Objavljeno: 7.1.2009

MacWorld 2009 odpira vrata

Apple je na konferenci MacWorld po pričakovanjih predstavil številne novosti v svoji ponudbi, čeprav so te nekoliko manj "revolucionarne" kot v preteklosti. Že pred sejmom je Apple objavil da bo to tudi zadnjič, ko bo družba uradno sodelovala na sejmu MacWorld Expo, ki je sicer v organizaciji neodvisne družbe. Le nekaj dni pred sejmom je prišlo tudi do spremembe, saj otvoritveni govor tradicionalno ni opravil prvi mož družbe Apple Steve Jobs temveč podpredsednik družbe Phil Schiller, sicer odgovoren za marketing izdelkov.

Prva novost je nov najzmogljivejši prenosnik Apple MacBook Pro s 17-palčnim zaslonom in osvetlitvijo LED, ki prvič prinaša povsem novo ohišje narejeno iz enega kosa aluminija (tako imenovano Unibody ohišje), kar prinaša manjše dimenzije in večjo trdnost. Prenosnik ima tudi veliko stekleno sledilno ploščo, kot so jo dobili ostali MacBooki pred meseci, novo grafiko (Nvidia GeForce 9600 GT), hitrejše precesorje Core 2 Duo, do 8 GB RAM in izbor med klasičnimi diski (do velikosti 320 GB) oziroma diski SSD (do 256 GB). Največja novost pa je nov tip akumulatorjev, ki prenosniku zagotavlja med 7 in 8 urami neprekinjenega delovanja (odvisno od grafike). Da bi to dosegli, so pri Applu izrabili sleherni prost del v ohišju, kar pomeni da tovrstni akumulatorji ne bodo preprosto zamenljivi, podobno kot pri predvajalnikih iPod in telefonih iPhone. Zamenjava takega akumulatorja bo stala zato kar 180 dolarjev na pooblaščenem servisu. Sam prenosnik sicer v ZDA stane 2.800 dolarjev.

Druga novost je sprememba v prodajalni spletne glasbe iTunes. Apple je tu najavil, da o v bodoče povsem odstranil digitalno zaščito (DRM) iz skladb, ki jih prodaja. Ta hip je v prodajalni že osem milijonov skladb brez zaščite, pri ostalih bodo nadležni DRM ostranili do konca aprila. Druga pomembna novost je ta, da bodo založnikom omogočili prodajo gradiva po različnih cenah (med 69 in 129 centi, doslej vse po 99 centov), kar je bistvena razlika od današnje politike, kjer so vse skladbe imele enako ceno. Čeprav je to velika zmaga za uporabnike, se vmes tudi nekatere neprijetnosti. Uporabniki, ki bodo želeli iz svojih že kupljenih skladb ostraniti DRM, bodo morali doplačati 30 centov na skladbo oziroma 30% vrednosti albuma (v tako imenovan iTunes Plus zapis). Apple je med nadgradil iTunes za telefone iPhone, kjer lahko uporabniki glasbo kupujejo in prenašajo tudi prek omrežij 3G, doslej le prek Wi-FI.

Apple je na sejmu tudi predstavil novo različice programskih paketov iLife in iWork, kjer pa so novosti resnici na ljubo razmeroma skromne. iLife '09 denimo prinaša nove načine razvrščanja fotografij, ki med drugim podpira tudi geografske podatke (geotagging) iz ustrezno opremljenih fotoaparatov ali telefonov. Še manj novosti nudi nova javna različica pisarniške zbirke iWork '09, kjer so večje novosti predvsem v predstavitvenem programu Keynote. Tu je zdaj mogoče posamezne elemente predstavitve animirati, predstavitve pa je mogoče krmiliti prek iPodov in iPhonov, ki so opremljeni z zasloni občutljivimi na dotik.

http://www.macworldexpo.com

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji