• Prihajajo stranski monitorji

    Kdor misli, da je na enem monitorju premalo prostora za vse informacije, dva monitorja pa sta preveč, si bo lahko v bodoče omislil miniaturne zaslone, ki jih lahko postavimo kamorkoli, tipično pa ob obstoječi monitor. Najboljši primer je Dlink SideStage, 7-palčni monitor LCD z ločljivostjo 800 x 480 pik, ki ga na računalnik priključimo preprosto prek vmesnika USB. Povrh vsega je mogoče zaslon rotirati v vodoravni in navpični položaj, s čimer se prilagodi položaju in vsebini, ki jo želimo prikazati. Stranski monitor je mišljen predvsem za prikaz sekundarnih informacij, kot so pogovori (chat), novice RSS in druga pomožna orodja (recimo Microsoft Gadgets ali Yahoo Widgets), pri čemer so informacije vselej vidne, a ne motijo dela na primarnem monitorju.

    Objavljeno: 4.2.2009
  • Bliskovita podražitev pomnilnikov

    Cene pomnilnikov so na svetovnih trgih v začetku februarja drastično poskočile, po tem ko je nemški proizvajalec Qimonda objavil novico o stečaju. V enem samem dnevu se je cena pomnilnikov DRAM tako povečala za skoraj 28%, podražili pa so se tudi pomnilniki Flash in sicer za okoli 5%. Analitiki menijo, da bodo cene v naslednjem obdobju še dvignile, dokler ponudniki in kupci ne bodo našli novega ravnovesja v časih, ki so za polprevodniško industrijo resnično težki. V zadnjem četrtletju je povpraševanje po pomnilnikih upadlo za 30 do 40%, napovedi za leto 2009 pa niso nič bolj rožnatem, saj IDC napoveduje vsaj za 12% letno zmanjšanje prihodkov.

    Objavljeno: 3.2.2009
  • Google Earth 5.0 odkriva oceane, vesolje

    Google je predstavil novo različico priljubljenega geografskega programa Google Earth, ki uporabnikom prvič odpira pogled v podvodni svet in celo vesolje. Poleg izboljšav v samem kartografskem delu v različici 5.0 najbolj izstopata tridimenzionalni prikaz oceanskega dna in doslej najbolj natančna kartografija nam najbližjega planeta Marsa. V oceanih in na Marsu lahko spremljamo številne zanimivosti in podrobnosti, kot so fotografije iz zdaj že znamenitih roverjev ter položaje in fotografije znanih potopljenih ladij in podmornic v oceanih.

    Objavljeno: 3.2.2009
  • Razpoznava oseb z analizo žil

    Sony je predstavil novo tehnologijo za identifikacijo oseb, ki namesto prstnih odtisov ali pregleda očesne roženice uporablja analizo strukture žil v prstih. Po trditvah Sony je struktura žil za vsakega posameznika edinstvena, seveda od prsta do prsta različna, hkrati pa se skozi čas ne spreminja. Odčitki naj bi bili zato bolj zanesljivi, sama naprava za odčitavanje pa precej manjša kot današnje biometrične naprave.

    Objavljeno: 3.2.2009
  • Prvi televizor v pravem »cinemaskopskem« formatu

    Philips je za letošnjo pomlad najavil promocijo novega televizorja diagonale 56 palcev v "ultraširokokotnem" formatu 21 : 9 (2,33 : 1). Medtem ko je današnji uveljavljeni širokokotni format (16 : 9) nekakšen kompromis med formatom standardne televizije (4 : 3) - kar pomeni, da bomo pri gledanju televizije imeli levo in desno od slike črne robove - in "pravim" kinematografskim formatom (2,35 : 1) - kar pomeni, da bomo pri gledanju filmov imeli spodaj in zgoraj črne robove, bo novi format namenjen optimalnemu gledanju filmov, ki so posneti v tako imenovanem »cinemaskopskem« formatu – ki se je začel uveljavljati pri snemanju hollywoodskih filmov že v sredini petdesetih let prejšnjega stoletja. Nakateri projektorji za domači kino z dodatkom posebnih, anamorfnih predleč že omogočajo predvajanje v cinemaskopskem formatu in tudi projekcijska platna lahko že dalj časa kupimo tudi v »ekstra-širokih« formatih. Ne nazadnje, človeške oči naj bi bile optimirane za gledanje v bolj širokih formatih ...

    Objavljeno: 3.2.2009
  • Microsoft zbližuje pametne telefone in računalnike

    Microsoft je patentiral novo tehnologijo priklopnih postaj, ki bo bodočim mobilnim telefonom omogočala dostop do perifernih in omrežnih naprav, podobno kot to danes zmorejo osebni računalniki. Sodeč po vlogi v ameriškem patentnem uradu naj bi nova priklopna postaja omogočala priklop na omrežja, tiskalnike, tipkovnice in večje zaslone preko vmesnika USB. Microsoftova zamisel ni samo ta, da bi telefoni dobili dostop televizorjev, interneta, omrežnih pomnilniških naprav, temveč da bi vse zmogljivejše žepne naprave v priklopni postaji služile tudi kot miniaturni računalnik ali večpredstavni predvajalnik v domačem okolju.

    Objavljeno: 2.2.2009
  • Prvi standard za 3D video

    Organizacij DVD Forum, ki bdi nad standardi za nosilce DVD je uradno potrdila prvi standard za prikazovanje video posnetkov v treh dimenzijah. Zapis imenovan Sensio 3D je dobil status opcijskega DVD standarda, kar je prvi korak k množični uporabi 3D tehnologije na področju domačega kina. Združenje DVD Forum je izbor 3D tehnologije pričelo že v začetku lanskega leta, med prispelimi predlogi pa je edino Sensio 3D ustrezal vsem kriterijem izbire.

    Objavljeno: 2.2.2009
  • Monolit nudi načrtovanje poti

    Ljubljansko podjetje Monolit je predstavilo nov spletni portal MonolitMap, ki omogoča načrtovanje poti po Evropi. Uporabniki lahko na spletni strani določajo začetne in končne točke glede na naslov, dodajajo lahko vmesne postanke, storitev pa tudi svetuje razne vmesne zanimivosti in koristne naslove, kot so parkirišča, restavracije, bencinske postaje, bankomati, zdravstveni domovi in podobno. Izbrati je mogoče optimizacijo med najhitrejšo in najkrajšo potjo, traso poti pa lahko pregledamo tudi prek satelitskih posnetkov. Večji del geografskih podatkov je plod lastne baze podatkov podjetja Monolit, v bodoče pa načrtujejo še druge razširitve portala.

    Objavljeno: 2.2.2009
  • Samsung z najgostejšim nizkoporabnim DRAM-čipom

    Podjetje Samsung Electronics, ki je trenutno največji proizvajalec pomnilniških čipov, se te dni hvali še z enim dosežkom. Kot prvi na svetu so namreč pripravili štirigigabitni (4 Gb) DDR3 DRAM pomnilniški čip, ki je izdelan v 50-nm izdelavnem procesu in je za nameček še zelo varčen.

    Objavljeno: 1.2.2009
  • SanDisk po novem brez proizvodnih obratov

    Ideja o pomnilniškem velikanu brez lastnih tovarn se je v preteklosti zdela naravnost neverjetna, a zadnji trendi in premiki v gospodarstvu ter industriji vodijo tudi do donedavnega nepredstavljivih možnosti. SanDisk bi lahko še letos ostal brez vseh tovarn.

    Objavljeno: 1.2.2009
  • Prihaja nov iPhone?

    Da Apple dela na novem pametnem mobilniku iPhone ni nobeno presenečenje, bolj zanimive so govorice, da naj bi bila nova naprava pripravljena že v kratkem. Zanesenjaki s spletišča MacRumors so namreč ob analizi zadnje različice strojne kode (ang. Firmware) za priljubljeni iPhone odkrili omembo nove naprave.

    Objavljeno: 1.2.2009
  • Sony in Sharp odložila sodelovanje

    Upočasnjena gospodarska rast je kriva še za eno slabo novico iz sveta zabavne elektronike. Sharp in Sony sta namreč prav slednjo okrivila za odložitev poglobljenega sodelovanja na področju proizvodnje LCD-televizorjev nove, 10. generacije.

    Objavljeno: 31.1.2009
  • Prihaja super žarnica

    Sveže inovacije na področju žarnic nam napovedujejo svetlo prihodnost. Raziskovalci širom sveta so še posebej dobro motivirani, saj je vlada ZDA obljubila 20 milijonov ameriških dolarjev nagrade prvi ekipi, ki bo uspela napraviti velikanski preboj pri varčnem, zmogljivem in dolgoročnem osvetljevanju. Prve super žarnice so že na poti.

    Objavljeno: 31.1.2009
  • Proizvajalci diskov z enotnim standardom kriptiranja

    Občutljivost podatkov na naših napravah je iz leta v leto večja, saj smo bili v preteklih mesecih in letih priča številnim izgubam strogo zaupnih podatkov, ki so se nahajali na diskih prenosnih računalnikov. Varovanje informacij je za poslovne uporabnike ena ključnih sestavin uspešnega poslovanja, po novem pa jim bodo na pomoč priskočili tudi proizvajalci diskov.

    Objavljeno: 31.1.2009
  • Opera Mini za Androida

    Po novem lahko trdimo, da ni več sodobnega mobilnika, na katerem ne bi deloval daleč najbolj priljubljen mini brskalnik – Opera Mini. Opera uživa velik uspeh v svetu mobilnih naprav, s prilagoditvijo svojega lahkega in hitrega brskalnika Googlovi platformi Android pa je storila še korak naprej.

    Objavljeno: 30.1.2009
  • AMD z varčnimi štirijedrniki

    Čeprav v občutnem zaostanku za konkurentom, AMD ne meče puške v koruzo. Nasprotno, trudijo se z novimi procesorji. Tokrat so na vrsti najvarčnejši Opteroni iz serije HE. Gre za izjemno varčne štirijedrnike, ki ob polni obremenitvi porabijo vsega 55 vatov energije.

    Objavljeno: 30.1.2009
  • Gmail deluje tudi brez povezave v splet

    Ponudniki spletnih e-poštnih predalov občasno svoje uporabnike spravijo v nejevoljo ob opravljanju vzdrževalnih del, saj takrat le-ti ne morejo dostopati do svoje elektronske pošte. Prav tako brez ustreznega programja ni moč brati e-pošte brez povezave v splet. Google je svojo storitev Gmail nadgradil in sedaj omogoča tudi to.

    Objavljeno: 29.1.2009
  • Qimonda pred bankrotom

    Qimonda, nekdaj drugi največji proizvajalec pomnilnika DRAM na svetu, je tik pred bankrotom, saj je v Nemčiji že vložila prošnjo za zaščito pred upniki. Družba, ki je leta 2006 nastala na tehnoloških temeljih bolj znanega Infineona, enostavno ni zdržala cenovnega pritiska tržišča in je že dlje časa poslovala z izgubo.

    Objavljeno: 29.1.2009
  • Apple pridobil patent za večtočkovni dotik

    Ameriški patentni urad je Applu podelil enega najbolj občutljivih patentov. Gre za tehnologijo, imenovano "multitouch", ki uporabnikom omogoča upravljanje z zasloni, občutljivimi na dotik, z več prsti (beri: več kot dvema) hkrati. Pod izumitelja omenjenega patenta so podpisali več Applovih ljudi, med njimi tudi predsednika družbe Steva Jobsa in podpredsednika oddelka za programsko opremo mobilnika iPhone, Scotta Forstalla.

    Objavljeno: 29.1.2009
  • Panasonic z novimi digitalci

    Panasonic je predstavil nove modele digitalnih fotoaparatov, med katerimi izstopa model Lumix TZ-7, naslednik modela TZ-5, ki je med prvimi v srednjem razredu podpiral snemanje video posnetkov v visoki ločljivosti. Novi model prinaša izboljšave skoraj na vseh področjih, čeprav so oblika in dimenzije ostale skoraj nespremenjene. Ločljivost je tokrat 12,1 milijonov pik (prek 10), optični zum je tokrat 12-kratni (doslej 10x), predvsem pa so vgradili hitrejši procesor. Fotoaparat se še vedno odlikuje z možnostjo snemanja video posnetkov v ločljivosti 1280 x 720 pik (720p), vendar so tokrat naredili pomembno spremembo - posnetki so zapisani v zapisu AVCHD, kar je praktično standard pri posnetkih HD.

    Objavljeno: 28.1.2009
  • Digitalni multipraktik

    D-Link je predstavil omreži usmerjevalnik, ki je hkrati lahko tudi omrežni disk NAS in povrh vsega digitalni okvir za fotografije. Hkrati torej uporabna naprava in okras za domače okolje. Na ta način so pri D-Linku odgovorili na kritike, da brezžični usmerjevalniki kazijo domače okolje s svojimi neprivlačnimi oblikami in štrlečimi antenami. D-Link Xtreme N DIR-685 je nekaj povsem drugačnega. Ohišje je prijetno zaobljeno, antene so prikrite, na osrednji ploskvi dominira 3,2-palčni barvni zaslon LCD. Na njemu lahko prikažemo status naprave, fotografije ali pa novice RSS. Naprava zna neposredno predvajati tudi posnetke z spletnih servisov Picassa in Flickr.

    Objavljeno: 28.1.2009
  • WD prvi s 2 TB diski

    Razvoj gre naprej. Po preseženi čarobni meji 1 TB proizvajalci iščejo priložnost na trgu s še zmogljivejšimi izvedbami. Western Digital je tako predstavil disk WD Caviar Green, ki se kot prvi lahko pohvali z velikostjo 2 terabyta. To so dosegli s štirimi ploščami zmogljivosti 500 GB in gostoto zapisa 400 Gb na kvadratni palec. Za izravnavo pretoka podatkov z računalnikom ima 32 MB velik predpomnilnik, poleg vmesnika SATA pa je že v naprej pripravljen za uporabo v zunanjih diskih USB/firewire/eSATA. Tehnologije IntelliPower in IntelliSeek omogočajo optimizacijo gibanja glav po disku, s tem pa prispevajo k manjši porabi energije, ki je nižja kot pri številnih manjših modelih. NoTouch in StableTrac pa zagotavljata varno delovanje skozi celoten življenjski cikel izdelka. Disk je že v prodaji, stane pa 299 dolarjev.

    Objavljeno: 28.1.2009
  • Prvi letošnji Monitor že v prodaji

    Prva letošnja številka revije Monitor je izšla v torek, 27.01, poleg nje pa tudi nova oddaja Monitor TV. Slednjo si lahko ogledate na priloženem DVDju (ki ga lahko dobite tudi kot naročniki) v navadni in HD ločljivost.

    Objavljeno: 27.1.2009
  • Ekstremni overclocking

    Skupina navdušencev je z rahlo pomočjo AMDja takoj po zaključku sejma CES v Las Vegasu na posebni prireditvi dosegla nov hitrostni rekord pri navijanju procesorjev z arhitekturo x86. Za osnovo so vzeli najnovejši procesor AMD Phenom II X4 in platformo "Dragon", ter ga pognali pri neverjetni temperaturi -232 stopinj Celzija, torej blizu absolutne ničle. Da bi dosegli ekstremno ohladitev so porabili kar 500 litrov tekočega dušika in dodatnih 500 litrov tekočega helija. Doseženi rezultat je tak, da ostali poizkusi navijanju proti temu kar nekako zbledijo.

    Objavljeno: 27.1.2009
  • Milijarda uporabnikov interneta

    Decembra je številka uporabnikov interneta prvič presegla magično mejo milijarde ljudi. V raziskavi, ki so jo opravili pri družbi ComScore se je pokazalo, da internet vse bolj obvladujejo predvsem azijske države. Azijci predstavljajo danes že 41,3% vseh uporabnikov interneta, sledijo Evropa z 28% in Severna Amerika z 18,4%. Tudi pri posameznih državah je na prvem mestu azijska država. To je Kitajska in sicer s 17,8% svetovne populacije interneta. Sledijo ZDA s 16,2% daleč zadaj pa so Japonska (6%), Nemčija (3,7%) in Velika Britanija (3,6%).

    Objavljeno: 27.1.2009
  • Internet Explorer 8 RC1

    Microsoft je objavil zadnjo razvojno različico spletnega brskalnika Internet Explorer 8, ki je po trditvah avtorjev praktično enaka kot dokončna različica izdelka. V primerjavi z različico Beta 2, ki so jo pri Microsoftu objavili že lani poleti, so tokrat odpravili večino težav z združljivostjo, zlasti z nekaterimi znanimi spletnimi stranmi, kot so Gmail, Google Calendar in Facebook. Paradoksalno so to težave nastale zato, ker je Microsoft IE8 končno zgradil na internetnih standardih, zato so nehale pravilno delovati nekatere spletne strani, ki so pisane "na kožo" dosedanjim različicam Internet Explorerja.

    Objavljeno: 27.1.2009
  • Britannica se odpira za predloge

    Skrbniki slovite Encyclopedie Brittanice so naredili velik korak z z odločitvijo, da bodo vsebino oprli za predloge bralcev. Čeprav vztrajajo, da s tem ne želijo posnemati mlajše Wikipedie, je povsem jasno, da želijo s tem pritegniti nove uporabnike in interes javnosti. Za razliko od Wikipedie pa bodo predloge bralcev pred objavo še naprej pregledovali in odobravali uredniki. V zahvalo pa bodo ob potrjenih prispevkih navedli avtorje.

    Objavljeno: 26.1.2009
  • Menjava na vrhu Intela

    Intel je objavil novico, da bo v mesecu maju prišlo do menjave na vrhu vodstva družbe. Dosedanji predsednik Craig Barrett odhaja po 35 letih službovanja v družbi v zasluženi pokoj, na njegovo mesto pa prihaja prva predsednica Jane Shaw. Zamenjava prihaja v časih, ko se največji svetovni proizvajalec polprevodnikov sooča z vse težjimi težavami pri prodaji svojih izdelkov. V zadnjem četrtletju je tako dobiček padel kar za 90%, napovedi za leto 2009 so vse prej kot rožnate, konkurenca je vse bolj nevarna, čeprav ima Intel še vedno vodilni položaj. Soočanje z današnjimi razmerami pomeni, da bo Intel zaprl šest tovarn, brez dela pa bo ostalo skoraj 6.000 zaposlenih. Intel je nedavno tudi močno znižal cene procesorjev, da bi spodbudil prodajo.

    Objavljeno: 26.1.2009
  • HTC Touch Cruise

    HTC nadaljuje z nezmanjšano hitrostjo s predstavitvami novih modelov pametnih telefonov. Najnovejši model nosi ime Touch Cruise in je namenjen predvsem popotnikom. Poleg tega, da ima vgrajen digitalni fotoaparat s 3,3 milijoni pik, je vgrajen tudi sprejemnik GPS in predvsem poseben program HTC Footprints, ki zna ob vsak posnetek pripeti še zvoni zapis, zabeležke in komentarje ter predvsem koordinate, ki jih posreduje GPS sprejemnik. Posnetke lahko nato pregledujemo na časovni osi in s pomočjo koordinat tudi na zemljevidu.

    Objavljeno: 26.1.2009
  • Apple in Google blestita

    Kljub vse globlji gospodarski krizi, ki je že marsikatero računalniško družbo prisilila k zmanjševanju števila zaposlenih, Apple in Google navajata spodbudne poslovne rezultate. Apple je zadnje četrtletje 2008 zaključil s prometom v višini 10,7 milijarde dolarjev, pri čemer je bil čisti dobiček kar 1,61 milijarde dolarjev, oboje pa je kar lep skok naprej proti enakemu obdobju 2007. V treh mesecih je Apple prodal 22,7 milijonov predvajalnikov iPod, čez 4 milijone telefonov iPhone in 2,5 milijona računalnikov Macintosh, kar lepo nakazuje, da računalniki postajajo počasi že manjšinski izdelek v družbi, kjer so osebni računalniki pravzaprav nastali.

    Objavljeno: 25.1.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji