadnjega obdobja ni težko uganiti, da ima prenosnik 13-palčni zaslon, torej je večji od običajnih netbookov. Pričakujemo lahko popoln prenosnik z obilico pomnilnika in najbrž velikimi diski SSD. Adamo naj bi postala v bodoče tudi nova Dellova tržna znamka za luksuzne modele, tako da lahko pričakujemo še druge modele.

    Objavljeno: 11.1.2009
  • 3D video za domačo rabo

    Med najbolj vročimi temami na letošnjem sejmu CES je bil tudi prikaz video posnetkov v treh dimenzijah. Poleg tega, da je so na 3D tehniko posegli proizvajalci zabavne elektronike (televizorji, predvajalniki Blu-ray), uspeh na tem področju iščejo tudi manjši ponudniki. Britanska družba PDT je tako predstavil zanimivo oblikovano spletno kamero Minoru 3D, ki ima vgrajena dva objektiva in zna video posnetke shraniti v stereoskopski obliki. Posnetke lahko nato pregledujemo s posebnimi polarizacijskimi očali.

    Objavljeno: 11.1.2009
  • Kartice SD do 2 TB

    Organizacija SD Association, ki bdi nad standardi za pomnilniške kartice, je sprejela vodilo za novo generacijo kartic imenovano SDXC (eXtended Capacity), ki bo bistveno povečala tehnične zmogljivosti bodočih izdelkov. Standard SDXC bo tako omogočal izdelavo kartic do skupne zmogljivosti kar 2 terabyta, ob tem pa naj bi se tudi drastično povečala hitrost prenosa podatkov - do 104 MB/s.

    Objavljeno: 10.1.2009
  • Nova generacija HDMI

    Vmesnik HDMI, ki je v uporabi za priključitev sodobnih elektronskih naprava na ploske televizorje, bo v prvi polovici 2009 doživel temeljit nadgradnjo. Nova specifikacija ima predvsem ambicijo konsolidirati video, zvočne in prvič tudi podatkovne povezave prek enega samega kabla. Poleg video posnetkov in stereo zvoka bo v novi različici zagotovljen dvosmerni prenos prostorskega zvoka, ki bo odpravil potrebo po vmesnikih in kablih S/PDIF. Še bolj zanimiva novost je vključitev ethernet povezave prek kabla HDMI, kar bo omogočalo televizorjem dostop do večpredstavnih vsebin v lokalnem omrežju in dostop do interneta.

    Objavljeno: 10.1.2009
  • Palm stavi na Pre in WebOS

    Podjetje Palm se želi vrniti med vodilne proizvajalce mobilnih telefonov z novim modelom Palm Pre, ki temelji na novem operacijskem sistemu WebOS, doslej znanim pod delovnim imenom Nova. Palm Pre se lahko pohvali z velikim, 3,1-palčnim na dotik občutljivim zaslonom, pod njim pa se nahaja drsna alfanumerična tipkovnica, kar pomeni, da os uspeli združiti najboljše lastnosti obeh doslej najbolj priljubljenih tipov telefonov.

    Objavljeno: 9.1.2009
  • Vrata je odprl CES 2009

    V Las Vegasu je odprl vrata Consumer Electronics Show 2009, največji letni dogodek na področju zabavne elektronike in v zadnjih letih vse bolj tudi računalništva. Kot kaže, je interes javnosti in proizvajalcev za tovrstna srečanja še vedno precej velik, saj se kljub gospodarski krizi število razstavljavcev v primerjavi z lanskim letom ni zmanjšalo, zmanjšala se je le skupna površina razstavnih prostorov, kar pomeni, da večina nastopa manj razkošno kot v preteklosti.

    Objavljeno: 9.1.2009
  • Nvidia in 3D vizija

    Nvidia je na sejmu CES predstavila novo tehnologijo 3D Vision for GeForce, ki bo prinesla resnični tridimenzionalni prikaz iger, video posnetkov in fotografij na domače monitorje, televizorje in druge prikazovalne naprave. Nvidia 3D Vision je kombinacija posebnih brezžičnih očal, brezžičnega oddajnika in programske opreme, ki lahko številne igre prikaže v realističnih treh dimenzijah. Uporabljen je stereoskopski princip delovanja, kjer se posebej formirajo slika za vsako oko posebej, nova očala pa omogočajo večjo kakovost prikaza v tretji dimenziji kot dosedanji izdelki. Očala imajo celo poseben drsnik, s katerim lahko nastavimo globino obzorja. Novost ni namenjena zgolj igram, saj lahko z njimi spremljamo 3D posnetke v visoki ločljivosti in tudi ustrezne fotografije. 3D Vision for GeForce je že v prodaji.

    Objavljeno: 9.1.2009
  • Nezaželena pošta v "google slovenčini"

    Najbrž ni uporabnika interneta, ki bi se ne bi vsaj enkrat sreča z nezaželenimi sporočili, v katerih sleparji obljubljajo bajne nagrade za majhne usluge iz prav neverjetnih razlogov. Marsikdo je tovrstnega spama prejel že toliko, da ga sproti briše tako hitro in samodejno, kot odganjamo nadležne muhe z gibom roke. Ali pa to zanj počnejo bolj ali manj uspešni filtri programov za boj proti zaželeni pošti. Doslej so bila tovrstna sporočila v angleščini in jih je bilo tako zelo preprosto zaznati. Novi val, ki nas je pravkar zajel pa nas nagovarja v slovenščini. No, recimo temu slovenski jezik, saj so avtorji sporočila več kot očitno "spustli" originalni spam skozi Google Translate. Po pričakovanjih je rezultat ... pa poglejte kar sami.

    Objavljeno: 8.1.2009
  • Telefon kot zapestna ura

    Korejski velikan elektronike LG Electronics predstavlja novo izvedbo mobilnega telefona, ki ga preprosto nosimo na zapestju namesto ročne ure. Telefon LG-GD910 so prvič prikazali na sejmu CES, skoraj zagotovo pa bo na prodaj tudi na starem kontinentu. Večino vidne površine zavzema velik 1,43-palčni zaslon občutljiv na dotik, prek katerega krmilimo uporabniški vmesnik telefona. Aparat je mogoče upraljati prostoročno, saj ima vgrajen zvočnik in mikrofon, seveda pa podpira tudi slušalke bluetooth. Ker ima vgrajeno video kamero, lahko skupaj z zaslonom opravljamo video klice. Namesto težavnega prebiranja besedil na majhnem zaslonu ponuja funkcijo branja besedil, podpira pa tudi razpoznavo govora za izbor funkcij in številk. Povrh vsega podpira omrežja HSDPA za hiter dostop do internetnih informacij.

    Objavljeno: 8.1.2009
  • Izšel je DivX 7

    Podjetje DivX je objavilo povsem novo različico kodeka za video posnetke, ki je naredil revolucijo na področju internetne izmenjave video posnetkov. DivX 7 temelji na standardu za kompresijo podatkov H.264 in je še posebej optimiziran za predstavitev video posnetkov v visoki ločljivosti do 1080p. Kot doslej je DivX 7 na voljo v dveh različicah - brezplačna omogoča le predvajanje video posnetkov, med tem ko različica Pro omogoča tudi kompresijo navadnih posnetkov v nov zapis. Vgrajeni predvajalnik DivX Player omogoča predvajanje številnih priljubljenih video zapisov, med katerimi tudi priljubljeni zapis za visoko ločljivost .mkv (Matroska).

    Objavljeno: 8.1.2009
  • Eee tipkovnica!

    Asus je ob oblici novih prenosnikov in netbookov na sejmu CES poskrbel še za eno presenečenje - računalnik vgrajen tipkovnico, ki so mu dali ime Asus Eee Keyboard. Čeprav gre za prototip, pri katerem niso znane vse tehnične lastnosti, kot tudi morebitni začetek prodaje, ga odlikuje kar nekaj zanimivih lastnosti. Eeee Keyboard je mišljen kot večpredstavni računalnik, ki ga uporabljamo z hišnim televizorjem visoke ločljivosti.

    Objavljeno: 8.1.2009
  • Asus z novimi mini prenosniki Eee

    Tajvanski Asus nadaljuje z predstavitvami novih modelov uspešne družine netbookov Eee PC. V javnost so tako prišle podrobnosti o prvem hibridnem tabličnem netbooku Eee PC T91. Asusu je uspelo v ohišje debeline komaj 2,5 cm in celotne teže manj kot KG vgraditi tako na dotik občutljiv zaslon (8,9-palčni), kot tipkovnico, zaslon pa lahko uporabljamo kot pri klasičnih prenosnikih ali pa ga poveznemo čez tipkovnico. Zasnova je sicer podobna drugim malim Eeejem, kamor sodijo procesor Intel Atom Z520, zaslon je osvetljen z diodami LED, vgrajena pa sta sprejemnik GPS in na nekaterih trgih celo TV tuner.

    Objavljeno: 7.1.2009
  • AMD za netbooke

    AMD vstopa na področje mini prenosnikov z novo procesorsko platformo, ki so jo doslej razvijali pod delovnim imenom Yukon. Centralni del nove kompleta je procesor Athlon Neo, ki je namenjen malim in tankim prenosnikom, vendar pri tem nudi večjo procesno zmogljivost, kot neposredni tekmeci, denimo Intel Atom. Poleg procesorja ponujajo sistemski nabor ATI Radeon X1250, ki vsebuje tudi grafično kartico, za zahtevnejšo grafično rabo pa še dodatni GPU v obliki procesorja ATI Mobility Radeon HD 3410. Ambicija proizvajalca je ponuditi rešitev za prenosnike v cenovnem razredu okoli 700 dolarjev, kjer se nahajajo prenosniki s tipično 12-palčnimi zasloni, pri čemer naj bi bili tovrstni prenosniki povsem primerni za igre in spremljanje video posnetkov v visoki ločljivosti. Predvideni so celo prenosniki z tovrstnimi lastnostmi, kot so priključki DVI in HDMI. Na voljo je že prvi prenosnik z novo platformo - HP Pavilion dv2 Entertainment Notebook.

    Objavljeno: 7.1.2009
  • MacWorld 2009 odpira vrata

    Apple je na konferenci MacWorld po pričakovanjih predstavil številne novosti v svoji ponudbi, čeprav so te nekoliko manj "revolucionarne" kot v preteklosti. Že pred sejmom je Apple objavil da bo to tudi zadnjič, ko bo družba uradno sodelovala na sejmu MacWorld Expo, ki je sicer v organizaciji neodvisne družbe. Le nekaj dni pred sejmom je prišlo tudi do spremembe, saj otvoritveni govor tradicionalno ni opravil prvi mož družbe Apple Steve Jobs temveč podpredsednik družbe Phil Schiller, sicer odgovoren za marketing izdelkov.

    Objavljeno: 7.1.2009
  • Freescale za netbooke s ceno pod 200 dolarji

    Podjetje Freescale Semiconductor se vrača na računalniško sceno z novo arhitekturo i.MX51, s katero naj bi omogočili izdelavo relativno zmogljivih netbookov s ceno okoli ali nižjo od 200 ameriških dolarjev. Podjetje, nekoč znano kot oddelek za integrirana vezja družbe Motorola, ki je še pred nekaj leti dobavljalo procesorje PowerPC za vse računalnike Apple, skuša z novo platformo poseči na področje, ki mu tržni analitiki za prihodnja leta pripisujejo največjo rast.

    Objavljeno: 6.1.2009
  • IdeaCentre A600 - PC, TV in igralna konzola v enem

    Lenovo na sejmu CES predstavlja štiri nove prenosnike iz družine IdeaPad, pozornost javnosti pa brž kot ne najbolj pritegnil nov namizni osebni računalnik tipa "vse v enem", ki skuša združiti lastnosti osebnega računalnika, televizorja in igralne konzole. IdeaCentre A600 je namizni računalnik, ki je vgrajen v ohišje 21,5-palčnega zaslona, pri čemer se zgleduje na najbolj slavnega vzornika te vrste Appleovega iMaca. O temu priča velika skrb, ki je posvečena sami obliki računalnika, dale od dolgočasnih ohišij računalnikov PC, kot jih poznamo danes.

    Objavljeno: 6.1.2009
  • 24x zoom in HD

    Kodak je predstavil niz novih digitalnih aparatov srednjega razreda, med katerimi izstopa model Z980, ki premore kar 24-kratni optični zum. Objektiv z lečami je podpisan s strani podjetja Schneider-Kreuznach, seveda pa je vgrajen tudi ustrezen sistem za stabilizacijo slike, ki je potreben pri zelo velikih povečavah kadra. Z980 premore tipalo z 12 milijoni pik, ki omogočajo tudi zajem video posnetkov v ločljivosti HD 720p (1280 x 720 pik). Za optimalno slikanje v različnih pogojih skrbi napredni sistem Smart Capture, ki prilagaja nastavitve želenemu kadru in svetlobnim pogojem. Fotoaparat ima tudi dodaten vertikalni sprožilec in odstranljiv ročaj, kar olajša fotografiranje vertikalnih fotografij. Za tak fotoaparat se spodobi, da ima poleg vgrajene bliskavice tudi nastavek za priključitev zunanjih. Zajete posnetke hranimo na karticah SD/SDHC, Z980 pa podpira tud nove Kodakove kartice, ki vsebujejo brezžični vmesnik WiFi. Kljub vsem naštetim lastnostim je cena dokaj sprejemljiva - v ZDA bo na prodaj od Aprila za ceno 400 dolarjev.

    Objavljeno: 6.1.2009
  • Bluetooth kamera za Mace

    Podjetje Ecamm Network je predstavilo prvo spletno video kamero, ki omogoča povezavo z računalnikom prek brezžičnega vmesnika Bleutooth. Kamera z imenom BT-1 je optimizirana za uporabo z računalniki Apple Macintosh, pretežno prenosniki, ki so že v osnovi opremljeni z vmesnikom bluetooth. Video posnetke ponuja v ločljivosti 640 x 480 pik, pri čemer uporablja kodiranje s protokolom H.264. Vgrajen je tudi mikrofon za zajem zvoka. Vgrajeni akumulator omogoča do štiri ure delovanja, ponovno polnjenje pa opravimo preprosto prek vgrajenega vmesnika USB. Za delovanje potrebuje računalnik z okoljem Mac OS X 10.5 (Leopard), na voljo pa bo v prvem četrtletju za ceno 150 dolarjev.

    Objavljeno: 5.1.2009
  • Prvi prenosnik s hibridnim diskovjem

    Tajvanski MSI je kot prvi predstavil mini prenosnik, ki ima vgrajen tako pomnilniški disk SSD, kot tudi klasični magnetni disk. Kljub dvema pomnilniškima nosilcema je MSI U115 mini prenosnik oziroma netbook, saj ima 10-palčni zaslon (1024 x 600 pik) in tehta nekaj manj kot kilogram. Kombinacija obeh diskov združuje najboljše lastnosti obeh medijev, kar se odraža tudi na zmerni ceni. Primarni disk je vselej disk SSD (velikosti 8 ali 16 GB), na kateremu je naložen operacijski sistem in zagotavlja hitro delovanje ter majhno porabo energije. Podatke pa hranimo na klasičnem disku (velikosti 120 ali 160 GB), ki pa se vključi le tedaj, ko je to potrebno. Na ta način kljub razmeroma majhnemu akumulatorju eno polnjenje zadostuje približno za tipičen delovni dan. MSI U115 sicer uporablja procesor Intel Atom, premore 1 GB RAM, vgrajeno ima video kamero, premore vmesnike bluetooth in Wi-Fi. V prodajo pride v prvem četrtletju.

    Objavljeno: 5.1.2009
  • Google Android tudi za prenosnike?

    Google je sicer svoj prvi operacijski sistem pripravil za mobilne telefone, vendar nedavni poizkus dokazuje, da bi ga lahko brez težav uporabili tudi na prenosnih računalnikih, predvsem netbookih. Matthaus Krzykowski in Daniel Hartmann, sicer ustanovitelja družbe Mobile-facts, sta nedavno uspela prenesti platformo Android na dokaj standardni netbook, Asusov Eee PC 1000H, ki je tudi sicer namenjen za rabo z Linuxom. Za prenos okolja Android je bilo potrebno presenetljiv malo časa, če okoli štiri ure dela. Še bolj pa preseneča podatek, da je preneseni sistem pravilno deloval z grafično kartico, zvočnim podsistemom in brezžičnimi vmesniki prenosnika, kar nakazuje, da je Google že v osnovi Android namenil različnim napravam, le da za zdaj tega ne obešajo na veliki zvon. Za zdaj sicer ni jasno, kakšno pot bo Goolge ubral za Androidom na drugih platformah izven okolja pametnih telefonov, vendar je uspešni prenos mogoče že označiti kot začetek uporabe tudi na prenosnih računalnikih.

    Objavljeno: 5.1.2009
  • Prihaja Creative Zii

    Največji sejem zabavne elektronike na ameriških tleh (CES) se hitro bliža, skladno s tem pa raste tudi število najav in predstavitev novih izdelkov. Podjetje Creative Technology, ki širom sveta slovi po svojih zvočnih procesorjih ter prenosnih glasbenih predvajalnikih, bo predstavilo novo tehnologijo, imenovano Zii.

    Objavljeno: 4.1.2009
  • Fujitsu diskov ne bo prodal WD-ju

    Že oktobra 2008 smo slišali govorice, da bi utegnil Fujitsu svojo proizvodnjo diskov prodati podjetju WD. Za tri proizvodne obrate, ki se nahajajo na Japonskem, Filipinih ter Tajskem, bi Western Digital moral odšteti skoraj milijardo dolarjev, vendar zaradi recesije in zmanjšanega prometa to ni več realna možnost.

    Objavljeno: 4.1.2009
  • VIA Nano 3000

    V svetu procesorjev se običajno pogovarjamo le o dveh velikih proizvajalcih, vsi ostali pa le nekajkrat na leto dobijo svojo minutko. Prav to je z napovedjo novega procesorja Nano 3000 uspelo korporaciji VIA Technologies, ki očitno pripravlja še eno izjemno varčno platformo.

    Objavljeno: 3.1.2009
  • Microsoft z minus 15.000

    Da bo industrija IT ubežala globalnemu poslabšanju gospodarstva, ni bilo pričakovati. Čeprav se je sprva zdelo, da bodo IT-podjetja lažje preživela trenutno recesijo, pa brez težav ne bo šlo. To je po zadnjih napovedih, ki prihajajo iz vrst giganta iz Redmonda že jasno. Microsoft bo letos iz svojih vrst odpustil okoli 15.000 zaposlenih širom sveta.

    Objavljeno: 3.1.2009
  • Futuristični hladilnik

    Dandanašnja ponudba procesorskih hladilnikov je resnično pestra, zato je dejansko težko najti izdelek, ki izstopa. Enega takšnih, predvsem oblikovnih umotvorov, kanijo v kratkem na prodajne police postaviti pri Thermaltakeu. Vročecevni SpinQ, kot se hladilnik imenuje, je po zagotovilih proizvajalca primeren za hlajenje tudi najbolj vročih štirijedrnih procesorjev.

    Objavljeno: 2.1.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji