Objavljeno: 24.1.2009

Mac je dopolnil 25 let

Pisalo se je leti 1984 in Apple je predstavil povsem novo generacijo računalnikov, ki so jo poimenovali Macintosh, ta pa je postala legenda. Macintosh je bil namreč prvi osebni računalnik z grafičnim uporabniškim vmesnikom in miško, čez noč je postal uspešnica, ki so jo posnemali mnogi drugi. Nekateri bolj, drugi manj uspešno. Spomnimo se samo Atarijev ST, Commodorjevih Amig in kasneje računalnikov NeXT. Uspeh Macintosha je spodbudil Microsoft, da je tudi sam naredil grafični vmesnik, ki so mu rekli Windows, toda uspeh je prišel šele pol desetletja za družbo Apple.

Prvi Macintosh je imel 9-palčni črno-beli zaslon, 128 KB RAM, disketno enoto, sam računalnik pa je bil vgrajen v isto ohišje kot zaslon. Zanj je bilo treba v tistih časih odšteti kar zajetnih 2.450 dolarjev. Zanimivo, da danes večina izdelkov Apple stane precej manj, kljub temu, da so neprimerno bolj zmogljivi. Zato pa je originalni Macintosh najbrž še dražji kot na začetku, saj je priljubljena trofeja zbirateljev, delujoče 25 let stare sisteme v dobri formi pa je že precej težko najti.

Časi se spreminjajo. Apple danes proda desetkrat več telefonov iPhone in predvajalnikov iPod, kot osebnih računalnikov Macitosh. Toda Mac je še vedno kultni izdelek, ki prav v zadnjih letih doživlja nov preporod. Zato je precej neobičajno, da so okroglo obletnico proslavili predvsem v krogu zvestih uporabnikov, medtem ko se sam Apple skoraj ni zganil. Tu se najbolj odraža odnos prvega moža Stevea Jobsa, ki je vedno zavračal obujanje preteklosti in je zazrt v prihodnost

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji