• Microsoft z lastnimi trgovinami

    Pri Microsoftu stopajo po poti Appla in Sonya, saj nameravajo odpreti svojo verigo trgovin, podobno, kot jo imata že omenjena konkurenta. V ta namen so pri Microsoftu v svoje vrste prinovačili Davida Porterje, ki je svoje izkušnje nabiral pri ameriškem veletrgovcu Wal-Mart, po novem pa naj bi bil eden ključnih ljudi za uspeh Microsoftovih trgovin.

    Objavljeno: 15.2.2009
  • Toshiba z lahkim LED-projektorjem

    Pri Toshibi nadaljujejo z razvojem ultraprenosnih LED-projektorjev. Nova generacija ponuja izboljšane tehnične lastnosti, prvi predstavnik, projektor F10 pa se lahko pohvali še z manjšim ohišjem. Projektor, ki slike prikazuje v SVGA-ločljivosti, tehta vsega 650 gramov.

    Objavljeno: 15.2.2009
  • Antec z novo obliko napajalnikov

    Antec je z novo serijo napajalnikov, ki je najprej postregla z modelom CP-850, predstavil novo obliko napajalnikov, ki prinaša številne izboljšave. Nenazadnje se napajalniki zadnjih 20 let niso bistveno spreminjali, zato se je nabralo ogromno prostora za izboljšave.

    Objavljeno: 14.2.2009
  • Microsoft razpisal nagrado za informacije o piscu črva

    Najnovejši črv, imenovan Conficker (pa tudi Downadup), povzroča obilico preglavic sistemskim skrbnikom in domačim uporabnikom širom sveta. Tudi ljudje, zadolženi za pripravo varnostnih rešitev imajo polne roke dela, saj varnostni raziskovalci, organizacija ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) ter seveda Microsoft pospešeno iščejo varnostne rešitve, ki bi preprečile nadaljnje širjenje črva in njegov škodljiv vpliv.

    Objavljeno: 14.2.2009
  • Pregled programov za starševski nadzor

    Novembra 2007 smo vzeli pod drobnogled programsko opremo, ki varuje naše otroke pred neprimernimi vsebinami. Dobro leto zatem je spet čas, da si ogledamo, kaj se je na tem področju zgodilo novega.

    Objavljeno: 13.2.2009
  • Samsungov pomnilnik s taktom 7 GHz

    Samsung je bil že doslej ponudnik najhitrejših grafičnih pomnilnikov tipa GDDR5, s predstavitvijo zadnje generacije pa pomika letvico le še višje. Zadnji dosežek inženirjev je tako GDDR5-pomnilnik, katerega delovni takt znaša zavidljivih 7 GHz.

    Objavljeno: 13.2.2009
  • Skype z izjemno rastjo

    Skype, svetovni ponudnik storitev IP-telefonije in istoimenskega komunikacijskega programskega paketa, bo v kratkem praznoval peti rojstni dan. Ob tem jubileju so vodilni podjetja postregli z nekaj zares impresivnimi podatki – vsak dan se jim namreč pridruži kar 380.000 uporabnikov.

    Objavljeno: 13.2.2009
  • Panasonic si želi 3D Bluray standard

    Pri Panasonicu želijo visoko ločljivost potisniti še višje. V tretjo dimenzijo, če smo natančni. Pripravili so namreč osnutek video vsebin tridimenzionalne polne ločljivosti, ki bi jo bilo shranjevati na ploščkih Bluray. Kratico 3D FHD BD si velja zapomniti, saj naj bi označevala 3D-filme, ki naj bi se začeli na tržišču pojavljati že prihodnje leto.

    Objavljeno: 12.2.2009
  • SanDisk postavlja nove meje flash pomnilnikov

    SanDisk je očitno potegnil še svojega zadnjega asa iz rokava. Podjetje, ki mu v zadnjem času nič ne gre po načrtih, saj zna ostati celo brez lastnih proizvodnih obratov, je namreč predstavilo inovativno pomnilniško tehnologijo, s katero bo moč kapaciteto pomnilnika povečati tudi do 4-krat.

    Objavljeno: 12.2.2009
  • Prihaja slovenska tipkovnica?

    Leto in pol je ekspertna skupina na Slovenskem inštitutu za standardizacijo (SIST) pripravljala nov standard za slovensko tipkovnico. Sprememb je precej, veliko zanimiveje pa bo spremljati, ali bo do uveljavitve nove postavitve tipk oziroma njihove vsebine, dejansko prišlo. Menjava standarda namreč nikakor ni poceni, še posebej ne za tako majhno tržišče, kot je naše.

    Objavljeno: 11.2.2009
  • Intel predstavil prve 32-nm procesorje

    Intel je uspel premagati še en izziv miniaturizacije računalniških komponent. Predstavili so namreč delujoče primerke namiznih in mobilnih procesorjev, izdelanih z 32-nanometrskim tehnološkim postopkom. Procesorji, katerih jedro je trenutno opremljeno s kodnim imenom Westmere, bodo prodajne police trgovin ugledali proti koncu leta.

    Objavljeno: 11.2.2009
  • Dell Latitude XT2

    Prihajajoči Windows 7 bodo v računalništvo vnesli bistveno več želja uporabnikov po dotikanju zaslona, saj zahvaljujoč tehnologiji Touch podpirajo zaslone, občutljive na dotik. Prav na tem področju proizvajalci strojne opreme vidijo lepo priložnost za vabljenje kupcev. Dell je svoje novo orožje že predstavil – tablični računalnik sliši na ime Dell Latitude XT2.

    Objavljeno: 11.2.2009
  • Naveza Garmin in ASUS splavila mobilnik nüvifone

    Več glav več ve pravijo. Ta rek bo brez dvoma držal tudi za sveže oblikovano navezo podjetij Garmin in ASUSTeK Computer, katerih inženirji so oblikovali novo serijo pametnih mobilnikov nüvifone, katerih najmočnejša točka je, jasno, navigacija.

    Objavljeno: 11.2.2009
  • AMD predstavil prve procesorje na podnožju AM3

    AMD je predstavil prvih pet procesorjev, ki bodo uporabljali podnožje AM3 in s tem tudi DDR3-pomnilnik. Gre za nove štirijedrnike Phenom II X4, ki so na voljo v dveh družinah 900 in 800.

    Objavljeno: 10.2.2009
  • Corsair z najhitrejšim DDR3-pomnilnikom za računalniške sisteme

    Corsair že dolgo časa slavi po pripravi računalniških komponent po meri računalniških entuziastov, navijalcev, če želite. Tokrat so se lotili priprave zmogljivih DDR3 pomnilniških modulov, optimiziranih za sisteme s procesorji Intel Core i7. Serija pomnilnikov Dominator GT že z imenom oznanja svoje poslanstvo.

    Objavljeno: 10.2.2009
  • Nikon z novim širokokotnim objektivom formata DX

    AF-S DX NIKKOR 35 mm f/1,8G je Nikonov novi objektiv s široko zaslonko. Premore največjo vrednost zaslonke f/1,8, ki zagotavlja svetlo iskalo in izjemno zameglitev ozadja z manjšo globino polja. Vgrajen ima tudi kompakten in tih pogon za natančno ostrenje, zato je primeren za uporabo s fotoaparati brez vgrajenega motorčka.

    Objavljeno: 10.2.2009
  • Pioneer zapušča trg TV-jev?

    Na Japonskem so vse glasnejše govorice, da se korporacija Pioneer umika s trga LCD in plazmatskih televizorjev, s katerimi imajo vedno večje izgube, obenem pa naj bi tudi svojo proizvodnjo DVD-predvajalnikov preselili v novo podjetje, ki ga kanijo ustanoviti skupaj s Sharpom.

    Objavljeno: 9.2.2009
  • GeForce GTX 260 bo dobil poenostavljeno tiskano vezje

    Pri Nvidiji so ugotovili, da ima njihova grafična kartica GeForce GTX 260 precej kompleksen dizajn elektronskih komponent glede na zmogljivosti (seveda, če pa ga je podedovala po zmogljivejši sestri GTX 280). Ker pa je takšna strojna zasnova precej draga, so se odločili, da jo bodo ustrezno olajšali in tako prihranili nekaj dolarjev.

    Objavljeno: 9.2.2009
  • Asus Eee PC 1000HE, netbook z zmogljivostjo notebooka

    Podjetje Asus je predstavilo novega člana družine netbookov Eee, ki se po tehničnih lastnostih prekaša večino dosedanjih modelov. Novi model Eee PC 1000HE je obenem prvi, ki ima vgrajen najnovejši Intelov procesor Atom N280, ki mu s taktom 1,66 GHz zagotavlja zadostno zmogljivost za dekodiranje video posnetkov v polni ločljivosti HDTV. V primerjavi z originalnim Eee-jem ima 1000HE 10-palčni zaslon z ločljivostjo 1024 x 600 pik, v nasprotju z prvotno zamislijo pa tudi 160 GB velik disk. Mali prenosnik izstopa tudi po trajanju delovanja akumulatorjev, saj bo eno polnjenje zadostovalo kar za 9,5 ur neprekinjenega delovanja. Boljša je tipkovnica, vgrajena sta vmesnika Wi-Fi in bluetooth, posebnost pa je tudi namenski 10 GB velik prostor za datoteke na Asusovih spletnih strežnikih. Cena je še naprej zanimivo ugodna, saj bo zanj v ZDA potrebno odšteti le 400 dolarjev.

    Objavljeno: 8.2.2009
  • Telefon z 1 GHz procesorjem

    Toshiba je predstavila mobilni telefon TG01 z okoljem Windows Mobile, ki je opremljen s procesorjem Qualcomm Snapdragon, prvim izdelkom za mobilne telefone, ki deluje s taktom 1 GHz. Toshibin novinec, ki sodi z debelino 9,9 mm med najtanjše telefone na trgu, se lahko pohvali z izvrstno procesno zmogljivostjo, kar bodo izrabili predvsem za večpredstavne namene. 4,1-palčni zaslon ima namreč ločljivost 800 x 480 pik in je povrh vsega občutljiv na dotik. Toshiba je razvila za nov telefon lasten uporabniški vmesnik s 3D grafiko, ki se mobilniku bolje poda, kot osnovni Microsoftov sistem. Telefon premore podporo za omrežja HSUPA in HSDPA, Wi-Fi, vgrajen je sprejemnik GPS. Pri Qualcommu trdijo, da je procesor zmožen še precej več, saj ima zmožnost predvajanja posnetkov HDTV (720p), pospeševanja 3D grafike (22 milijonov trikotnikov na sekundo), krmili lahko zunanji VGA monitor, dekodira TV signale in procesira fotografije ločljivosti do 12 milijonov pik. Qualcomm povrh vsega že razvija hitrejšo različico, ki bo delovala s taktom 1,5 GHz.

    Objavljeno: 8.2.2009
  • Test monitorjev LCD za profesionalce

    S primerjavo nekaterih najboljših monitorjev tega časa smo želeli preizkusiti, kje so meje opreme, ki jo je danes moč kupiti, in kakšne so še vedno pomanjkljivosti tudi najboljših LCDjev.

    Objavljeno: 7.2.2009
  • Večpredstavna miza za muzeje

    Med tem, ko Microsoft še ni objavil dokončne različice večpredstavne interaktivne mize Surface, se na trgu pojavljajo prvi tekmeci. Podjetje Ideum Designs je denimo predstavilo interaktivno mizo MT2 Table, ki nudi celo več kot Microsoftov prototip, zanimivo pa je, da je namenjena predvsem za rabo v muzejih in galerijah. Za razliko od mize Surface, ki ima vgrajen 30-palčni zaslon občutljiv na večkratni dotik, ima MT2 Table vgrajeno površino z diagonalo kar 50 palcev. Miza je narejena za gosto rabo, saj ima aluminijasto ogrodje in stekleno površino, ki jih sicer uporabljajo v letalstvu.

    Objavljeno: 7.2.2009
  • Prihaja Kindle 2

    Nekaj dni pred uradno predstavitvijo so že znane dokončna podoba, nekatere tehnične podrobnosti, kot tudi cene druge generacije bralnika elektronskih knjig Amazon Kindle. Novi Kindle 2 je lepše oblikovan, ergonomsko bolj uporaben, predvsem pa opazno tanjši in lažji kot prva generacija bralnikov. Kot je razvidno iz fotografij je novi Amazonov izdelek, ki so ga v prvi generaciji prodali čez pol milijona izvodov, tanjši od navadnega svinčnika, LCD izbirnik strani na robu naprave, ki je bil inovativen, a moteč, so nadomestili z bolj tradicionalnimi načini za navigacijo po knjigah.

    Objavljeno: 7.2.2009
  • Boljše slike z nižjo ločljivostjo

    Podjetje NEC Electronics je predstavilo novo elektronsko vezje z vgrajenim algoritmom, ki obljublja bistveno izboljšanje prikaza slik z nizko ločljivostjo na sodobnih zaslonih z visoko ločljivostjo. Sistem se imenuje Super-Resolution ASSP, deluje pa tako pri navadnih fotografijah, kot video posnetkih. Nova tehnologija predvsem poskrbi za ostrenje robov pri gradivu zaradi povečave postane na robovih precej megleno. Poleg ostrenja robov algoritem tudi analizira vsebino pik v določenih (okvirjih) in skuša dopolniti manjkajoče informacije na bolj kakovosten način kot denimo dosedanji algoritmi za bilinearno povečavo.

    Objavljeno: 6.2.2009
  • Sequioa - računalnik, ki zmore 20 PetaFLOPS

    IBM bo do leta 2012 za priznani laboratorij Lawrence Livermore National Laboratory izdelal nov super računalnik, ki bo zmogel procesirati kar 20 milijonov milijard (20 * 1015) ukazov s plavajočo vejico na sekundo. Najbrž je odveč pri tem pripomniti, da bo s tem postal daleč najzmogljivejši računalniški sistem na svetu in bo povsem zameglil zmogljivost današnjega prvaka IBM BlueGene/L. Po prvih ocenah naj bi bil novi sistem kar 15-krat hitrejši od današnjega najhitrejšega računalnika. Drugače povedano, nov sistem bo zmogljivejši od današnjih prvih 500 super računalnikov skupaj.

    Objavljeno: 6.2.2009
  • Lenovo v škripcih

    Gospodarska kriza, zmanjšano povpraševanje potrošnikov in poslovnih kupcev, pa tudi nekatere zgrešene poteze so prispevale k temu, da je podjetje Lenovo zadnje četrtletje zaključilo z izgubo. Kako globoko v težavah je podjetje najbolj priča podatek, da je sočasno z objavo rezultatov odstopil dosedanji direktor William Amelio, ki je na čelo družbe prišel ob prevzemu PC oddelka iz družbe IBM. V vodstvu ga bo nadomestil Yang Yuanqing, hkrati pa so zamenjali tudi predsednika družbe.

    Objavljeno: 6.2.2009
  • Windows 7 bo v šestih različicah

    Microsoft j objavil podatek, da bodo novo različico okolja Windows ponujali v šestih različicah, čeprav se bodo v prodaji osredotočili predvsem na dve. Za domačo rabo bo največ poudarka na različici Windows 7 Home Premium, v poslovnem svetu pa bo prevladoval Windows 7 Professional. Poleg teh bodo za domačo rabo ponujali tudi Windows 7 Home Basic, Windows 7 Starter Edition in Windows 7 Ultimate. Za poslovno rabo pa bo na voljo Windows 7 Enterprise, ki bo tako kot doslej na voljo samo s količinskimi pogodbami in ne bo v prosti prodaji.

    Objavljeno: 5.2.2009
  • Google Latitude - posredujte svojo lokacijo

    Google je objavil novo storitev s katero lahko s pomočjo mobilnih telefonov prijateljem omogočimo, da vidijo, kjer smo. Google Latitude je pravzaprav nova funkcionalnost storitve Google Maps, ki omogoča prikaz trenutne lokacije posameznega uporabnika drugim osebam, seveda ob upoštevanju zasebnosti in varnosti.

    Objavljeno: 5.2.2009
  • AMD pripravlja odgovor na GeForce GTX 295

    Večna tekma med grafičnimi procesorji ATI (zdaj AMD) in Nvidia se nadaljuje. V javnost so pricurljale prve informacije o novi najzmogljivejši grafični kartici družbe AMD, ki bo po vsej verjetnosti nosila oznako Radeon HD 5870 X2. Gre za neposredni odgovor na CESu predstavljeno kartico Nvidia GeForce GTX295, postavlja pa se stopnjo višje kot današnji najhitrejši Radeon HD 4870 X2. Inženirji so še "navili" delovne frekvence, tako da bodo GPUji delovali s taktom 800 MHz (doslej 750 MHz), predvsem pa bo hitrejši dostop do pomnilnika GDDR5- 4,8 GHz namesto dosedanjih 3,6 GHz. Nekateri prodajalci na nizozemskem omenjajo ceno 670 evrov, uradna objava pa bo najbrž na letošnjem sejmu CeBit.

    Objavljeno: 4.2.2009
  • Osem novih Nikonov

    Nikon je vnovič prenovil ponudbo svojih digitalnih fotoaparatov v srednjem in nižjem cenovnem razredu. Tehnično najbolj zanimiva novost je novi Coolpix P90, ki se lahko pohvali z ločljivostjo 12,1 milijoni pik in predvsem kar 24-kratnim zumom. Namenjen je zahtevnejšim amaterjem, ki pa ne želijo seči še korak višje, v svet aparatov DSRL. Vsebuje številne napredne lastnosti, kot je stabilizator slike, občutljivost ISO 6400, štirje načini osvetlitve (tudi ročno nastavljive), štiri tehnologije za preprečevanje zameglitve, prepoznava obrazov. Podpira slikanje do 45 posnetkov s hitrostjo 15 posnetkov na sekundo, filme pa lahko snemamo tudi v intervalih. V trgovinah bo marca za 429 evrov.

    Objavljeno: 4.2.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji