• Operacijski sistem za netbooke

    Jolicloud je nov operacijski sistem, ki so ga avtorji namenili specifično malim internetno povezanim prenosnikom, kakršen je Asus Eee. Nastaja pod okriljem Tariqa Krima, sicer znanega kot ustanovitelja dokaj priljubljenega spletnega servisa Netvibes. Jolicloud sicer temelji na Linuxu, vendar se označuje kot operacijski sistem za računalništvo v oblaku (cloud computing), pri čemer skuša izbrisati mejo med lokalno nameščenimi programi in spletnimi aplikacijami. Poleg tega je optimiziran za majhne zaslone in skromnejšo strojno opremo, kot so tipični računalniki za okolja Windows in ostale različice Linuxa.

    Objavljeno: 25.1.2009
  • Mac je dopolnil 25 let

    Pisalo se je leti 1984 in Apple je predstavil povsem novo generacijo računalnikov, ki so jo poimenovali Macintosh, ta pa je postala legenda. Macintosh je bil namreč prvi osebni računalnik z grafičnim uporabniškim vmesnikom in miško, čez noč je postal uspešnica, ki so jo posnemali mnogi drugi. Nekateri bolj, drugi manj uspešno. Spomnimo se samo Atarijev ST, Commodorjevih Amig in kasneje računalnikov NeXT. Uspeh Macintosha je spodbudil Microsoft, da je tudi sam naredil grafični vmesnik, ki so mu rekli Windows, toda uspeh je prišel šele pol desetletja za družbo Apple.

    Objavljeno: 24.1.2009
  • Papež oddaja na YouTubeu

    Po ameriškem predsedniku Baracku Obami in angleški kraljici Elizabeti II se je tudi papež odločil, da bo zveste vernike nagovoril prek sodobnega komunikacijskega kanala, kot je YouTube. Vatikan je na spletnem servisu odprl poseben kanal, na katerem bodo on objavljali govore papeža, kot tudi novice in druge koristne informacije. Čeprav ima Vatikan že okoli 14 let svojo spletno stran, med drugim en del tudi povsem v latinščini, je odločitev za YouTube največji korak proti moderni internetni tehnologiji, ki jo je opravil sveti sedež.

    Objavljeno: 24.1.2009
  • Vse več 64-bitnih Oken

    Pri Microsoftu si zadovoljno manejo roke ob pogledu na trenutno stanje pri prodaji operacijskih sistemov. Windows Vista, trenutno aktualni operacijski sistem iz Redmonda, naj bi ob koncu leta 2008 beležila kar 25-odstotni delež svoje 64-bitne različice, ki naj bi se v bodoče, tudi z Windows 7, le še povečeval.

    Objavljeno: 23.1.2009
  • Ericsson krči 5.000 delovnih mest

    Preteklo poslovno leto za družbo Ericsson ni bilo posebej uspešno, saj so njihovi poslovni rezultati utrpeli padec v višini 31 odstotkov glede na leto 2007. Slabo poslovanje gre predvsem na račun naveze Sony Ericsson, ki je imela na področju mobilne telefonije zelo slabe rezultate glede na pretekla leta. Za ohranjanje konkurenčnosti bodo vodilni začeli z vse bolj pogostim krčenjem števila zaposlenih. Izmed 79.000 zaposlenih jih bo tako ob službo okoli 5.000.

    Objavljeno: 23.1.2009
  • Tudi Corsair z diski SSD

    Diski SSD predstavljajo prihodnost hranilnih pomnilniških rešitev, to je sedaj že jasno. Med proizvajalce SSD-diskov bomo po novem lahko šteli tudi pomnilniškega giganta Corsair, saj bo omenjeno podjetje v prihodnjih tednih tržišču ponudilo svoje nove diske. Kot pravijo pri Corsairju naj bi šel najbolj v promet 128-gigabajtni model (CMFSSD-128GBG1D), čeprav bodo imeli v ponudbi tudi diske z manjšo in večjo kapaciteto.

    Objavljeno: 22.1.2009
  • Prvi protivirusniki za Windows 7

    Ker nas od uradne splavitve novega operacijskega sistema Windows 7 loči le še nekaj mesecev, je pravzaprav zanimivo spremljati dejavnosti ponudnikov varnostne opreme. Protivirusnih rešitev za operacijski sistem, ki je trenutno na voljo v Beta 1 različici, je namreč le za vzorec.

    Objavljeno: 22.1.2009
  • Scrabble tipkovnica

    Tipkovnice niso revolucionaren izdelek, zato smo na tem področju redkeje priča večjim inovacijam. No, v zadnjih letih smo kljub temu dobili prelomljene tipkovnice, tipkovnice z osvetlitvijo tipk in njihovo postavitvijo v obliki valov. Do današnjih dni pa si nismo mislili, da bomo kdaj ugledali pravcato Scrabble tipkovnico.

    Objavljeno: 21.1.2009
  • Apple prodaja rabljene izdelke

    Računalništvo očitno počasi stopa po poteh avtomobilske industrije. Apple je namreč že začel s prodajo rabljenih izdelkov, seveda le lastne blagovne znamke in zaenkrat zgolj na Kitajskem.

    Objavljeno: 21.1.2009
  • Lotus na BlackBerryjih

    IBM-ova programska oprema Lotus, predvsem njen za komuniciranje in oddaljeno sodelovanje, po novem podpira tudi pametne mobilnike BlackBerry. Kot pravijo predstavniki RIM in IBM, bodo pametni poslovni mobilniki kmalu še odtenek pametnejši.

    Objavljeno: 21.1.2009
  • Telekom nima sreče s sodišči

    Včeraj je Telekom Slovenije na svojih spletnih straneh objavil dve odločitvi sodišč o izgubljenih tožbah. V prvi je Okrožno sodišče v Ljubljani zavrnilo tožbo Telekoma Slovenije proti družbi T-2, s katero je Telekom zahteval prepoved kršitve blagovnih znamk centreks ter prepoved dejanj nelojalne konkurence. Sodišče je v tej zadevi ob vložitvi tožbe sicer z začasno odredbo družbi T-2 prepovedalo kršitev blagovnih znamk, vendar pa je v sodbi to začasno odredbo potem odpravilo. Pisali smo že, da je bilo nenavadno, da je Telekomu sploh uspelo registrirati generično ime storitve "centreks" kot blagovno znamko. Telekom se bo na prvostopenjsko sodbo pritožil na Višje sodišče v Ljubljani.

    Objavljeno: 20.1.2009
  • EU zopet obtožuje Microsoft

    Evropska komisija je sredi januarja Microsoftu poslala novo izjavo o nasprotovanju (statement of objections), v kateri proizvajalca obtožuje omejevanja konkurence zaradi prilaganja spletnega brskalnika Internet Explorer v okolje Windows. V poročilu EC ugotavlja in prilaga dokaze, da Microsoftova poslovna politika omejuje konkurente in razvijalcem spletnih strani posredno nudi spodbudo za razvoj spletnih strani prilagojenih za Internet Explorer, kar dodatno onemogoča konkurenco in inovacije. Microsoft ima zdaj osem tednov za odgovor na obtožbe, na kar bo EC nadaljevala s koraki in predlagala morebitne sankcije.

    Objavljeno: 20.1.2009
  • Netgear prenavlja večpredstavne predvajalnike

    Netgear je predstavil dva nova večpredstavna predvajalnika, ki ponujata podporo številnim večpredstavnim zapisom in neposredni dostop do vsebin na internetu. Netgear Internet TV Player (ITV2000) je nov predvajalnik, ki je namenjen prvenstveno za prenos video vsebin iz priljubljenih spletnih mest, podpira pa tako pretočno kot navadno predvajanje. ITV2000 omogoča neposredni dostop do video posnetkov v strežnikih YouTube, Google Video, Yahoo Video, MetaCafe, CNN.com, ESPN.com, NBC.com, PGA Tour in drugi. V ZDA je mogoče dostopati do plačljivih posnetkov spletnega servisa CinemaNow.com, omogoča pa tudi neposredni prenos video posnetkov prek omrežja Bittorrent. Vgrajena tehnologija iskanja VTap omogoča filtriranje vsebin po različnih kriterijih, ko so država izvora, tema, osebe ali ime spletnega mesta. Poleg pretočnih vsebin zna predvajalnik predvajati tudi lokalne video posnetke, glasb in fotografije shranjene na omrežnih strežnikih ali enotah USB, kot so pomnilniški ključi. Cena predvajalnika v ZDA znaša 199 dolarjev.

    Objavljeno: 20.1.2009
  • Intel znižuje cene procesorjev

    Intel je sredi januarja občutno znižal cene svojim procesorjem, pr čemer so največji padec cen doživeli doslej najzmogljivejši in najdražji procesorji s štirimi jedri. Večina dvo in štirjedrnih procesorjev ima 16% do 24% nižjo ceno, nekateri modeli, kot je model Q9650 s taktom 3 GHz pa so cenejši kar za 40% in stane zdaj le še 316 dolarjev. Rekorder je mobile Celeron 570, ki je cenejši za 48%. Pri Intelu trdijo, da so nove cene posledica rednega cikla znižanja cen vendar analitiki menijo, da gre predvsem za takojšnji odgovor na pravkar predstavljene procesorje AMD Phenom II (Dragon), ki stane v različici 3 GHZ le 275 dolarjev. Intel se prav tako sooča s padem prodaje, nižje cene pa naj bi spodbudile prodajo, ki je v padanju.

    Objavljeno: 20.1.2009
  • Velik padec prodaje pri Intelu

    Gospodarska kriza je močno pokazala svoje zobe v zadnjem poslovnem četrtletju podjetja Intel. Prodaja se je namreč znižala kar za 23% na skupno 8,2 milijarde dolarjev, zaradi česar se je skoraj izničil dobiček. Padec na tem področju je bil kar 90%, saj je Intel zaslužil le 234 milijonov dolarjev proti 2,3 milijarde dolarjev v četrtletju pred tem. Svetovne borze so kljub slabemu rezultatu reagirale pozitivno, saj so očitno pričakovale še slabše podatke. Glavni razlog za manjši zaslužek je vsekakor občutno zmanjšano povpraševanje, tako s strani podjetij, zlasti pa posameznikov. Dodatno je erozijo prihodkov povzročila usmeritev kupcev k cenejšim in manjšim netbookom, medtem ko je povpraševanje po zmogljivejših procesorjih bilo manjše. Žal tudi na prihodnje obdobje pri Intelu ne morejo gledati z optimizmom, saj pričakujejo, da bodo v prvem četrtletju prodali le za okoli 7 milijard dolarjev izdelkov. Poznavalci menijo, da je na vrsti zmanjšanje števila zaposlenih.

    Objavljeno: 19.1.2009
  • Yahoo z novim direktorjem

    Po številnih poslovnih zapletih, boju proti prevzemu s strani Microsofta in padcu vrednosti delnic je Yahoo končno dobil novega direktorja. Jerrya Yanga, ki je tudi ustanovitelj podjetja, je nedavno zamenjala Carol Bartz. Veteranka s področja IT, ki je vodila družbo Autodesk (znano po CAD paketu AutoCAD) vse od leta 1992 do 2006, sedaj pa je njena predsednica. Pred tem je bila podpredsednica v podjetju Sun, še vedno pa sedi v upravnih odborih podjetij Cisco, Intel in NetApp. Yahoo je tako dobil zelo izkušeno managerko, ki je že dokazala, da zna reorganizirati podjetja in njegovo ponudbo, čeprav so nekateri analitiki nekoliko skeptični glede njenega poznavanja razmer na področju spletnih storitev. Ostaja tudi odprto vprašanje, ali bo Yahoo pod novim vodstvom ubral pot vnovičnega samostojnega razvoja, ali pa se bodo odločili za nove strateške povezave, morda celo prodajo dela ali celote podjetja drugim podjetjem.

    Objavljeno: 19.1.2009
  • Virtualizacija za večjo varnost

    Symantec je prikazal novo tehnologijo, ki obljublja precej večjo varnost pri uporabi svetovnega spleta na osebnih računalnikih. V novi tehnologiji z imenom VIBES so pri Symnatecu uporabili koncept navideznih računalnikov, ki jih uporabljajo za varno izvajanje različnih spletnih opravil in pri katerih imajo različna varnostna tveganja. Če uporabnik v takem računalniku denimo prenese program s spleta, se ta samodejno prenese v navidezni računalnik "peskovnik", v katerem se lahko ta naloži brez nevarnosti za osnovno okolje v računalniku. Podobno zna tehnologija VIBES zaznati šifrirane spletne povezave (https), ki jih prenese v spletni brskalnik v okolju s specifičnimi nastavitvami. Symantec je to selektivno uporabo navideznih računalnikov izvedel na okolju Linux z uporabo virtualizacijske tehnologije VMware, za zdaj pa še ni jasno, kdaj in v kakšni obliki bodo tehnologijo VIBES uporabili v komercialnih izdelkih.

    Objavljeno: 19.1.2009
  • Intel pripravlja procesorje z grafičnimi jedri

    Intel si je za letošnje leto postavil le dva večja cilja. Prvi je pospešen prehod na 32-nm tehnologijo izdelave čipov, drugi pa splavitev procesorjev z grafičnimi jedri. Zaenkrat jim gre vse po načrtih.

    Objavljeno: 18.1.2009
  • Z igrami zaslužili 21 miljard dolarjev

    Leto 2008 je bilo zelo plodno za igričarsko industrijo, ki je glasbeno prekosila z vseh vidikov, tudi po zaslužkih založnikov. Ti so bili v preteklem letu rekordni, saj so znašali kar 21 miljard ameriških dolarjev in le še potrdili tezo analitikov, da so igre odporne na recesijo.

    Objavljeno: 18.1.2009
  • 95 odstotkov spletne dolvleke glasbe je nelegalne

    Mednarodno združenje založnikov (International Federation of the Phonographic Industry, krajše IFPI) je pripravilo poročilo, v katerem ugotavlja, da je kar 95 odstotkov glasbenih datotek, prenesenih s spleta, nelegalnih. Uporabniki naj bi v preteklem letu s spleta prenesli za četrtino več glasbe kot v letu pred tem.

    Objavljeno: 18.1.2009
  • Nortel pred bankrotom

    Da gospodarska kriza ni le mit in izmišljotina novinarjev pričajo pravi primeri propadanja podjetij. Slabo poslovanje je na kolena spravilo tudi nekdanjega telekomunikacijskega giganta Nortel, saj je le-ta po poročanju Reutersa vlade ZDA, Kanade in nekaterih držav v Evropski Uniji zaprosil za zaščito pred bankrotom.

    Objavljeno: 17.1.2009
  • Kitajci množično na internet

    Kot poročajo z Daljnega Vzhoda, je internet velik hit na Kitajskem. V zadnjem poročilu tamkajšnje organizacije China Internet Network Information Center, ki seveda deluje pod vladnim okriljem, namreč beležijo kar 298 milijonov uporabnikov interneta, kar je skoraj 42-odstotni porast glede na leto 2007.

    Objavljeno: 17.1.2009
  • Si.mobil raste

    Si.mobil je imel ob koncu lanskega leta več kot pol milijona uporabnikov in s tem 27,7-odstotni tržni delež. Število Si.mobilovih uporabnikov se je v zadnjih treh mesecih leta 2008 povečalo za 18.400 uporabnikov in ob koncu leta doseglo številko 570.600, kar predstavlja 14,7-odstotno rast v primerjavi z letom poprej.

    Objavljeno: 16.1.2009
  • Steve Jobs na zdravniški dopust

    Izvršni direktor korporacije Apple, Steve Jobs, ima že dalj časa težave z zdravjem. Prav zato se vse manj pojavlja v medijih, tudi na zadnji MacWorld ga ni bilo. Zato so okoli podjetja že začele krožiti temne govorice, da bo človek, ki je s svojimi odločitvami zaznamoval vsaj zadnje desetletje v tej inudstriji, podlegel raku.

    Objavljeno: 16.1.2009
  • iPROM bruha oglase

    Zaposleni v oddelkih za trženje so očitno naposled le spoznali, kje se nahaja množica ljudi - na spletu vendar. In miru je bilo nepreklicno konec, saj nas sedaj z oglasi bombardirajo na praktično sleherni spletni strani. Podjetje iPROM, pionir slovenske internetne oglaševalske industrije, je v preteklem letu uporabnikom slovenskih spletnih medijev posredovalo več kot 4,3 milijarde spletnih oglasov.

    Objavljeno: 16.1.2009
  • Pocenitve pri Intelu

    Dober teden po splavitvi novih AMD-procesorjev so pri Intelu za tekmeca pripravili nov udarec. Pocenitev procesorjev. Dobro obveščeni viri pravijo, da se bo pocenila večina aktualnih procesorjev, dvojedrniki (Core 2 Duo) za okoli 13 odstotkov, štirijedrniki in strežniški Xeoni pa za 15-40%.

    Objavljeno: 15.1.2009
  • Xbox 360 ostaja brez Blu-ray pogona

    Kljub drugačnim namigovanjem špekulantov in željah igračarske skupnosti, bo igralna konzola Xbox 360 do nadaljnjega shajala brez Blu-ray pogona. Pri Microsoftu namreč trdijo, da za omenjeni pogon ni večje zahteve s strani uporabnikov, da bi utemeljila zamenjavo pogona.

    Objavljeno: 15.1.2009
  • Garmin in doživljenjsko nadgrajevanje kartografij

    Pri Garminu so se odločili za zanimivo poslovno potezo. Gre za možnost doživljenjskega nadgrajevanja kartografij, ki so ga poimenovali nüMaps Lifetime. Storitev bo omogočala uporabnikom cestnih navigacij Garmin dostop do nadgradenj kartografij in interesnih točk vsak kvartal v času življenjske dobe osebne cestne navigacijske naprave.

    Objavljeno: 14.1.2009
  • WD-jeva dva terabajta

    Pa smo tu. Nova mera za pogovore o kapaciteti diskov brez dvoma postaja terabajt. Na poti v trgovine je namreč nov disk proizvajalca Western Digital, ki se bo pohvalil s kapaciteto 2 TB. Gre za izdelek iz družine Caviar Green Series, ki bo na voljo v dveh različicah – hitrejši in počasnejši.

    Objavljeno: 14.1.2009
  • Kuj EEE-je dokler so vroči

    ASUS-u je poteza z malimi prenosnimi računalniki, EEE PC-ji, odlično uspela. Pod omenjeno blagovno znamko pa lahko v bodoče pričakujemo tudi mobilni telefon. In to že v bližnji prihodnosti, saj ima predsednik omenjene družbe, Jonney Shih, presneto dobro predstavo o tem, kaj vse bi se dalo z njim postoriti.

    Objavljeno: 14.1.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji