Objavljeno: 29.1.2009

Apple pridobil patent za večtočkovni dotik

Ameriški patentni urad je Applu podelil enega najbolj občutljivih patentov. Gre za tehnologijo, imenovano "multitouch", ki uporabnikom omogoča upravljanje z zasloni, občutljivimi na dotik, z več prsti (beri: več kot dvema) hkrati. Pod izumitelja omenjenega patenta so podpisali več Applovih ljudi, med njimi tudi predsednika družbe Steva Jobsa in podpredsednika oddelka za programsko opremo mobilnika iPhone, Scotta Forstalla.

Apple je patentno vlogo (številka 7.479.949) vložil lanskega aprila, v njej pa opisuje računalniško metodo, s katero naprava z na dotik občutljivim zaslonom zazna enega ali več dotikov s prstom in izvede eno ali več ukazov, seveda podprtih z ustrezno hevristiko, ki zna razločiti, med posameznimi "gestami".

Omenjeni patent očitno postavlja vse ostale proizvajalce naprav z na dotik občutljivimi zasloni v podrejen položaj, zato bo v bodoče zelo zanimivo spremljati dogajanje v svetu mobilnikov, dlančnikov in sorodnih naprav. Pri Applu so namreč že napovedali, da bodo uporabili vsa možna pravna sredstva za zaščito svoje intelektualne lastnine.

www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji